Της Ελλάδος τα παιδιά, πάνε... Final-4!

Στο Final-4 της Μαδρίτης, κανείς δεν ξέρει ποια ομάδα θα στεφτεί Πρωταθλήτρια Ευρώπης για το 2015. Ωστόσο υπάρχει κάτι που είναι βέβαιο. Ένας τουλάχιστον Έλληνας θα φύγει από την ισπανική πρωτεύουσα με το πολύτιμο τρόπαιο. Ο Δημήτρης Ιτούδης (ΤΣΣΚΑ), ο Γιάννης Μπουρούσης (Ρεάλ), ο Νίκος Ζήσης (Φενέρμπαχτσε) και ο Ολυμπιακός είναι οι υποψήφιοι για να χαρίσουν στην Ελλάδα άμεσα ή έμμεσα ένα ακόμα τρόπαιο.

Στο παρελθόν

δεν είναι λίγες οι φορές που το γαλανόλευκο χρώμα έχει κυριαρχήσει στα Final-4 ακόμα κι αν οι ελληνικές ομάδες λείπουν (σπάνια). Αρκετοί είναι οι Έλληνες παίκτες έχουν συμμετάσχει στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση του ευρωπαϊκού μπάσκετ φορώντας φανέλες ομάδων του εξωτερικού και μάλιστα έχουν κατακτήσει την κορυφή της Ευρώπης. Ευθύμης Ρετζιάς (Μπαρτσελόνα), Νίκος Ζήσης (Σιένα, ΤΣΣΚΑ), Μιχάλης Κακιούζης (Σιένα, Μπαρτσελόνα), Θοδωρής Παπαλουκάς (ΤΣΣΚΑ), Νίκος Χατζηβρέττας (ΤΣΣΚΑ), Νέστορας Κόμματος (Μακάμπι), Δήμος Ντικούδης (ΤΣΣΚΑ) Κώστας Βασιλειάδης (Μάλαγα), Σοφοκλής Σχορτσανίτης (Μακάμπι), Γιάννης Μπουρούσης (Ρεάλ) και Κώστας Παπανικολάου είναι εκείνοι που συμμετείχαν σε Final-4.

Ρετζιάς-Μπαρτσελόνα 4ος (2000-Θεσσαλονίκη)

Την αρχή έκανε ο Ευθύμης Ρετζιάς με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα στο Final-4 της Θεσσαλονίκης το 2000, με τον Παναθηναϊκό να στέφεται για δεύτερη φορά στην ιστορία του Πρωταθλητής Ευρώπης και τον Ρετζιά να μένει στην 4η θέση με τους Μπλαουγκράνα. Αυτή ήταν και η τελευταία συμμετοχή του Τρικαλινού φόργουορντ στη διοργάνωση, καθώς στη συνέχεια αγωνίστηκε στο NBA με τη φανέλα των Philadelpphia 76ers. Στην επιστροφή του στην Γηραιά ήπειρο δεν μπόρεσε να ξεπεράσει τους τραυματισμούς στα γόνατα και δεν απέδωσε αυτό που μπορούσε.

Παπαλουκάς/Χατζηβρέττας ΤΣΣΚΑ 4οι (2003-Βαρκελώνη)Κακιούζης-Σιένα 3ος

Το 2002 ο Θοδωρής Παπαλουκάς αφήνει τον Ολυμπιακό και γίνεται «Τσάρος» της ΤΣΣΚΑ με σκοπό να την οδηγήσει και πάλι σε Final-4, μετά την αποτυχία της προηγούμενης χρονιάς και επιτέλους σε έναν τίτλο. Το 2003 ο «Τεό» είναι παρών στη διοργάνωση της Βαρκελώνης, αλλά έχει μικρή συμμετοχή και φεύγει απογοητευμένος μαζί με τον Νίκο Χατζηβρέττα, καθώς η «οικοδέσποινα» Μπαρτσελόνα των Μποντίρογκα, Γιασικεβίτσιους, Ναβάρο και Φούτσκα θα τους στερήσει τη συμμετοχή στον τελικό. Στον μικρό τελικό ο Μιχάλης Κακιούζης θα τους πάρει και τη χαρά να βρεθούν στο βάθρο.

Παπαλουκάς-ΤΣΣΚΑ 3ος (2004-Τελ Αβίβ)
Κακιούζης-Σιένα 4ος

Την επόμενη χρονιά (2004) βρίσκεται και πάλι στο Final-4 που διεξάγεται στο Τελ Αβίβ. Για ακόμα μία φορά δε θα μπορέσει να αγωνιστεί στον τελικό, καθώς και πάλι θα βρεθεί απέναντι στην γηπεδούχο Μακάμπι και η παρέα των Άντονι Πάρκερ, Γιασικεβίτσιους και Βούισιτς θα τον στείλει εκτός. Εκείνη τη χρονιά, ωστόσο, θα μπορούσε να έχει ελληνικό χρώμα ο τελικός, καθώς ο Μιχάλης Κακιούζης με τη φανέλα της Σιένα πραγματοποίησε μία απίστευτη εμφάνιση κόντρα στην Μπολόνια με 23 πόντους, αλλά αποκλείστηκε από τον «μαγικό» Κάρλος Ντελφίνο στην παράταση με 103-102.

Παπαλουκάς/Ντικούδης-ΤΣΣΚΑ 2οι (2005-Μόσχα)
Κόμματος-Μακάμπι 1ος (2005-Μόσχα)

Το 2005 το Final-4 γίνεται στη Μόσχα και ο Παπαλουκάς ντύνεται εκείνος «οικοδεσπότης» παρέα με έναν άλλο Έλληνα αυτήν τη φορά, το Δήμο Ντικούδη. Ωστόσο για τρίτη σερί χρονιά δε θα μπορέσει να παίξει στον τελικό, καθώς η Ταού των Σκόλα, Σπλίτερ, Ματσιγιάουσκας, Πριχιόνι και Καλντερόν θα επικρατήσει 85-78, πριν ηττηθεί στον τελικό από τη μεγάλη Μακάμπι του Νέστορα Κόμματου.

Ο Νέστορας Κόμματος άφησε τον Άρη για την Πρωταθλήτρια Ευρώπης το 2004 Μακάμπι με στόχο να τη βοηθήσει στην προσπάθεια για το repeat και τα κατάφερε. Στο Final-4 του 2005 στη Μόσχα, ο Έλληνας φόργουορντ κατέκτησε το τρόπαιο με την «ομάδα του λαού» επικρατώντας στον τελικό της Ταού και αφού είχε αποκλείσει στον ημιτελικό τον Παναθηναϊκό του Ζέλικο Ομοράντοβιτς. Μάλιστα σε εκείνο το ματς ο Κόμματος σκόραρε τρία τρίποντα-μαχαιριές στην άμυνα των «πράσινων», οδηγώντας εκ του ασφαλούς τους Ισραηλινούς στον τελικό. Εκείνη η ομάδα της Μακάμπι με τους Βούισιτς, Γιασικεβίτσιους, Άντονι Πάρκερ και Χαλπερίν αποτελεί μία από τις καλύτερες ομάδες που έχουν εμφανιστεί σε Final-4.

Παπαλουκάς-ΤΣΣΚΑ 1ος (2006-Πράγα)
Κακιούζης-Μπαρτσελόνα 4ος

Το 2006 το Final-4 διεξάγεται στην Πράγα και η Μακάμπι έχει την ευκαιρία να γίνει η πρώτη ομάδα που θα κατακτήσει τρεις διαδοχικούς τίτλους. Ωστόσο λογάριαζε χωρίς τον... ξενοδόχο-Παπαλουκά και την φυγή του Γιασικεβίτσιους. Ο Έλληνας γκαρντ δεν χάνει την ευκαιρία να πάρει το τρόπαιο στην 4η προσπάθειά του με την ΤΣΣΚΑ και αφού αποκλείει την Μπαρτσελόνα του Μιχάλη Κακιούζη σκοράροντας 19 πόντους στον ημιτελικό, κάνει «παρτι» και στον τελικό, όντας ο πρώτος σκόρερ και πρώτος πασέρ των Ρώσων με 18 πόντους και 7 ασίστ στον τελικό με τους Ισραηλινούς και στέφεται Πρωταθλητής Ευρώπης. Φυσικά, το βραβείο του MVP δε θα μπορούσε να καταλήξει σε διαφορετικά χέρια, σε μία χρονιά που ο «Τεό» έκανε Triple Crown, αναδείχτηκε Πρωταθλητής Ευρώπης με την Εθνική Ελλάδος και δευτερθαλητής κόσμου στο Παγκόσμιο της Σαϊτάμα.

Παπαλουκάς-ΤΣΣΚΑ 2ος (2007-Αθήνα)
Βασιλειάδης-Μάλαγα 3ος

Το 2007 ο Παπαλουκάς και η ΤΣΣΚΑ καλούνται να υπερασπιστούν τα σκήπτρα τους μέσα στην έδρα του μεγάλου αντιπάλου Παναθηναϊκού στο Final-4 της Αθήνας. Στον ημιτελικό ο Έλληνας γκαρντ βρίσκει αντίπαλο τον Κώστα Βασιλειάδη και τη Μάλαγα, αλλά φτάνει με σχετική άνεση στον τελικό. Εκεί ο «Τεό» σκοράρει 28 πόντους, βγάζει 8 ασίστ, «σπάει» το σύστημα αξιολόγησης, αλλά λυγίζει απέναντι στον Παναθηναϊκό σε έναν από τους καλύτερους τελικούς όλων των εποχών (93-91).

Παπαλουκάς/Ζήσης ΤΣΣΚΑ 1οι (2008-Μαδρίτη)

Το 2008 ο Παπαλουκάς παίζει το 6ο του σερί Final-4. Στη Μαδρίτη ο «Τσάρος» έχει παρέα τον Νίκο Ζήση αυτή τη φορά και φτάνει για 2η φορά στην κορυφή της Ευρώπης. Η ΤΣΣΚΑ επικρατεί στον τελικό της Μακάμπι με 91-77και ο Έλληνας γκαρντ αποχαιρετά την αγαπημένη του Ρωσία, όντας στην κορυφή.

Παπαλουκάς-ΤΣΣΚΑ 3ος (2013-Λονδίνο)

Το 2013 επιστρέφει στην «ομάδα του στρατού» και στο Final-4 του Λονδίνου κλείνει τη σπουδαία καριέρα του, καταλαμβάνοντας την 3η θέση με την ΤΣΣΚΑ, καθώς αποκλείστηκε στα ημιτελικά από τον μετέπειτα Πρωταθλητή Ευρώπης Ολυμπιακό και ύστερα κέρδισε την Μπαρτσελόνα στο μικρό τελικό. Ο ίδιος αγωνίστηκε ελάχιστα.

Ζήσης-ΤΣΣΚΑ 2ος (2008-Βερολίνο)

Ο Νίκος Ζήσης ξεκίνησε με τίτλο το 2008 τη συμμετοχή του στα Final-4, καθώς παρέα με τον Θοδωρή Παπαλουκά σήκωσαν το βαρύτιμο τρόπαιο στη Μαδρίτη, επικρατώντας της Μακάμπι στο μεγάλο τελικό. Την επόμενη χρονιά (2009), ο Ζήσης θα μείνει μόνος στη Ρωσία, αλλά και πάλι θα βρεθεί σε Final-4 και μάλιστα σον τελικό απέναντι στον Παναθηναϊκό στο Βερολίνο. Ωστόσο η, για πολλούς, καλύτερη ομάδα που έχει εμφανιστεί ποτέ σε Final-4, με «μαέστρο» τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς θα επικρατήσει 73-71 και θα στερήσει το back2back στον Έλληνα γκαρντ.


Ζήσης-Σιένα 3ος (2011-Βαρκελώνη)
Σχορτσανίτης-Μακάμπι 2ος

Το 2011 ο Ζήσης έχει επιστρέψει στην αγαπημένη του Σιένα και παίζει το 3ο Final-4 της καριέρας του, το οποίο διεξάγεται στη Βαρκελώνη. Εκεί αντίπαλος στον ημιτελικό θα είναι και πάλι ο Παναθηναϊκός, ο οποίος θα στερήσει από τον Ζήση τον τρίτο τελικό σε τρεις προσπάθειες και θα κατακτήσει τελικά το τρόπαιο. Ο Έλληνας γκαρντ θα πάρει την 3η θέση, καθώς η Σιένα επικράτησε στον μικρό τελικό της Ρεάλ.

Εκεί βρισκόταν και ο Σοφοκλής Σχορτσανίτης, ο οποίος πραγματοποίησε ένα εκπληκτικό Final-4 με τη φανέλα της Μακάμπι. Στον ημιτελικό με τη Ρεάλ ήταν ισοπεδωτικός και με 16 πόντους και 5 ριμπάουντ οδηγεί την «ομάδα του λαού» στον τελικό. Εκεί θα ηττηθεί, ωστόσο από τον Παναθηναϊκό, που ράβει έτσι το 6ο αστέρι του.

Σχορτσανίτης-Μακάμπι 1ος (2014-Μιλάνο)
Μπορούσης-Ρεάλ 2ος
Παπανικολάου-Μπαρτσελόνα 3ος

Τρία χρόνια αργότερα (2014) στο Μιλάνο, ο «Σόφο» θα έπαιρνε αυτό που είχε χάσει από τους «πράσινους». Η Μακάμπι περνά ως εκ θαύματος την ΤΣΣΚΑ στα ημιτελικά και ολοκληρώνει μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις σε Final-4, κατακτώντας το τρόπαιο στον τελικό με τη Ρεάλ.

Μπορούσης-Ρεάλ 2ος (2013-Λονδίνο)

Για να χαρεί ο «Σόφο» έπρεπε όμως να πικραθεί ο Γιάννης Μπουρούσης, ο οποιός έπαιζε δεύτερο σερί Final-4 και μάλιστα τελικό, φεύγοντας με άδεια χέρια. Ο Έλληνας σέντερ ήταν παρών στον τελικό του Λονδίνου (2013), όπου ηττήθηκε από την πρώην ομάδα του, τον Ολυμπιακό, αλλά και σε αυτόν του Μιλάνου (2014), όπου ηττήθηκε από τον πρώην συμπαίκτη του.

Βέβαια για να παίξει σε αυτόν τον τελικό ο Μπουρούσης, έπρεπε να χάσει ο Κώστας Παπανικολάου την ευκαιρία να στεφθεί για 3η σερί χρονιά Πρωταθλητής Ευρώπης. Ο φόργουορντ των Χιούστον Ρόκετς έφτασε σε ακόμα ένα Final-4,με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα αυτήν τη φορά, αλλά αποκλείστηκε από την «αιώνια» αντίπαλο Ρεάλ.

Keywords
Τυχαία Θέματα