Αντιμέτωπη με ΕΕ και ΝΑΤΟ η Τουρκία - Σε ετοιμότητα η Αθήνα ακόμη και για «θερμό» επεισόδιο, τα ορόσημα του Ιουνίου

06:32 9/6/2022 - Πηγή: NewsIt

Σε διπλωματική αντεπίθεση, με τρεις σταθμούς μέσα στον Ιούνιο, προχωρά η κυβέρνηση, προκειμένου να χτίσει ανάχωμα απέναντι στην αναθεωρητική στρατηγική της Τουρκίας, κι ενώ, την ίδια ώρα, παραμένει σε εγρήγορση για το ενδεχόμενο προκλητικών κινήσεων… επί του πεδίου.

Σήμερα το βλέμμα είναι στραμμένο στο σόου που ετοιμάζει ο Ερντογάν με τον ακροδεξιό κυβερνητικό εταίρο του Μπαχτσελί, οι οποίοι θα παραστούν σε στρατιωτική άσκηση (EFES 2022) απόβασης σε νησιά… Σόου κατά το οποίο, όπως εκτιμούν διπλωματικοί κύκλοι, στόχο θα έχει να “γκριζάρουν” – στο επίπεδο της φαντασίας τους μεν, αλλά

θα πρόκειται για μια κίνηση με έντονο συμβολισμό – ελληνικά νησιά και βραχονησίδες του Αιγαίου.

Κι ενώ ο Ερντογάν συνεχίζει να “χτίζει” το αφήγημα της αμφισβήτησης της κυριαρχίας ελληνικών νησιών, σύμμαχοι και εταίροι στέκονται σταθερά στο πλευρό της Ελλάδας.

Ποιοι είναι οι τρεις σταθμοί που θα “στριμώξουν” την Τουρκία…;

Σταθμός Α: Σύνοδος Νοτιοανατολικής Ευρώπης (Θεσσαλονίκη, 10 Ιουνίου):

Την ερχόμενη Παρασκευή, 10 Ιουνίου, στη Σύνοδο της Διαδικασίας Συνεργασίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP) – στην οποία θα δώσει το παρών η ευρωπαϊκή ηγεσία (Σαρλ Μισέλ και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν), ο Γερμανός Καγκελάριος ‘Ολαφ Σολτς και οι ηγέτες των Βαλκανίων – ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και οι “σύμμαχοι” της χώρας αναμένεται να διαμηνύσουν στην ‘Άγκυρα ότι ο ευρωπαϊκός της δρόμος περνά μέσα από τον τερματισμό της προκλητικότητας και των σχέσεων καλής γειτονίας.

Η Τουρκία, υπό τον κίνδυνο της απομόνωσης θα εκπροσωπεί τελικά, σε χαμηλό έστω επίπεδο, με τον υφυπουργό Εξωτερικών Φαρούκ Καϊμακτσί.

Σταθμός Β’: Σύνοδος Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (Βρυξέλλες 23-24 Ιουνίου):

Ακολουθούν δυο ακόμη σημαντικοί σταθμοί.

Η Σύνοδος Κορυφής στις 23 και 24 Ιουνίου στις Βρυξέλλες, όπου ο Πρωθυπουργός θα θέσει το θέμα, επιδιώκοντας να υπάρξει ρητή καταδίκη των Ευρωπαίων ηγετών στο κείμενο συμπερασμάτων του Συμβουλίου.
Μια ισχυρή δηλαδή, ενιαία απάντηση της Ευρώπης, με φόντο και τη ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία για το 2021, που διαπιστώνει απομάκρυνση της Τουρκίας από τις κοινές ευρωπαϊκές αξίες και αποφαίνεται ότι δεν μπορεί να εξεταστεί επανεκκίνηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Σταθμός Γ’: Σύνοδος ΝΑΤΟ (Μαδρίτη, 28-30 Ιουνίου):

Κρίσιμος σταθμός για την Τουρκία η Σύνοδος του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη στις 28 -30 Ιουνίου, όπου ο Ερντογάν θα βρεθεί αντιμέτωπος με τους συμμάχους που εκβιάζει, βάζοντας βέτο στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδία στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Σε αυξημένη ετοιμότητα η Αθήνα ακόμη και για «θερμό» επεισόδιο

Οι Ένοπλες Δυνάμεις παραμένουν σε αυξημένη εγρήγορση στο Αιγαίο αλλά και στον Έβρο, υπό τον κίνδυνο μιας νέας υβριδικής επίθεσης, με “όπλο” τους μετανάστες.  

Παράλληλα σε εξέλιξη βρίσκεται και διπλωματική εκστρατεία ενημέρωσης της διεθνούς κοινότητας για τις αναθεωρητικές κινήσεις και βλέψεις του Τούρκου Προέδρου. 

Το υπουργείο Εξωτερικών έστειλε στις πρεσβείες μας σε όλο τον κόσμο 16 χάρτες που παρουσιάζουν αναλυτικά τις παράλογες τουρκικές αξιώσεις.

To άρθρο Αντιμέτωπη με ΕΕ και ΝΑΤΟ η Τουρκία - Σε ετοιμότητα η Αθήνα ακόμη και για «θερμό» επεισόδιο, τα ορόσημα του Ιουνίου δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα