Άλλαξε όνομα η οροσειρά “Βασιλιάς Λεοπόλδος” στην Αυστραλία

08:15 5/7/2020 - Πηγή: NewsIt

Η Αυστραλία μετονόμασε την οροσειρά “Βασιλιάς Λεοπόλδος” σε ‘Γουνααμίν Μιλιγουντί’, αντικαθιστώντας το όνομα του Βέλγου μονάρχη γνωστού για την στυγνή αποικιοποίηση της Αφρικής με παραδοσιακά ονόματα που χρησιμοποιούν οι αυτόχθονες.

Η Πολιτεία της Δυτικής Αυστραλίας συζητούσε την αλλαγή του ονόματος της οροσειράς αυτής για σχεδόν μια δεκαετία και τελικά έλαβε την απόφαση εν μέσω των παγκόσμιων διαδηλώσεων κατά του ρατσισμού.

«Με προβλημάτιζε για χρόνια που μια εξαιρετική περιοχή της Δυτικής Αυστραλίας έπρεπε να ονομαστεί προς τιμή

ενός ανθρώπου που γενικά θεωρείται κακός τύραννος και δεν σχετίζεται με την Πολιτεία μας», δήλωσε σε ανακοίνωσε ο υπουργός Υποθέσεων Αβοριγίνων στην κυβέρνηση της Δυτικής Αυστραλίας Μπεν Γουάιατ.

Η νέα ονομασία συνδυάζει ονόματα με τα οποία οι κάτοικοι της περιοχής Νγκαρινγίν και Μπουνούντα αποκαλούσαν εδώ και χρόνια την οροσειρά, η οποία βρίσκεται στην περιοχή Κίμπερλι στο βόρειο τμήμα της Πολιτείας.

«Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε και να προωθήσουμε τη μακρά Ιστορία της σύνδεσης των Αβοριγίνων με αυτή τη γη και την περήφανη θέση που καταλαμβάνει στην κοινή Ιστορία της Δυτικής Αυστραλίας», δήλωσε ο Γουάιατ.

Η οροσειρά ονομάστηκε το 1879 από τον Αυστραλό εξερευνητή Αλεξάντερ Φόρεστ προς τιμή του τότε μονάρχη του Βελγίου Βασιλιά Λεοπόλδου Β’, ο οποίος στη συνέχεια αποφάσισε ότι η χώρα που σήμερα είναι η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό ήταν προσωπική του περιουσία. Κατά τη διακυβέρνησή του μεταξύ του 1885 και του 1908 υπολογίζεται ότι εκατομμύρια Κονγκολέζοι έχασαν τη ζωή τους. Αγάλματα του Λεοπόλδου Β’ έχουν πυρποληθεί, αποκαθηλωθεί και υποστεί βανδαλισμούς στο Βέλγιο εν μέσω των παγκόσμιων διαδηλώσεων που ακολούθησαν τη δολοφονία στις 25 Μαΐου του Τζορτζ Φλόιντ, ενός Αφροαμερικανού που πέθανε κατά τη βίαιη προσαγωγή του από αστυνομικούς στη Μινεσότα των ΗΠΑ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

To άρθρο Άλλαξε όνομα η οροσειρά “Βασιλιάς Λεοπόλδος” στην Αυστραλία δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα