Το χέρι… του Φριτζόν

Πέρσι αντάμωσαν σε μεγάλες ευρωπαϊκές κόντρες με άλλους κόουτς (Αλβέρτης και Μεσίνα), φέτος Παναθηναϊκός και ΤΣΣΚΑ, από νωρίς, μέτρησαν δυνάμεις. Εστω και σε φιλικό, τον δεύτερο αγώνα του 1ου Nick Galis Cup, όπου η ΤΣΣΚΑ επιβλήθηκε με 68-67, χάρη σε τρίποντο και φάουλ

(από τον Γκιστ) του «ψυχρού εκτελεστή», Φριτζόν. Ο Παναθηναϊκός, που είδε τον Διαμαντίδη να αστοχεί -πράγμα σπάνιο- σε κρίσιμες βολές, έφτασε κοντά στην ολοκλήρωση της ανατροπής, ήταν κοντά στο να κερδίσει παράλληλα την άτυπη ρεβάνς για τα περσινά, αλλά υπολόγιζε χωρίς τον ξεχωριστό Ρώσο σκόρερ. Το ματς στο Nick Galis Hall (Αλεξάνδρειο) στην Θεσσαλονίκη προσέφερε ένα δυνατό αγωνιστικό κριτήριο για τους δύο αντιπάλους και την ετοιμότητά τους, αν και αμφότεροι ήταν ελλιπείς, με τον Παναθηναϊκό, κατά διαστήματα να... στέλνει ηχηρά μηνύματα και σημάδια εξέλιξης. Οπότε, τα ουσιαστικά συμπεράσματα, αναμένονται. Την Κυριακή, πάντως, στις 18.30 (Ν-HD) στον μικρό τελικό του τουρνουά ο Παναθηναϊκός θα παίξει με την Μπάνβιτ και στις 21.00 (Ν-HD) στον τελικό θα βρεθούν Αρης και ΤΣΣΚΑ.

Με γρήγορο 10-4 προηγήθηκαν οι Μοσχοβίτες και ολοκλήρωσαν την πρώτη περίοδο στο +4, με τον Παναθηναϊκό να μην βρίσκει τα πατήματά του. Η παρουσία του Νίκου Γκάλη στις εξέδρες και του Θοδωρή Παπαλουκά σε περίοπτη θέση, προφανώς, άγχωσαν τον Μποχωρίδη, που επέστρεψε με άλλα χρώματα στο «σπίτι» του. «Μού λείπει ο Αρης», παραδέχθηκε, με δηλώσεις του, ο φερόμενος ως διάδοχος του Διαμαντίδη. Ο Μπατίστα από μεριάς του, φορτώθηκε νωρίς με φάουλ και ο Διαμαντάκος πήρε την ευκαιρία του. Στο «5» έπαιξε για ώρα και ο Γκιστ, ελλείψει Μαυροκεφαλίδη, ενώ οι Χαραλαμπόπουλος και Γιάνκοβιτς προσπάθησαν να δώσουν ρυθμό στον Παναθηναϊκό. Η ΤΣΣΚΑ του Νίκολς, που είχε ρόλο αντί-Ουΐμς, βρέθηκε στο 35-32 με την λήξη του ημιχρόνου. Λίγο πριν, αν και μετρούσε 9 λάθη, η ομάδα των Ιτούδη, Πιστιόλη και Μίντλετον «εκτοξεύτηκε» ακόμη και στο +11, με τον Ιβάνοβιτς να ζητά αντίδραση. Παρά το γεγονός πως ήλεγχαν τον τομέα των ριμπάουντ οι Ρώσοι (χωρίς Τεόντοσιτς, Ντε Κολό, Χριάπα), το «τριφύλλι» άρχισε, σταδιακά, να βρίσκει τους διαδρόμους προς το καλάθι. Ο Γκάλης, που τιμήθηκε από την ΚΑΕ Παναθηναϊκός και είχε χειραψία με τους παίκτες των ομάδων (ο Κόνιαρης τον κοίταξε με δέος), παρατηρούσε με προσοχή το παιχνίδι, μαζί με την οικογένειά του. Προσεκτικός, ωστόσο, δεν ήταν καθόλου ο Μπατίστα (φωτό), που έμοιαζε εκτός κλίματος.

Παρά το γεγονός αυτό, οι «πράσινοι» βρήκαν απάντηση –επιθετικά τουλάχιστον- από τον Παππά και πήραν τα ηνία (45-44) στο 28’. Και αργότερα ο Διαμαντίδης, διαμορφώνοντας το 48-44, ζήτησε αλλαγή, εμφανώς καταπονημένος. Αυτό, άλλωστε, θα είναι φετινό ζητούμενο. Πώς δηλαδή, θα καλύπτουν τον αρχηγό οι υπόλοιποι. Από τον Μποχωρίδη, ως τους απόντες του συγκεκριμένου αγώνα Σλότερ και Νέλσον, μέχρι τον Παππά. Εκεί ακριβώς μπαίνει και το στοίχημα, με την διαχείριση του ρόστερ από πλευράς τεχνικού τιμ. Με δικό του τρίποντο, εξάλλου, ο Γιάνκοβιτς, που προορίζεται, μαζί με τον Χαραλαμπόπουλο, να κάνουν να ξεχαστεί ο Ματσιούλις, σημείωσε το 54-50 στο 30’. Ο Παναθηναϊκός καλυτέρευσε τα ποσοστά του, έτρεξε (58-50), εκμεταλλευόμενος τα λάθη των Ρώσων. Και ο Μπατίστα βρήκε τον τρόπο να δράσει (60-50), αλλά οκτώ λεπτά πριν το φινάλε υπήρξε διακοπή, λόγω προβλήματος στο χρονόμετρο. Ο κόσμος στην κερκίδα δεν πτοήθηκε, το ίδιο και αθλήτριες που βρέθηκαν εκεί, όπως οι Κατωπόδη και Μούλη. Η διακοπή ενδεχομένως επηρέασε, λοιπόν, τον Παναθηναϊκό, αποσυντόνισε την λειτουργία που είχε αρχίσει να αναπτύσσεται και οι Ρώσοι, δεν το έβαλαν κάτω. Το φινάλε ήταν, βέβαια, συναρπαστικό, με την ΤΣΣΚΑ να φτάνει στην τελική επικράτηση.

Δεκάλεπτα: 10-14, 32-35, 54-50, 67-68.

Παναθηναϊκός (Ντούσκο Ιβάνοβιτς): Χαραλαμπόπουλος 6, Μποχωρίδης 2, Γιάνκοβιτς 10, Φώτσης 5, Παππάς 11, Διαμαντίδης 7, Γκιστ 10, Μπατίστα 11, Διαμαντάκος 5.

ΤΣΣΚΑ (Δημήτρης Ιτούδης): Φριτζόν 13, Νίκολς 11, Τζάκσον 16, Μαρκοϊσβίλι 6, Ζοζούλιν 6, Στρεμπκόφ 4, Βορoντσέβιτς 4, Κάουν 2, Χάινς 6.

Keywords
Τυχαία Θέματα