Washington Post: Η Ρωσία παραλίγο να καταρρίψει βρετανικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος στην Κριμαία

00:01 10/4/2023 - Πηγή: NewsIt

Ένα μαχητικό αεροσκάφος της Ρωσίας παραλίγο να καταρρίψει ένα βρετανικό αεροσκάφος επιτήρησης την περσινή χρονιά, αποκαλύπτει με σημερινό της δημοσίευμα (Κυριακή, 9.4.2023) η Washington Post, τονίζοντας τη σημασία του περιστατικού, αφού λίγο έλειψε να χρειαστεί η εμπλοκή των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στον πόλεμο στην Ουκρανία…

Πιο συγκεκριμένα, το περιστατικό με το μαχητικό αεροσκάφος της Ρωσίας και το αεροσκάφος επιτήρησης της Βρετανίας συνέβη στις

29 Σεπτεμβρίου του 2022 στα ανοιχτά των ακτών της βαριά οχυρωμένης ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας, την οποία κατέλαβαν τα ρωσικά στρατεύματα το 2014.

Στο έγγραφο, ένα από τα δεκάδες απόρρητα απόρρητα έγγραφα του Πενταγώνου που διέρρευσαν και οδήγησαν σε έρευνα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, αναφέρεται στο περιστατικό ως «την παραλίγο κατάρριψη του UK RJ» για το βρετανικό RC-135 αεροσκάφος επιτήρησης, το οποίο χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό ραδιοφωνικών εκπομπών και άλλων ηλεκτρονικών μηνυμάτων.

Το περιστατικό με τα αεροσκάφη της Βρετανίας και της Ρωσίας είχε αποκαλύψει στη Βουλή των Κοινοτήτων ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, Μπεν Γουάλας, αναφέροντας ότι δύο ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη Su-27 είχαν αναχαιτίσει το RC-135 στον διεθνή εναέριο χώρο πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα πετώντας «απερίσκεπτα» κοντά τους.

Βέβαια, όπως αναφέρει η Washington Post, ο Μπεν Γουάλας είχε υποβαθμίσει τη σοβαρότητα του περιστατικού, αφού ανέφερε ότι το ένα από τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη «εκτόξευσε πύραυλο» και το απέδωσε σε τεχνική δυσλειτουργία ενώ τόνισε ότι είχε συνομιλήσει με Ρώσους αξιωματούχους σχετικά με αυτό.

The near miss occurred on Sept. 29 off the coast of Crimea, the heavily fortified Ukrainian peninsula that Russia seized in 2014 and has used to base its Black Sea naval fleet and launch attacks elsewhere in Ukraine. https://t.co/xd3GibGmJu

— The Washington Post (@washingtonpost) April 9, 2023

Ωστόσο, στο έγγραφο που διέρρευσε φαίνεται ότι το περιστατικό ήταν πιο σοβαρό από όσο παρουσιάστηκε στο κοινό και υπογραμμίζει τις προσπάθειες της Δύσης να εξισορροπήσουν τη βοήθειά τους προς την Ουκρανία αλλά και να συλλέξουν πληροφορίες για τη Ρωσία, χωρίς να χρειαστεί να έρθουν σε απευθείας σύγκρουση με τη Μόσχα.

Άλλωστε, από την αρχή του πολέμου οι Ρώσοι αξιωματούχοι παρουσιάζουν το αφήγημα ότι δέχονται επίθεση από το ΝΑΤΟ, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους έχουν δηλώσει ότι υποστηρίζουν την Ουκρανία, αλλά δεν κάνουν πόλεμο στη Ρωσία.

Σύμφωνα το Άρθρο 5 του καταστατικού του ΝΑΤΟ, εάν ένα μέλος της στρατιωτικής συμμαχίας πέσει θύμα ένοπλης επίθεσης, όλα τα μέλη της συμμαχίας θα το θεωρήσουν επίθεση και θα απαντήσουν συλλογικά.

Οι αξιωματούχοι της άμυνας των ΗΠΑ αρνήθηκαν να σχολιάσουν το περιεχόμενο του εγγράφου που διέρρευσε, όπως έκαναν και για τα υπόλοιπα έγγραφα που βρέθηκαν σε εφαρμογές social media, όπως το Discord, το Telegram και το Twitter.

Ένας αξιωματούχος της βρετανικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον αρνήθηκε επίσης να σχολιάσει και η ρωσική πρεσβεία δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο.

Πηγή: Washington Post

To άρθρο Washington Post: Η Ρωσία παραλίγο να καταρρίψει βρετανικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος στην Κριμαία δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα
Washington Post, Ρωσία, Κριμαία,Washington Post, rosia, krimaia