Αυτά είναι τα όπλα που έφτιαχναν με 3D εκτυπωτή στη Σάμο - Εικόνες και αποκαλύψεις για τους δράστες

09:57 23/2/2024 - Πηγή: NewsIt

Η Σάμος στο επίκεντρο μετά τις αποκαλύψεις για τα μέλη συμμορίας. Οι 19χρονοι είχαν καταφέρει να φτιάχνουν λειτουργικά όπλα με τη βοήθεια 3D εκτυπωτή…

Τεσσερα παιδια γεννημένα το 2005 στη Σάμο, εφτιαξαν συμμορία στα πρότυπα της Μαφίας και κατασκευαζαν με τρισδιαστατο εκτυπωτή λειτουργικά όπλα τα οποία πουλούσαν στο ιντερνετ. Μάλιστα επιβεβαιωμένα κατασκεύασαν όπλο με κωδική ονομασία  «FGC-9», το οποίο αποτελεί νέα

μορφή οπλισμού! Παράλληλα πουλούσαν ναρκωτικά σε όλη τη χώρα.

Από το Τμήμα Δίωξης Εγκληματικών Οργανώσεων και Διεθνικών Υποθέσεων σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος των τεσσαρων 19χρονων που κατηγορούνται για «Εγκληματική Οργάνωση», σε συνδυασμό με το άρθρο 20 του Ν. 4139/13 «Νόμος περί εξαρτησιογόνων ουσιών και άλλες διατάξεις-Διακίνηση Ναρκωτικών ουσιών» και με τα άρθρα 5, 6, 7 του Ν.2168/1993, ήτοι «Κατασκευή, Κατοχή και Εμπορία- Διάθεση Όπλων».

Όλα ξεκίνησαν στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου, όταν περιήλθαν στο Τμήμα Δίωξης Εγκληματικών Οργανώσεων και Διεθνικών Υποθέσεων πληροφορίες, αναφορικά με τη δράση εγκληματικής ομάδας, απαρτιζόμενης από νεαρούς Έλληνες, που δρούσαν στο εγκληματικό πεδίο της διακίνησης κάνναβης με την εκ παραλλήλου παραγωγή-κατασκευή και εν συνεχεία διακίνηση πυροβόλων όπλων, με χρήση τρισδιάστατου εκτυπωτή (3D printer).

Με το ίδιο πληροφοριακό υλικό, γνωστοποιήθηκαν τα ονόματα των κατηγορουμένων, ως βασικών μελών της εν λόγω ομάδας, καθώς και οι τηλεφωνικές συνδέσεις που χρησιμοποιούσαν. Με αυτα τα δεδομένα ξεκίνησε πολύμηνη προανακριτική έρευνα, εκ της οποίας αποκαλύφθηκε η δράση πολυεγκληματικής ομάδας (polycriminal), η οποία τουλάχιστον από τον Δεκέμβριο του 2023, αποσκοπούσε στο παράνομο οικονομικό όφελος.

Συγκεκριμένα,  οι συλληφθέντες δράστες, διακινούσαν ναρκωτικές ουσίες (ακατέργαστη κάνναβη) σε τρίτα άτομα διαμένοντα στη Σάμο, κατείχαν όπλα κρότου-λάμψης, τα οποία θα μετέτρεπαν σε λειτουργικά πυροβόλα με σκοπό την εμπορία, και κυρίως, παρήγαγαν-κατασκεύαζαν πυροβόλα όπλα με χρήση τρισδιάστατου εκτυπωτή (3D), ομοίως με σκοπό την εμπορία (πώληση σε τρίτα άτομα).

Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης προμηθεύτηκαν με άγνωστο τρόπο 3D εκτυπωτή, τον οποίο εγκατέστησαν στην οικία του ενός κατηγορουμένου. Με τη χρήση της συγκεκριμένης τεχνολογίας, της οποίας διέθεταν την απαραίτητη γνώση, παρήγαγαν-εκτύπωναν είτε αυτοτελή όπλα, είτε ουσιώδη ανταλλακτικά και μέρη αυτών, ενώ επιβεβαιωμένα κατασκεύασαν όπλο με κωδική ονομασία  FGC-9, το οποίο αποτελεί νέα μορφή οπλισμού.

Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, πρόκειται για τρισδιάστατη εκτυπωμένη ημιαυτόματη καραμπίνα διαμετρήματος 9mm και  δύναται να κατασκευαστεί εν μέρει ή εξ ολοκλήρου με τη χρήση τρισδιάστατου εκτυπωτή (3D printer), οι προδιαγραφές του οποίου  είναι ελεύθερα διαθέσιμες στο διαδίκτυο. Παράλληλα, προμηθεύτηκαν με άγνωστο τρόπο δύο πιστόλια κρότου λάμψης, τα οποία μετέφεραν στην οικία του δεύτερου κατηγορούμενου με σκοπό την μετατροπή τους σε ενεργά πυροβόλα όπλα και ακολούθως την εμπορία τους σε ενδιαφερόμενους αγοραστές.

Όσον αφορά στην εγκληματική δράση τους αναφορικά με τη διακίνηση ναρκωτικών, η οργάνωση προμηθευόταν από άγνωστα άτομα ποσότητες ναρκωτικών ουσιών-ακατέργαστης κάνναβης, μέρος των οποίων αποθήκευαν για προσωπική χρήση, την δε υπόλοιπη την  διακινούσαν σε τρίτα άτομα που διέμεναν στη Σάμο έναντι συμφωνηθέντος αντιτίμου, με σκοπό τον πορισμό παράνομου οικονομικού οφέλους και την περαιτέρω συνέχιση της δράσης τους.

Πρωινές ώρες της 21-02-2024 με τη συνδρομή Αστυνομικών της Υ.Α. Σάμου και του Τ.Α. Κοζάνης, πραγματοποιήθηκε αστυνομική επιχείρηση για την εξάρθρωση της εγκληματικής ομάδας προς σύλληψη των μελών της και ενεργήθηκαν κατ’ οίκον έρευνες στη Σάμο και στην Πτολεμαΐδα προς συλλογή πειστηρίων. Ειδικότερα, από τις έρευνες που διενεργήθηκαν στις οικίες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τα κάτωθι:

Στη οικία του πρώτου κατηγορουμένου: Ένας εκτυπωτής τρισδιάστατων εκτυπώσεων (3D printer) μάρκας. Ένας φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής (Laptop). Τέσσερα καρούλια περιέχοντα αναλώσιμο υλικού – πρώτη ύλη του εκτυπωτή τρισδιάστατων εκτυπώσεων (3D printer). Μία πλαστική πιστολοειδής λαβή ημιαυτόματου όπλου μάρκας «FGC-9 Mk II», μαύρου χρώματος. Ένας πλαστικός γεμιστήρας, για ημιαυτόματο όπλο μάρκας «FGC-9 Mk II», μαύρου χρώματος. Μία πιστολοειδής λαβή, χρώματος μαύρου. Ένα φορητό μέσο αποθήκευσης (USB), μάρκας «NETAC» χρώματος ερυθρό-μαύρο χωρητικότητας 8 GB, το οποίο βρέθηκε συνδεδεμένο στον προαναφερόμενο εκτυπωτή τρισδιάστατων εκτυπώσεων και ένας αναδιπλούμενος σουγιάς, μάρκας «Smith&Wesson», χρώματος χακί-μαύρου.

Στη οικία του δεύτερου κατηγορούμενου:

Ένα πιστόλι κρότου, άνευ μάρκας, με ένδειξη κλείστρου Cal. 9 mm, χρώματος μαύρο μετά μίας γεμιστήρας από το οποίο έχει αφαιρεθεί το πλαστικό μέρος της λαβής του.Ένα πιστόλι κρότου, μάρκας «XR», χρώματος μαύρο, μετά μίας γεμιστήρας.Τέσσερα πλαστικά μέρη λαβής όπλου χρώματος μαύρο.Μία ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας άνευ μάρκας, χρώματος μαύρο με δυνατότητα ζύγισης από 0,01 γρ. έως 500 γρ.Δύο μεταλλικοί τρίφτες κάνναβης ο ένας χρώματος μαύρο και ο δεύτερος χρώματος χαλκούΣτη οικία του τρίτου κατηγορούμενου: Ένας πλαστικός κορμός με τον μηχανισμό της σκανδάλης, ημιαυτόματου όπλου μάρκας «FGC-9 Mk II», μαύρου χρώματος.Ένα πλαστικό κλείστρο μετά κάννης, ημιαυτόματου όπλου μάρκας «FGC-9 Mk II», χρώματος μαύρου.Ένας αναδιπλούμενος σουγιάς, χρώματος καφέ με μήκος λάμας 6 cmΈνα κινητό τηλέφωνο.

To άρθρο Αυτά είναι τα όπλα που έφτιαχναν με 3D εκτυπωτή στη Σάμο - Εικόνες και αποκαλύψεις για τους δράστες δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αυτά, Σάμο - Εικόνες,afta, samo - eikones