Αντίστροφη μέτρηση για την απόκτηση των πυραύλων Rampage για τα ελληνικά F-16 - Πράσινο φως από τις ΗΠΑ

12:43 17/6/2024 - Πηγή: NewsIt

Την απόκτηση των ισραηλινής κατασκευής πυραύλων Rampage από την Πολεμική Αεροπορία για τα μαχητικά αεροσκάφη F-16, ενέκριναν οι ΗΠΑ

Σύμφωνα με πληροφορίες του onalert.gr, οι ΗΠΑ έδωσαν το πράσινο φως, προκειμένου η ελληνική Πολεμική Αεροπορία να προχωρήσει στην αγορά των ισραηλινών πυραύλων Rampage,

ενώ δίνουν και ταυτόχρονη πιστοποίηση του συγκεκριμένου οπλικού συστήματος για χρήση από τα ελληνικά μαχητικά F-16.

Η έγκριση από τις ΗΠΑ της χρήσης των Rampage αποτελεί το τελευταίο βήμα της σχετικής διαδικασίας και πλέον αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για υλοποίηση της σχετικής συμφωνίας, η οποία έχει ήδη εγκριθεί από το ΚΥΣΕΑ το περασμένο φθινόπωρο.

Rampage βρίσκονται εδώ και αρκετά χρόνια στο στόχαστρο της Πολεμικής Αεροπορίας και μάλιστα το σχετικό πρόγραμμα συνολικού κόστους 50 εκ ευρώ έχει περάσει από την αρμόδια για τα εξοπλιστικά επιτροπή της Βουλής από το 2021, ωστόσο η υλοποίηση της καθυστέρησε για μια σειρά από αιτίες.

Οι πύραυλοι Rampage χωρίς αμφιβολία αποτελούν έναν σημαντικό πολλαπλασιαστή ισχύος καθώς πρόκειται για όπλο κρούσης μεγάλου βεληνεκούς και υψηλής ακρίβειας, το οποίο διαθέτει χαρακτηριστικά «stand off» όπλου παρά το χαμηλό του κόστος. Το βεληνεκές έως και 250 χιλιόμετρα, η δυνατότητα «χειρουργικών» χτυπημάτων βαθιά πίσω από την πρώτη γραμμή των επιχειρήσεων αλλά και το γεγονός ότι πρόκειται για όπλο το οποίο δύσκολα εντοπίζεται και αντιμετωπίζεται από την εχθρική αεράμυνα το καθιστά εξαιρετικά αποτελεσματικό.

Ποιες χώρες χρησιμοποιούν τους Rampage

Τους πυραύλους Rampage χρησιμοποιεί με πολύ μεγάλη επιτυχία η Israeli Air Force εδώ και πολλά χρόνια. Ενδιαφέρον για την απόκτηση τους έχουν εκφράσει και άλλα κράτη, ενώ ήδη τους έχει αποκτήσει η Indian Air Force. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τα μαχητικά F-16 τα οποία κάνουν άφεση των πυραύλων από πολύ μεγάλα ύψη και αποστάσεις εκτός εμβέλειας των εχθρικών αντιαεροπορικών όπλων έναντι «high value» στόχων όπως αεροδρόμια, αποθήκες πυρομαχικών, ναύσταθμοι, σταθμοί ραντάρ και κάθε είδους κέντρα διοίκησης.

Οι Rampage χρησιμοποιήθηκαν αρχικά ως βλήματα πυροβολικού για να εξελιχθούν στη συνέχεια σε φονικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς. Εξοπλίστηκαν με σύστημα GPS το οποίο κατευθύνει τον πύραυλο, επιπλέον ηλεκτρονικό σύστημα πλοήγησης ώστε να αντιμετωπίζουν κάθε παρεμβολή και αντίμετρο, ενώ οι Rampage έχουν τη δυνατότητα να φέρουν διαφορετικές κεφαλές ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του στόχου.

Για την Πολεμική Αεροπορία και τα μαχητικά F-16, τα οποία διαθέτει στο οπλοστάσιο της, οι Rampage αποτελούν το ιδανικό όπλο ακόμα και έναντι των τουρκικών S-400, αλλά και κάθε είδους στόχων σε μεγάλο βάθος. Κάθε μαχητικό F-16 μπορεί να μεταφέρει έως και τέσσερις Rampage με δυνατότητα να τους εξαπολύει είτε έναντι ενός είτε διαφορετικών στόχων κάθε φορά. H Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία έχει ήδη χρησιμοποιήσει Rampage με μεγάλη επιτυχία, όπως αναφέρουν στρατιωτικοί αναλυτές έναντι ρωσικών S-300, οι οποίοι είχαν αναπτυχθεί στη Συρία αλλά και με στόχο σημαντικές στρατιωτικές υποδομές.

Rampage ή και MARS (Multi-Purpose Air-Launched Rocket System) χρησιμοποιήθηκαν από τους Ισραηλινούς για πρώτη φορά στη Συρία το 2019. Έχουν βάρος 570 κιλά και μήκος 4.7 μέτρα ενώ η κεφαλή τους ζυγίζει έως και 150 κιλά. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τα 3000 έως και τα 40000 πόδια και αναπτύσσουν ταχύτητα που αγγίζει ακόμα και το 1.6 Mach. Eκτός από τα F-16 μπορούν να χρησιμοποιηθούν από F-15, F/A-18E/F, Typhoon Eurofighter,IAI Kfir, Sukhoi, Jaguar και Mig-29.

Του Κώστα Σαρικά / onalert.gr

To άρθρο Αντίστροφη μέτρηση για την απόκτηση των πυραύλων Rampage για τα ελληνικά F-16 - Πράσινο φως από τις ΗΠΑ δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα