GRECCO-19: Στα τέλη Απριλίου τα πρώτα συμπεράσματα της ελληνικής πρωτοβουλίας για τον κορονοϊό

17:56 11/4/2020 - Πηγή: NewsIt

Ελπίδες για την αντιμετώπιση του επικίνδυνου ιού, «γεννά» η κλινική έρευνα GRECCO-19, που αποτελεί ελληνική πρωτοβουλία και διεξάγεται σε 24 κέντρα στην Ελλάδα, διερευνώντας την αποτελεσματικότητα της δραστικής ουσίας κολχικίνης, στην αντιμετώπιση του COVID-19. Τα πρώτα αποτελέσματα προβλέπεται ότι θα είναι έτοιμα πριν από το τέλος του Απριλίου.

Η κλινική έρευνα με την ονομασία GRECCO-19, πραγματοποιείται με τη συμμετοχή

Ελλήνων και ξένων καταξιωμένων επιστημόνων. Γιατροί από διάφορες ειδικότητες, ανάμεσά τους λοιμωξιολόγοι, πνευμονολόγοι και καρδιολόγοι, μελετούν την αποτελεσματικότητα της δραστικής ουσίας κολχικίνη, που χορηγείται εδώ και χρόνια και για την περικαρδίτιδα, με στόχο τον περιορισμό της έκτασης του εμφράγματος. Η επιστημονική ομάδα ερευνά τη δυνατότητα που έχει η κολχικίνη για να προλάβει τις σοβαρές βλάβες στην καρδιά και πιθανόν στους πνεύμονες ασθενών που έχουν νοσήσει από τον κορονοϊό.

Στο πλαίσιο της έρευνας, η ομάδα των ερευνητών υποθέτει ότι το φάρμακο κολχικίνη είναι δυνατόν να τροποποιήσει την ανταπόκριση της αντίδρασης του ανθρώπινου οργανισμού στον ιό SARS-CoV-2 ώστε να περιοριστούν ή ακόμα και να προληφθούν οι επιβλαβείς του συνέπειες. Η χρηματοδότηση της έρευνας γίνεται εξολοκλήρου από την ELPEN και χορηγός της έρευνας είναι η Ελληνική Ρυθμολογική Εταιρεία. Να σημειωθεί, ότι η μελέτη διεξάγεται σε 24 κέντρα στην Ελλάδα. Μέχρι στιγμής συμμετέχουν σε αυτή πάνω από 50 ασθενείς, ενώ στόχος είναι να ενταχθούν 180 ασθενείς συνολικά.

To άρθρο GRECCO-19: Στα τέλη Απριλίου τα πρώτα συμπεράσματα της ελληνικής πρωτοβουλίας για τον κορονοϊό δημοσιεύτηκε στο Newsit.gr .

Keywords
Τυχαία Θέματα