Αλλάζει ο νόμος για τα εκλογικά δικαιώματα των καταδικασμένων Χρυσαυγιτών – Χαμός στη Βουλή

15:41 8/10/2020 - Πηγή: NewsIt

Ο Σταύρος Κοντονής έριξε τις… βόμβες, οι Ποινικοί Κώδικες έγιναν πεδίο άγριας αντιπαράθεσης και στη Βουλή και μετά το σάλο γιατί οι καταδικασμένοι για την (εγκληματική οργάνωση πια) Χρυσή Αυγή θα έχουν δικαίωμα να ξαναείναι υποψήφιοι, ο νόμος αλλάζει.

«Θα γίνει τροποποίηση του εκλογικού νόμου και οι καταδικασθέντες της Χρυσής Αυγής

θα μπορούν να έχουν στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων» ανέφερε στη Βουλή, ο υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος ύστερα από σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για τους Ποινικούς Κώδικες.

Το θέμα άνοιξε στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών όταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης ζήτησε από την κυβέρνηση να υιοθετηθεί και να ψηφιστεί μια τροπολογία που θα στερεί στον εκλογικό νόμο τα πολιτικά δικαιώματα των καταδικασμένων μελών της Χρυσής Αυγής.

Click4more Ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει την… έξοδο στον Κοντονή: Υιοθετεί την προπαγάνδα της ΝΔ

Ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος κατήγγειλε τον ΣΥΡΙΖΑ για «υποκρισία» «κακό συνδικαλισμό» και μια νέα προσπάθεια να αποσύσει τις ευθύνες του γιατί στην τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα μείωσε τις ποινές για τα μέλη εγκληματικών οργανώσεων καθώς και τις παρεπείπτουσες ποινές που μέχρι τότε ίσχυαν και μεταξύ αυτών ήταν η στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος κάλεσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να σταματήσει να προσπαθεί να κάνει πολιτική διχάζοντας τους πολίτες. Κατηγόρησε τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ ότι επιχειρεί «προτού καν ολοκληρωθεί από την πλευρά του Δικαστηρίου η πλήρης απονομή των ποινών και η πλήρης εικόνα της απονομής της δικαιοσύνης- να κάνει συνδικαλισμό πολύ κακού επιπέδου, με πολύ πρόχειρο και επιπόλαιο τρόπο, έχοντας, προφανώς, ανάγκη την άντληση εντυπώσεων από πράγματα, που θα έπρεπε να τα κρατήσουμε πολύ υψηλά όλοι οι Έλληνες».

«Έρχεστε και ζητάτε και τα ρέστα!»

Του υπενθύμισε, ακόμη, ότι «ήταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία μετέτρεψε τις ποινές για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, ψηφίζοντας τις τελευταίες μέρες πριν από τις εκλογές του ‘19 το νέο Ποινικό Κώδικα. «Ήταν από 10 έως 20 χρόνια και τις κάνατε 5 έως 15 χρόνια και βγάζοντας στην μπάντα τη στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων, συνολικά από τον Ποινικό Κώδικα. Αυτό είναι έργο δικό σας και εσείς το δημιουργήσατε έως κυβέρνηση με τον Ποινικό Κώδικα. Και αντί να κάνετε την αυτοκριτική σας έρχεστε, σήμερα, και ζητάτε τα ρέστα».

Επί της ουσίας της νομοθετικής πρωτοβουλίας που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος εξήγησε ότι το άρθρο 51 παρ 3 του Συντάγματος αναφέρει ρητά ότι εκλογικός νόμος «δεν μπορεί να περιορίσει το εκλογικό δικαίωμα, παρά μόνο αν δεν έχει συμπληρωθεί κατώτατο όριο ηλικίας ή για ανικανότητα δικαιοπραξίας ή ως συνέπεια αμετάκλητης ποινικής καταδίκης για ορισμένα εγκλήματα» εξηγώντας ότι αυτό το «αμετάκλητο» του Συντάγματος δεν μπορεί να παρακαμφθεί με μια τέτοια τροπολογία που εισηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ.

Όλοι εναντίον ΣΥΡΙΖΑ

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης, επέμεινε, ωστόσο, υποστηρίζοντας ότι η Νομοπαρασκευαστική Επιστημονική Επιτροπή που συνέταξε τις αλλαγές του ΠΚ επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ «έχει διατυπώσει την άποψη ότι η στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων άπτεται της εκλογική νομοθεσίας και όχι των Ποινικών Κωδίκων» και γι’ αυτό σήμερα, η κυβέρνηση θα πρέπει να το πράξει.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μπούγας εξήγησε, με τη σειρά του, ότι τις αρχές του δικαίου «περί της ισχύος της ευνοϊκότερης προβλεπόμενης ποινής» και καταλόγισε τις ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ που τροποποίησε τις σχετικές διατάξεις του ΠΚ, λέγοντας ότι «θα έπρεπε να έχετε το θάρρος να ζητήσετε έστω και τώρα μια συγνώμη».

Click4more Τσίπρας: Τελειώσαμε με τη Χρυσή Αυγή, όχι με το Χρυσαυγιτισμό – Συνάντηση με καλλιτέχνες και δημιουργούς (pics)

Για «υποτίμηση του Σώματος και υποκρισία» κατήγγειλε τον ΣΥΡΙΖΑ και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Γιώργος Καμίνης, επισημαίνοντας ότι η «λύση» στο πρόβλημα δεν μπορεί να έρθει με μια πρόχειρη τροπολογία αλλά χρειάζεται σοβαρή νομική μελέτη.

Να σταματήσει το πινγκ πονγκ της ανταλλαγής ευθυνών μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης εξηγώντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ευθύνεται που άλλαξε τους Ποινικούς Κώδικες και η ΝΔ που πριν το καλοκαίρι όταν τους τροποποίησε εκ νέου, δεν επανέφερε τις παλαιές διατάξεις.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Χήτας καταλόγισε ευθύνες σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και ζήτησε να δούμε με ποιο τρόπο δεν θα ξαναδημιουργηθούν τέτοια φασιστικά μορφώματα. Με την ίδια προσέγγιση εμφανίσθηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ 25 Κλέων Γρηγοριάδης.

Καυγάς Θεοδωρικάκου – Ραγκούση

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης , επέμεινε στο να υπάρξει σήμερα η κατάθεση και ψήφιση της σχετικής τροπολογίας, αντιθέτως, είπε στον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο «θα έχει όχι μόνο η κυβέρνηση της ΝΔ αλλά και εσείς προσωπικά την ευθύνη».

Ο υπουργός Εσωτερικών, σε υψηλούς τόνους απάντησε ότι «το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αδυνατεί να αλλάξει. Γεννηθήκατε στις ρίζες ενός τεχνητού διχασμού που εσείς δημιουργήσατε σε δύσκολες εποχές για τη χώρα, με την ανευθυνότητα και την δημαγωγία σας και δεν αντέχετε ούτε για ένα λεπτό ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η παράταξη της ΝΔ απέδειξαν με πράξεις ότι μπορούν να ενώνουν τους Έλληνες, να διασφαλίζουν την αυτοτέλεια των θεσμών. Αυτό που εσείς δεν κάνατε 4,5 χρόνια που κυβερνήσατε τη χώρα, έγινε σε αυτό το διάστημα από την κυβέρνηση της ΝΔ.

Και τώρα υπάρχει η απόφαση της Ελληνικής Δικαιοσύνης, που στέλνει στη φυλακή τους φασίστες, τους Ναζιστές, τους εγκληματίες. Αυτό δεν το αντέχετε. Και έρχεστε την επομένη την ημέρα της γιορτής της Δημοκρατίας, της γιορτής της Λαϊκής Ενότητας, της ημέρας που οι Έλληνες χαρούμενοι άκουσαν την απόφαση της Δικαιοσύνης για να βρείτε έναν τρόπο να διχάσετε. Αυτοί είστε κύριοι.

Click4more Πέτσας: Υποκριτής ο Τσίπρας! Γνώριζε όταν άλλαζε τον ποινικό κώδικα για την Χρυσή Αυγή

Είστε αυτοί που διχάζετε τη χώρα, διχάζετε τον λαό. Ψάχνετε να βρείτε κάθε φορά τον τρόπο… Και σας ξεφεύγει ότι πήγατε και βόλτες στα νησιά του Αιγαίου με αυτούς τους φασίστες κάποιες φορές. Οι εικόνες είναι εδώ και υπάρχουν. Κάνατε παρέα και φωνάζατε μαζί στην πάνω και στην κάτω πλατεία για να οδηγήσετε τη χώρα στα αδιέξοδα. Αυτά κύριοι οι Έλληνες δεν τα ξεχνούν. Συνεχίστε έτσι, είστε σε καλό δρόμο θα συνεχίσετε να υπηρετείτε τα καθήκοντα της αντιπολίτευσης αλλά δεν ξέρω μόνο αν είναι της αξιωματικής».

Η λύση

Ο υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος, σκιαγράφησε την λύση για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των πολιτικών δικαιωμάτων των μελών της Χρυσής Αυγής λέγοντας «μέχρι την ψήφιση του προηγούμενου Ποινικού Κώδικα από τον ΣΥΡΙΖΑ οποιαδήποτε ποινή επέφερε στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων και διαγραφή από τους πολιτικούς καταλόγους. Σήμερα με τις αλλαγές αυτές βρεθήκαμε σε μια γκρίζα ζώνη που πρέπει να αλλάξει η νομοθεσία και να γίνει εξαντλητική καταγραφή των ποινών που θα προκαλούν στέρηση δικαιωμάτων» και εξήγησε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει σε λίγες ώρες προσθέτοντας: «H νομοθεσία μιλά για αμετάκλητη ποινική καταδίκη. Άρα αυτό που θα δούμε είναι όταν θα έρθει η ώρα, να γίνει τροποποίηση και οι καταδικασμένοι για εγκληματική οργάνωση να μην μπορούν να έχουν πολιτικά δικαιώματα. Αυτό απαιτεί σοβαρότητα καθώς άπτεται συνταγματικών δικαιωμάτων».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

To άρθρο Αλλάζει ο νόμος για τα εκλογικά δικαιώματα των καταδικασμένων Χρυσαυγιτών – Χαμός στη Βουλή δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα