Euroferry Olympia: Βίντεο ντοκουμέντο από τις δραματικές στιγμές της εκκένωσης του φλεγόμενου πλοίου – Γιατί πάγωσαν οι έρευνες

23:16 19/2/2022 - Πηγή: NewsIt

Το πλοίο Euroferry Olympia έχει πάρει φωτιά ανοιχτά της Κέρκυρας και οι σκηνές που εκτυλίσσονται ανεβάζουν τους παλμούς στα ύψη. Μικροί και μεγάλοι προσεύχονται να σωθούν. Είναι εικόνες που κανείς τους, δεν πρόκειται να ξεχάσει… Και όλα αυτά την ώρα που έχουν παγώσει οι έρευνες για τους 12 αγνοούμενους. 

Κινητό έχει καταγράψει όλες τις συγκλονιστικές στιγμές, από την ώρα που ξεσπά η φωτιά, οι επιβάτες ξυπνούν τρομαγμένοι, φορούν πανικόβλητοι τα σωσίβιά τους και αρχίζουν υπό τις οδηγίες του πληρώματος να μπαίνουν στις σωσίβιες λέμβους. Είναι νύχτα της περασμένης

Παρασκευής στο φλεγόμενο Εuroferry Οlympia. Oι επιβάτες καλούνται να πάνε στο πιο κοντινό κατάστρωμα για να εγκαταλείψουν το πλοίο. Είναι η στιγμή που αρχίζει ο εφιάλτης τους.

Μια μητέρα με το μωρό της φορούν σωσίβια και κατευθύνονται στις λέμβους. Το πλήρωμα κάνει καταμέτρηση των επιβατών. Έλληνες, Ιταλοί, Βούλγαροι, Ρουμάνοι και Τούρκοι είναι ανάμεσα στους επιβάτες που αγωνιούν την ώρα που γίνεται γιγαντιαία επιχείρηση εγκατάλειψης του πλοίου. Οι σωστικές λέμβοι έχουν αρχίσει να απομακρύνονται από το φλεγόμενο πλοίο που καίγεται. Οι επιβάτες καταγράφουν με τα κινητά τους τηλέφωνα. Ακούγονται εκρήξεις.

Ανάμεσα στους επιβάτες και ο 16χρονος Βαλεντίνο από την Ιταλία. Ταξίδευε με τον αδελφό του και τους γονείς του και κατέγραψε με το κινητό του τηλέφωνο τις εφιαλτικές στιγμές που έζησε. Ο 16χρονος όπως λέει στο Mega  παρέμεινε ψύχραιμος την ώρα της εγκατάλειψης του πλοίου. «Είμαι ζωντανός αλλά είμαι και λυπημένος γιατί θα μπορούσα να είχα πεθάνει εκείνο το βράδυ αλλά είμαι πολύ χαρούμενος που είμαι ζωντανός», λέει ο Βαλεντίνο. «Ήταν πολύ τρομακτικό πολλοί έπαθαν κρίση πανικού ήταν πολύ άσχημο», συμπληρώνει.

Πάγωσαν οι έρευνες

Με τη φωτιά να κατακαίει το καράβι, οι άνδρες της Πυροσβεστικής δίνουν πλέον μάχη ώστε να μην βυθιστεί καθώς όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΙ απο το νερό που έχουν ρίξει οι δυνάμεις πάνω του, έχει πάρει μια κλίση. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να «παγώσουν» οι έρευνες για τους αγνοούμενους.

Οι άνδρες της ΕΜΑΚ περιμένουν να πέσει η θερμοκρασία που έχει προκαλέσει το τεράστιο θερμικό φορτίο της πυρκαγιάς προκειμένου να ανέβουν σε αυτό και να επιχειρήσουν να εντοπίσουν τους αγνοούμενους επιβάτες.

Οι απαγορευτικές θερμοκρασίες που έχουν αναπτυχθεί πάνω στο πλοίο, ενδεικτικά όπως αναφέρει η πυροσβεστική η θερμοκρασία στο κατάστρωμα αγγίζει τους 600 βαθμούς Κελσίου, καθιστούν αδύνατη τη συνέχιση της επιχείρησης.

Θα ρυμουλκηθεί τις επόμενες ώρες 

Σε ασφαλές αγκυροβόλιο, στα βόρεια της Κέρκυρας βορειοανατολικά του όρμου Κασσιόπης, αναμένεται να ρυμουλκηθεί τις επόμενες ώρες το πλοίο “Euroferry Olympia” στο οποίο μικρές εστίες φωτιάς εξακολουθούν να υπάρχουν στο εσωτερικό του, ενώ οι υψηλές θερμοκρασίες σε σημεία του πλοίου, εμποδίζουν προς το παρόν μία επιχείρηση στο εσωτερικό του για τον εντοπισμό των 12 αγνοουμένων μεταξύ των οποίων και των τριών Ελλήνων.

Συνολικά εξακολουθούν να επιχειρούν στην κατάσβεση τρία (03) περιπολικά σκάφη του Λιμενικού , ένα (01) πυροσβεστικό πλωτό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και πέντε Ρυμουλκά.

Σύμφωνα με πληροφορίες μόλις ολοκληρωθεί η επιχείρηση εντοπισμού των αγνοουμένων καθώς και η κατάσβεση της πυρκαγιάς, ειδικά συνεργεία θα προβούν σε απάντληση όλων των πετρελαιοειδών ποσοτήτων από το πλοίο για να εξουδετερωθεί ο κίνδυνος της θαλάσσιας ρύπανσης.

Όλα αυτά την ώρα που οι συγγενείς των αγνοούμενων επιβατών λιώνουν από αγωνία και ζητούν να μην σταματήσουν οι έρευνες μέχρι να ενημερωθούν για την τύχη των δικών τους ανθρώπων. Τα ξεσπάσματά τους, στην κάμερα είναι συγκλονιστικά (δείτε εδώ)

Η πλοιοκτήτρια εταιρεία τονίζει πως από τις πληροφορίες που έχει μέχρι στιγμής, φαίνεται η φωτιά στο πλοίο να ξεκίνησε από φορτηγό που βρισκόταν σε γκαράζ (δείτε εδώ)

Οδηγοί φορτηγών καταγγέλλουν στο Mega ότι οι συνθήκες στις καμπίνες του πλοίου ήταν άθλιες στα τελευταία τους ταξίδια και για να το αποδείξουν έδωσαν στη δημοσιότητα εικόνες από τα σημάδια που τους άφησαν οι κοριοί στο πρόσωπο και στο σώμα τους…

To άρθρο Euroferry Olympia: Βίντεο ντοκουμέντο από τις δραματικές στιγμές της εκκένωσης του φλεγόμενου πλοίου – Γιατί πάγωσαν οι έρευνες δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα