Coca Cola Τρία Έψιλον: Το νερό στο επίκεντρο της στρατηγικής – Νέα επενδυτικά σχέδια στο Ηράκλειο Κρήτης

13:58 16/6/2023 - Πηγή: NewsIt

Την εξοικονόμηση νερού και την ορθή διαχείριση με στόχο ένα βιώσιμο μέλλον τοποθετεί για μια ακόμη φορά στο επίκεντρο της στρατηγικής της η Coca Cola Τρία Έψιλον, αυτή τη φορά στο Ηράκλειο Κρήτης, όπου διαθέτει μια σύγχρονη παραγωγική μονάδα.

Μετά τη Φολέγανδρο, το Ηράκλειο Κρήτης είναι η δεύτερη πόλη, όπου η Coca Cola Τρία Έψιλον εφάρμοσε το πρόγραμμα Zero Drop, σε συνεργασία με την Global Water

Partnership, με σημαντικά αποτελέσματα. Η στοχευμένη στρατηγική, απέδωσε τα αναμενόμενα  αποτελέσματα, καθώς όπως τόνισε η Μαρία Αναργύρου-Νίκολιτς, γενική διευθύντρια, Coca-Cola Τρία Έψιλον για Ελλάδα & Κύπρο, μιλώντας σε τοπικούς παράγοντες και εκπροσώπους του Τύπου το εργοστάσιο της Κρήτης είναι το μοναδικό στο νησί με πιστοποίηση Platinum για την ορθή διαχείριση νερού.

Τι είναι το Zero Drop

Το πρόγραμμα προστασίας υδατικών πόρων Zero Drop που υλοποιείται από τον Διεθνή Οργανισμό Global Water Partnership – Mediterranean, με την υποστήριξη του The Coca-Cola Foundation, στοχεύει στην υλοποίηση ολοκληρωμένων παρεμβάσεων με επίκεντρο την εξοικονόμηση νερού και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας στην κλιματική αλλαγή.

Όσον αφορά το πρόγραμμα στην Κρήτη, με τη χρηματοδότηση και της Coca-Cola Τρία Έψιλον και σε συνεργασία με τον Δήμο Ηρακλείου, ολοκληρώθηκαν έργα υποδομής, με στόχο την αναβάθμιση του αρδευτικού δικτύου στις κοινότητες του Προφήτη Ηλία και Βουτών, με τα οποία εξοικονομούνται και «επιστρέφονται» στις τοπικές κοινωνίες εκατομμύρια λίτρα νερού ετησίως.

Πώς ωφελείται ο νομός Ηρακλείου

Τα οφέλη που θα αποφέρει το πρόγραμμα «Zero Drop» στον τόπο είναι πολλαπλά για τους κατοίκους, τους αγρότες και συνολικά την τοπική κοινότητα, καθώς περιορίζονται οι διακοπές στο δίκτυο άρδευσης στην Κοινότητα του Προφήτη Ηλία χάρη στην ενίσχυση των αγωγών διανομής των επεξεργασμένων λυμάτων.

Παράλληλα, ενισχύεται η αγροτική παραγωγή και εξασφαλίζεται χαμηλότερο οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος, καθώς αποφεύγονται οι υδροληψίες από τον υδροφόρο ορίζοντα. Στην Κοινότητα Βουτών, μειώνεται το κόστος λειτουργίας των δύο αντλιοστασίων, καθώς και οι απώλειες νερού και εξασφαλίζεται σταθερή παροχή νερού στο δίκτυο άρδευσης. Μειώνονται επίσης και οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που εκλύονται στην ατμόσφαιρα. Περαιτέρω, ευνοούνται οι κάτοικοι, οι αγρότες και η αγροτική παραγωγή, καθώς και η τοπική κοινότητα.  Επιπλέον, μειώνονται και οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που εκλύονται στην ατμόσφαιρα.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, υλοποιήθηκαν επίσης δράσεις ανάπτυξης δεξιοτήτων για αγρότες σχετικά με την ολοκληρωμένη διαχείριση του νερού, αλλά και εκπαιδευτικές δράσεις για μαθητές Δημοτικού, με επισκέψεις σε σχολεία της περιοχής.

Τα επόμενα βήματα

Για τα οφέλη του Zero Drop μίλησε και ο κ. Σταύρος Μουρελάτος, γενικός διευθυντής, της Coca-Cola Hellas, αναφέροντας ότι το πρόγραμμα θα έχει και συνέχεια.

Στο πλαίσιο της παρουσίασης, ο κ. Βαγγέλης Κωνσταντιανός, εκτελεστικός γραμματέας της Global Water Partnership – Mediterranean, τόνισε ότι ο αγροτικός τομέας αποτελεί μακράν τον μεγαλύτερο καταναλωτή νερού στην Ελλάδα, γι’ αυτό και η αύξηση της αποδοτικότητας, εξασφαλίζει περισσότερο νερό για όλους τους παραγωγικούς τομείς και το περιβάλλον, ενισχύοντας επίσης την ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή.  

Τέλος με αφορμή την εφαρμογή την πρωτοβουλία Zero Drop, ο Γιώργος Σισαμάκης, Αντιδήμαρχος Αναπτυξιακού Προγραμματισμού & Ψηφιακού Μετασχηματισμού, μίλησε με αισιοδοξία για την αντιμετώπιση του κρίσιμου προβλήματος της λειψυδρίας στο Δήμο Ηρακλείου.

To άρθρο Coca Cola Τρία Έψιλον: Το νερό στο επίκεντρο της στρατηγικής – Νέα επενδυτικά σχέδια στο Ηράκλειο Κρήτης δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα
Coca Cola Τρία Έψιλον, Ηράκλειο Κρήτης,Coca Cola tria epsilon, irakleio kritis