HΠΑ – Πληθωρισμός: Υποχώρησε ο πληθωρισμός το Νοέμβριο – «Τρέχει» με 3,1%

21:24 12/12/2023 - Πηγή: NewsIt

Αν και ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ πλησιάζει τον στόχο σταθερότητας της Fed μόνο με μικρά βήματα, οι κεφαλαιαγορές αναμένουν ήδη την αντίδραση της νομισματικής πολιτικής σε μεγάλη κλίμακα.

Το μόνο πράγμα για το οποίο οι επενδυτές εξακολουθούν να διαφωνούν είναι το πότε η Fed θα μειώσει ξανά τα επιτόκια για πρώτη φορά και πόσα περαιτέρω βήματα θα ακολουθήσουν. Οι ελπίδες των επενδυτών ενισχύονται από την πορεία των τιμών στις ΗΠΑ

τον Νοέμβριο, σχολιάζει η Handelsblatt. Το ποσοστό πληθωρισμού μειώθηκε ελαφρώς στο 3,1% – μια «σταδιακή» μείωση, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες της Commerzbank. Ο ρυθμός αυτός είναι σύμφωνος με τις προηγούμενες προβλέψεις, μετά από έναν πληθωρισμό 3,2% τον Οκτώβριο και 3,7% τον Σεπτέμβριο.

Ο πολυσυζητημένος πυρήνας του πληθωρισμού, ο οποίος δεν περιλαμβάνει στοιχεία για ευμετάβλητα αγαθά όπως τα τρόφιμα και η ενέργεια, παραμένει στο 4,0%. Θεωρείται δείκτης της τάσης των τιμών μεσοπρόθεσμα.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό από τις ΗΠΑ αποτελούν τον πρώτο έλεγχο της πραγματικότητας για τις κεφαλαιαγορές μετά το πρόσφατο ράλι. Η άνοδος τροφοδοτείται κυρίως από τις ελπίδες για ταχείες και σημαντικές μειώσεις των επιτοκίων το επόμενο έτος, αφού οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες αύξησαν γρήγορα τα βασικά τους επιτόκια από το μηδέν σχεδόν την άνοιξη του 2020, στο πλαίσιο της καταπολέμησης του πληθωρισμού. Στις ΗΠΑ, το βασικό επιτόκιο κυμαίνεται πλέον μεταξύ 5,25 και 5,5% και στην ευρωζώνη στο 4,5%.

Η τελευταία απόφαση της Fed για τα επιτόκια του τρέχοντος έτους αναμένεται το βράδυ της Τετάρτης, ενώ την Πέμπτη θα ακολουθήσουν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) και η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας. Μια αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ και την ευρωζώνη θεωρείται εξαιρετικά απίθανη – αλλά οι κεντρικοί τραπεζίτες είναι πιθανό να καθορίσουν τις κατευθυντήριες γραμμές για την πορεία της νομισματικής πολιτικής τους επόμενους μήνες με τις προφορικές δηλώσεις τους.

Η πτώση του πληθωρισμού έχει μετατοπίσει το επίκεντρο της συζήτησης τους τελευταίους μήνες. Ενώ αρχικά το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στον χρόνο της τελευταίας αύξησης των επιτοκίων και στη συνέχεια στο πόσο καιρό τα επιτόκια θα παραμείνουν στο περιοριστικό εύρος -σύμφωνα με τη στρατηγική «υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα» – η κυρίαρχη προσδοκία είναι τώρα ότι τα επιτόκια θα μειωθούν το πρώτο εξάμηνο του 2024.Οι αγορές προθεσμιακών συμβολαίων δείχνουν ότι οι επενδυτές αναμένουν τώρα τουλάχιστον τέσσερα πτωτικά βήματα στις ΗΠΑ και την ευρωζώνη το 2024, αρχής γενομένης από την άνοιξη.

To άρθρο HΠΑ – Πληθωρισμός: Υποχώρησε ο πληθωρισμός το Νοέμβριο – «Τρέχει» με 3,1% δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα
HΠΑ-Πληθωρισμός, Υποχώρησε, Νοέμβριο – “Τρέχει”,Hpa-plithorismos, ypochorise, noemvrio – “trechei”