Attica Bank – Παγκρήτια: Εντός της εβδομάδας το πόρισμα της DBRS για τις τιτλοποιήσεις

05:51 21/5/2024 - Πηγή: NewsIt

Στην κρίσιμη τελική ευθεία που θα εκκινήσει τις διαπραγματεύσεις των μετόχων για την αναπτυξιακή αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και την πλήρη εξυγίανσή της, βρίσκεται η Attica Bank. Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να υποβληθεί από την DBRS το πόρισμα για τις τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων τόσο της Attica Bank, όσο και της Παγκρήτιας Τράπεζας

που θα οδεύσουν στον «Ηρακλή ΙΙΙ».

Η βαθμολόγηση των τιτλοποιήσεων από την DBRS θα αναδείξει το ύψος των νέων κεφαλαιακών αναγκών που θα απαιτηθούν για να λειτουργήσει υγιές το ενιαίο σχήμα των δύο τραπεζών και με σημαντικά μικρότερη συμμετοχή του Δημοσίου. Η συγχώνευση Attica Bank – Παγκρήτιας αναμένεται τον Ιούλιο και θα αποτελέσει προπομπό της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου του ενιαίου σχήματος τον Σεπτέμβριο. Οι δύο τράπεζες έχουν ετοιμάσει κοινό business plan σε ορίζοντα δεκαετίας, το οποίο θα επισημοποιηθεί με τη συμπλήρωση του ποσού των απαιτούμενων νέων κεφαλαίων για να γίνει η εξυγίανση των επιμέρους ισολογισμών από τα κόκκινα δάνεια.

Το αναμενόμενο rating των τιτλοποιήσεων από την DBRS να παραδοθεί στις δύο τράπεζες και τον κοινό τους σύμβουλο, την UBS, θα ακολουθήσει η υποβολή χωριστού αιτήματος από την καθεμία τράπεζα για την ένταξη των τιτλοποιήσεων στον «Ηρακλή ΙΙΙ» και θα οριστικοποιηθεί από την UBS το ύψος των απαιτούμενων νέων κεφαλαίων για την ΑΜΚ. Σήμερα, οι δύο τράπεζες μαζί έχουν κόκκινα δάνεια της τάξεως των 3 δις. ευρώ και μετά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα εξυγιανθούν πλήρως, με τον δείκτη NPE να υποχωρεί κάτω του 3%, από 50% – 60% σήμερα. Το ύψος των νέων κεφαλαιακών αναγκών είναι και το μόνο στοιχείο που απομένει να συμπληρωθεί στο κοινό business plan των δύο τραπεζών που έχει συντάξει η Oliver Wyman. Το business plan είναι δεκαετές (με ιδιαίτερη έμφαση στους στόχους της πρώτης τριετίας), αφού το ΤΧΣ, που έχει στηρίξει κεφαλαιακά την Attica Bank και πρόκειται να αποεπενδύσει δραστικά (εκτιμάται ότι η συμμετοχή του θα υποχωρήσει από το 72% κοντά στο 33% στο ενιαίο σχήμα), θέλει ισχυρές διασφαλίσεις για τις αποδόσεις της επένδυσής του.

Οι εντατικές προσπάθειες εξυγίανσης και ανάπτυξης Attica Bank και Παγκρήτιας Τράπεζας από τις διοικήσεις των δύο τραπεζών έχουν αποδώσει καρπούς και μαζί με τη στήριξη του μετοχικού σχήματος, Thrivest, των επιχειρηματιών Δ. Μπάκου, Ι. Καϋμενάκη και Αλ. Εξάρχου, εγγυώνται την επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος για τη δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πόλου. Σημειώνεται ότι στη χρήση 2023 η Παγκρήτια Τράπεζα ανακοίνωσε κέρδη προ φόρων 90,76 εκατ. ευρώ, ενώ η Attica Bank επέστρεψε στην κερδοφορία, παρουσιάζοντας προ φόρων κέρδη 28,6 εκατ. ευρώ.

To άρθρο Attica Bank – Παγκρήτια: Εντός της εβδομάδας το πόρισμα της DBRS για τις τιτλοποιήσεις δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα
Attica Bank – Παγκρήτια, DBRS,Attica Bank – pagkritia, DBRS