Live η ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκδήλωση «3 χρόνια gov.gr»

19:13 14/2/2023 - Πηγή: NewsIt

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά στην εκδήλωση “3 χρόνια gov.gr – Ένα κράτος ψηφιακό, η Ελλάδα σε κίνηση”, στο Μέγαρο Μουσικής.

“Γινόμαστε επιτέλους σοβαρό κράτος που σέβεται τον πολίτη και χτίζει σχέσεις εμπιστοσύνης. Το εγχείρημα της ψηφιακής διακυβέρνησης έχει τυχει πιστεύω καθολικής αναγνώρισης.

Όταν σχεδιάσαμε το μέλλον της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης είπαμε ότι το πρώτο θα ήταν να δημιουργήσουμε υπουργείο ψηφιακής διακυβέρνησης. Οι συναρμόδιοι υπουργοί

ήταν όλοι χαρούμενοι. Δεν είχαν πάρει χαμπάρι ότι είχαμε πάρει ένα κομμάτι των αρμοδιοτήτων τους.

Δεν το κρύβω ότι μπορέσαμε και μετατρέψαμε τις αντιξοότητες σε ευκαιρίες. Προτάξαμε το ζήτημα του 112. Σήμερα το 112 είναι συλλογικό κτήμα και δεν είναι μόνο ψηφιακό εργαλείο, αλλά ολόκληρη κουλτούρα πολιτικής προστασίας.

Μετά ήρθε η πανδημία η οποία μας υποχρέωσε να χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία που είχαμε στη διάθεσή μας όπως τα sms. Μετά πειραματιστήκαμε με πιο προχωρημένες τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη για να σχεδιάσουμε εργαλείο για να αξιοποιήσουμε τα λίγα τεστ που είχαμε το πρώτο καλοκαίρι στη διάθεση μας. Και μετά βέβαια ακολούθησε η διαδικασία του εμβολιασμού, στην οποία το κράτος πήγε στον πολίτη και όχι ο πολίτης στο κράτος.

Μιλουσα πρόσφατα με την Εσθονή πρωθυπουργό. Στην Εσθονία οι μισοί πολίτες ψηφίζουν ηλεκτρονικά. Θα ήθελα να γίνει και εδώ. Τουλάχιστον όσοι ζουν εκτός Ελλάδος να έχουν αυτή τη δυνατότητα.

Στην επίσκεψη μου πρόσφατα στον Κορυδαλλό συνάντησα μια ηλικιωμένη κυρία που μάθαινε τα μυστικά της χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών. Την ρώτησα γιατί τα μαθαίνει και μου είπε «δεν θέλω να είμαι εξαρτημένη από τον εγγονό μου για να μπαίνω στο gov.gr».

Δείτε live την ομιλία του Πρωθυπουργού

Ο Ιωάννης Ξιφαράς, γενικός γραμματέας Μεταφορών, αναφέρθηκε στη διευκόλυνση που παράγουν οι ψηφιακές υπηρεσίες για οδηγούς οχημάτων και ιδιοκτήτες.

Αρχικά στάθηκε στη διευκόλυνση που παρέχει η αποθήκευση του διπλώματος οδήγησης στο gov.gr και στη συνέχεια ανέλυσε τις υπόλοιπες ψηφιακές υπηρεσίες μεταφορών.

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, μέσω της ψηφιοποίησης των διαδικασιών στις μεταφορές πετυχαίνουμε:
* Διαφάνεια
* Αξιοκρατία
* Οδική ασφάλεια.

Τέλος, έθεσε το 2027 ως ορίζοντα για την πλήρη ψηφιοποίηση στον τομέα των μεταφορών, με έργα όπως:
– Ενιαίο εισιτήριο στα ΜΜΜ
– Ταξινόμηση νέων/μεταχειρισμένων οχημάτων
– Νέο σύστημα θεωρητικών εξετάσεων.

Ο Κωνσταντίνος Κεπαπτσόγλου, αναπληρωτής καθηγητής Σχεδιασμού Μεταφορών ΕΜΠ, επικεντρώθηκε στις ψηφιακές υποδομές. Ξεκινώντας με το παράδειγμα του ενιαίου e-pass διοδίων, ανέλυσε τα οφέλη που προκύπτουν: Έλεγχος, λογοδοσία, αξιοκρατία, διαφάνεια μέσω της ψηφιοποίησης των διαδικασιών στις μεταφορές. Κατόπιν εξήγησε ότι τα ανοιχτά δεδομένα (Open data) παρέχουν κρίσιμες πληροφορίες που είναι χρήσιμες για τους πολίτες, καθώς αφορούν την καθημερινότητά τους. Τέλος, σημείωσε ότι η 4η Βιομηχανική Επανάσταση δημιουργεί τεράστιες ευκαιρίες στις μεταφορές, καθώς οι έξυπνες γέφυρες, οι έξυπνοι αυτοκινητόδρομοι και τα έξυπνα φανάρια, θα αναβαθμίσουν σημαντικά τον κλάδο.

To άρθρο Live η ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκδήλωση «3 χρόνια gov.gr» δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα