To Πάρκο Περιβολάκι Εθνικής Αντίστασης στο Κουκάκι αλλάζει σελίδα και μεταμορφώνεται σε έναν «πράσινο» θησαυρό

16:34 8/6/2022 - Πηγή: NewsIt

2005, πρώτο ταξίδι στο Παρίσι. Σε μια από τις πλέον πυκνοκατοικημένες πόλεις της Ευρώπης. Περπατώντας στους δρόμους της, πάντα βρίσκεις ένα παρκάκι γεμάτο πράσινο, παγκάκια, δέντρα, ηρεμία.

Ένα μέρος για να καθίσεις να πιείς έναν καφέ, μια μπύρα και να απολαύσεις τη φύση μέσα στην πόλη. Να περάσεις μερικές στιγμές ηρεμίας. «Γιατί στην Αθήνα να μην έχουμε τέτοια;», ήταν η σκέψη κάθε φορά που στο δρόμο εμφανιζόταν ένα τέτοιο παρκάκι.

Έχουν περάσει 17 χρόνια. Και ευτυχώς η Αθήνα

έχει αλλάξει και σε αυτό. Έχει κι εκείνη πια τα δικά της μικρά παρκάκια, τους δικούς της «πνεύμονες» πρασίνου. Ή τουλάχιστον, προσπαθεί να τους αποκτήσει, αναμορφώνοντας χώρους και «ζωντανεύοντας» ιστορικά σημεία της.

Κι επειδή η Αθήνα είναι διαφορετική από το Παρίσι, επειδή η Αθήνα είναι μεν πολύβουη και πυκνοκατοικημένη, αλλά έχει καταφέρει να κρατήσει ακόμη τις γειτονιές της, τα παρκάκια αυτά γίνονται ακόμη πιο σημαντικά. Γιατί κουβαλούν τη δική τους ξεχωριστή ιστορία.

Λαμπρό παράδειγμα είναι το πάρκο Περιβολάκι Εθνικής Αντίστασης. Είναι στην καρδιά της πόλης. Ένα «διαμάντι» της Αθήνας, ένα σημείο συνδεδεμένο με τη γειτονιά και με ομορφιές που μόνο οι ντόπιοι ξέρουν. Ένα σημείο όπου κάποτε είχαν στέκι οι παρέες. Και όλα αυτά θα έρθουν ξανά στη ζωή. Θα αναβιώσουν για να δημιουργηθούν νέες, διαφορετικές εμπειρίες.

Το πάρκο Περιβολάκι Εθνικής Αντίστασης θα αναγεννηθεί χάρη στη FIX Hellas, που βρίσκεται εκεί, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε τραπέζι, αλλά και όχι μόνο, συντροφεύει τις καθημερινές στιγμές των κατοίκων και βοηθά να παραμείνει, αλλά και να βελτιωθεί ο θεσμός της «γειτονιάς», διατηρώντας εκείνα τα μέρη που αποτελούν με τον τρόπο τους κομμάτι της καθημερινής ζωής, άλλα και κομμάτι της ιστορίας της πόλης.

Η Fix Hellas συνεχίζει να συμπράττει με το Δήμο Αθηναίων για περισσότερο πράσινο στην πόλη

Η FIX Hellas σε συνέχεια της δράσης της, και στο πλαίσιο του στόχου της για πιο «πράσινες» γειτονιές, συμμετέχει για δεύτερη φορά στο πρόγραμμα «Υιοθέτησε την πόλη σου» του Δήμου Αθηναίων. Μετά την αναμόρφωση του πάρκου ΦΙΞ, φέτος προχωρά στην ανάπλαση του Πάρκου Περιβολάκι Εθνικής Αντίστασης στο Κουκάκι. Σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων, η FIX Hellas θα δημιουργήσει ακόμη έναν πολύτιμο πνεύμονα πρασίνου στην Αθήνα. Ένα meeting point για μικρούς και μεγάλους, ένα μέρος όπου θα συναντιούνται άνθρωποι που μένουν στην ίδια περιοχή, αλλά μπορεί η καθημερινότητα να τους κρατά αποξενωμένους.

Το πριν

Η επιλογή του συγκεκριμένου πάρκου συνδέεται άμεσα με την ιστορία της FIX Hellas, καθώς βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή Συγγρού ΦΙΞ και κοντά στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το οποίο στεγάζεται άλλωστε στις εγκαταστάσεις του παλιού εργοστασίου ΦΙΞ.

Το τώρα και το μετά

Το πάρκο δημιουργήθηκε από τη συνένωση δύο χώρων πρασίνου, που σχεδιάστηκαν και φυτεύτηκαν σε διαφορετικό χρόνο, με διαφορετική λογική και προσέγγιση, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ομοιογένεια. Τα δέντρα είναι φυτεμένα αποσπασματικά και αφήνουν οπτικά κενά, ενώ οι θάμνοι που έχουν απομείνει, έχουν, με τα χρόνια, υποβαθμιστεί σημαντικά, με κάποια παρτέρια να μοιάζουν άδεια

Με τη νέα πρόταση της FIX Hellas, σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων, στόχος είναι να δοθεί στο πάρκο μια φρέσκια αισθητική, βασισμένη στις αρχές της αειφορίας, που θα αποπνέει την αίσθηση ενός σύγχρονου διαδραστικού αστικού πάρκου.

Στο πάρκο θα φυτευτεί μια μεγάλη ποικιλία δένδρων και ανθοφόρων θάμνων της μεσογειακής χλωρίδας, που αναδεικνύουν τον χώρο και προσθέτουν ομοιογένεια και ταυτότητα. Ο σχεδιασμός ολοκληρώνεται με την προσθήκη ενός παρτεριού με φυτικές αψίδες και ενός νέου ελικοειδούς παγκακίου που προσκαλούν τη διάδραση μεταξύ των επισκεπτών του πάρκου σε ένα χώρο περιβαλλοντικά και αισθητικά αναβαθμισμένο.

Επιπλέον, στον χώρο του πάρκου θα τοποθετηθούν χώροι-κατασκευές φωλεοποίησης εντόμων και πουλιών της αστικής πανίδας και βοτανικές πινακίδες για την ξενάγηση του κοινού στον κόσμο των φυτών.

Λαμβάνοντας υπόψιν και το κομβικό σημείο της θέσης του πάρκου και δεδομένου ότι η περιοχή αποτελεί πόλο έλξης νεανικού κοινού, με πολυάριθμα καταστήματα εστίασης, η ανάπλαση του πάρκου θα περιλαμβάνει και την εγκατάσταση ενός αυτόνομου φωτοβολταϊκού στύλου φόρτισης συσκευών. Μία καινοτόμο προσθήκη, με σεβασμό πάντα στο περιβάλλον.

Πρόκειται για μια ενέργεια που γεννήθηκε μέσα από τη βασική αρχή και φιλοσοφία της FIX Hellas, πως μερικές απλές πράξεις μπορούν να κάνουν τη διαφορά στη ζωή και την καθημερινότητά μας, κάτι που συνδέεται άλλωστε άρρηκτα με τον σκοπό της μάρκας: να κρατήσουμε τα καλύτερα από το παρελθόν και να χτίσουμε μαζί ένα καλύτερο μέλλον!

Μια όαση με… ιστορία στο Κουκάκι

Το Περιβολάκι είναι ένας τόπος ιστορικός. Όχι μόνο για το Κουκάκι και τις γειτονιές του, αλλά για όλη την Αθήνα. Και σε έναν τέτοιο χώρο αξίζει να εξυπηρετεί το σκοπό του: να είναι σημείο χαλάρωσης και ηρεμίας για τους επισκέπτες του.

Ένας τόπος τόσο κοντά και τόσο μακριά από την πόλη. Ένα σημείο αναφοράς για τη γειτονιά και τους κατοίκους της.

Γιατί το πράσινο στις γειτονιές, είναι από τα πιο βασικά στοιχεία τους, γιατί κάθε φορά που ομορφαίνει η γειτονιά, ομορφαίνει ο κόσμος μας, το σπίτι μας.

Κι επειδή η υπομονή είναι αρετή, κάντε λίγη ακόμη για να απολαύσετε το νέο, αναγεννημένο Περιβολάκι. Τα καλύτερα έρχονται μετά τις 23 Ιουνίου, όπου θα γίνει και η παράδοση του πάρκου!

To άρθρο To Πάρκο Περιβολάκι Εθνικής Αντίστασης στο Κουκάκι αλλάζει σελίδα και μεταμορφώνεται σε έναν «πράσινο» θησαυρό δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα