Lockdown: Νέα αύξηση στο πακέτο στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων

07:00 9/12/2020 - Πηγή: NewsIt

Τα έσοδα του Δεκεμβρίου θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό, αν δημιουργηθεί νέος χώρος για πρόσθετη παροχές σε επιχειρήσεις και εργαζομένους, μέσα στον Ιανουάριο. Ήδη έχει προβλεφθεί ένα σημαντικό ποσό που ανέρχεται στα περίπου 7,5 δισ. ευρώ, στο προϋπολογισμό του 2021, ως πρόσθετη βοήθεια για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τον Covid – 19, αλλά τα νέα δεδομένα ίσως δημιουργήσουν πρόσθετες ανάγκες.

Και ποια είναι τα νέα δεδομένα; Ότι το lockdown

συνεχίζεται και ουδείς είναι σε θέση να γνωρίζει πότε θα ξεκινήσει η διαδικασία επιστροφής της οικονομίας σε κανονικούς ρυθμούς. Αν μάλιστα επαληθευτούν εκείνοι που θεωρούν ότι η οικονομία θα ταλαιπωρείται όλο το πρώτο 6μηνο του 2021 με προβλήματα από την πανδημία, τότε είναι σίγουρο ότι τα 7,5 δισ. που έχουν προβλεφθεί είναι λίγα και δεν επαρκούν.

Click4more: Τι θα προβλέπει η επιστρεπτέα προκαταβολή 5 – Οι δικαιούχοι και τα ποσά

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκη μιλώντας χθες στην Κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, τόνισε ότι «ο προϋπολογισμός έχει σημαντικές εφεδρείες, ταμειακές εφεδρείες για να στηρίξουμε την πραγματική οικονομία και για το πρώτο διάστημα του 2021, όπου γνωρίζουμε ότι τα πράγματα θα είναι ακόμα δύσκολα. Προσωπικά έχω μία συγκρατημένη αισιοδοξία ότι από τη στιγμή που θα τελειώσουμε με την πανδημία, η ανάκαμψη θα είναι ρωμαλέα και δυναμική ειδικά στη χώρα μας, γιατί πιστεύω ότι έχουμε στρώσει όλο αυτό το διάστημα το χαλί με σημαντικές μεταρρυθμίσεις υποδομής, για να μπορούμε ακριβώς να δρομολογήσουμε αυτή τη γρήγορη ανάπτυξη».

Αν μάλιστα σε αυτές τις εφεδρείες που όντως υπάρχουν, αλλά δεν είναι μη πεπερασμένες, προστεθούν και ευχάριστες εκπλήξεις από το μέτωπο των εσόδων τότε ίσως η κυβέρνηση προχωρήσει σε νέες τονωτικές ενέσεις προς την οικονομία ακόμη και μέσα στον πρώτο μήνα του 2020, θέλοντας να προλάβει απώλειες θέσεων εργασίας και λουκέτα σε επιχειρήσεις, ειδικά σε κάποιους ιδιαίτερα ευαίσθητους κλάδους, όπως αυτός της εστίασης ή του τουρισμού.

Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν αναθαρρήσει μετά από την σχετικά καλή πορεία των εσόδων τον Νοέμβριο και πιστεύουν ότι η καλή πορεία ενδεχομένως να επαναληφθεί και τον Δεκέμβριο. Βέβαια από τα προϋπολογισθέντα έσοδα θα λείψει ένα πολύ μεγάλο μέρος από τα τέλη κυκλοφορίας, μετά την δίμηνη παράταση που δόθηκε για την πληρωμή τους. Το συνολικό ποσό είναι της τάξεως του 1,3 δις και με δεδομένο ότι οι περισσότεροι πληρώνουν την τελευταία στιγμή, είναι σίγουρο ότι η «τρύπα» για τον Δεκέμβριο θα υπερβεί το 1 δις τουλάχιστον. Η «τρύπα» βέβαια θα είναι ταμειακή, αφού σε καθαρά λογιστικό επίπεδα τα εν λόγω έσοδα θα πιστωθούν στο 2020, δεδομένου ότι η προθεσμία για να συμβεί κάτι τέτοιο – η πληρωμή δηλαδή – είναι δύο μήνες μετά το τέλος του έτους, όταν δηλαδή θα πληρωθούν τα τέλη κυκλοφορίας.

To άρθρο Lockdown: Νέα αύξηση στο πακέτο στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα