Τα ξεχασμένα (και απρόσμενα) ρεκόρ-Μέρος 1ο

Τα λαμπερά ρεκόρ του ΝΒΑ αποτελούν σημείο αναφοράς του μεγαλείου της Λίγκας και των σταρ της. Και συνήθως είναι αριθμοί που μένουν «αποτυπωμένοι» στο μυαλό των θαυμαστών τους και αναφέρονται ιδιαιτέρως τακτικά. Ωστόσο, υπάρχουν και σπουδαίες και παράδοξες επιδόσεις που μοιάζουν ξεχασμένες στον χρόνο. Ή από τα χέρια απρόσμενων «ηρώων». Διότι μπορεί κάποια στατιστικά να κάνουν τον κοινό να πετάγεται από την θέση του και να ανοίγει το στόμα και τα μάτια, όμως μερικά άλλα κάνουν

τον Τύπο να αναζητά μανιωδώς τα αρχεία και τους αναγνώστες να… ξύνουν το κεφάλι τους. Λίγο πριν την αυλαία της φετινής κανονικής περιόδου, το basketblog.gr σας παρουσιάζει σε δύο μέρη τα 20+1 λίγο-πολύ άγνωστα ή παράδοξα ρεκόρ, που στέκουν ακόμη. Ορισμένα ρεκόρ, βλέπετε, δεν είναι ακριβώς για να «σπάνε», αλλά για να προκαλούν έκπληξη…

Νο20: Ματς για… ξενύχτηδες - 6 παρατάσεις

Τα ονόματα μοιάζουν πια μυθικά. Για ομάδες που δεν υπάρχουν πλέον, αλλά άφησαν το στίγμα τους με το μακροβιότερο ματς στην ιστορία του ΝΒΑ. Οι Ιντιανάπολις Ολίμπιανς και οι Ρότσεστερ Ρόγιαλς αναμετρήθηκαν στις 6 Ιανουαρίου 1951, σε αγώνα που είχε διάρκεια 78΄, καθώς χρειάστηκαν 6 παρατάσεις για να βρεθεί νικητής!!! Με τελικό αποτέλεσμα που έκανε ακόμη και το αρνητικό ρεκόρ της Λίγκας (Φορτ Ουέιν Πίστονς-Μινεάπολις Λέικερς 19-18 στις 22/11/50), λίγες εβδομάδες νωρίτερα, να μοιάζει αρκετό… Η κανονική διάρκεια του ματς Ρόγιαλς-Ολίμπιανς ολοκληρώθηκε με σκορ 67-67, καθώς στην τελευταία περίοδο πέτυχαν μόλις 8π.. Παρόλα αυτά, δύο από τα έξτρα πεντάλεπτα έληξαν… 0-0 (η 2η και η 4η παράταση), άλλα δύο (η 1η και η 3η) 2-2 και μετά το 4-4 της 5ης, η Ιντιανάπολις με 2-0 στο 6ο έξτρα πεντάλεπτο επικράτησε 75-73.

Νο19: Οι… «υπερωρίες» του Ντέιλ Έλις

Το βράδυ της 9ης Νοεμβρίου 1989, ο Ντέιλ Έλις προφανώς θα το θυμάται για πάντα, καθώς σκόραρε 53π. με τη φανέλα του Σιάτλ, κόντρα στο Μιλγουόκι! Μονάχα που το ματς παραμένει ιστορικό για τον ίδιο για άλλον λόγο… Ο Έλις έμεινε στο παρκέ 69 ολόκληρα λεπτά, συμμετοχή που παραμένει ρεκόρ ΝΒΑ, καθώς σε μία αναμέτρηση 5 παρατάσεων, έμεινε στον πάγκο μόλις 4 λεπτά!!! Και μάλιστα αποχώρησε από το γήπεδο ηττημένος… Ο τότε συμπαίκτης του, Ζέιβιερ ΜακΝτάνιελ (μετέπειτα παίκτης του Ηρακλή) αγωνίστηκε 68΄, ενώ για τους Μπακς, που επικράτησαν 155-154, ο Τζέι Χάμφρις έπαιξε 62΄.

Νο18: Οι… 6 διαδοχικές αποβολές με 6 φάουλ

Παρά την αξιοσημείωτη -αν και σύντομη- επαγγελματική καριέρα του, καθώς σε 4 σεζόν με Ουότερλου Χοκς, Μιλγουόκι Μπακς και Φορτ Ουέιν Πίστονς είχε μ.ο. 9π.-4,2ριμπ., ο Ντον Μπόβεν ήταν ιδιαιτέρως σκληροτράχηλος. Ίσως γιατί υπηρέτησε στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, πριν φοιτήσει στο πανεπιστήμιο Ουέστερν Μίσιγκαν. Ο Μπόβεν, πάντως, έφυγε από τη ζωή τον Μάρτιο του 2011, αφήνοντας το όνομά του στα βιβλία του ΝΒΑ, καθώς είναι ο μοναδικός παίκτης που έχει αποβληθεί με 6 φάουλ σε 6 συνεχόμενους αγώνες, τη σεζόν 1951-52, που αγωνιζόταν στους Μπακς!

Νο17: Ρεκόρ ασίστ σε ημίχρονο – Μπομπ Κούζι

Στις 30 Δεκεμβρίου 1990 ο Σκοτ Σκάιλς υποδύθηκε τον… Άγιο Βασίλη, μοιράζοντας 30 ασίστ στον αγώνα Ορλάντο-Ντένβερ (155-116)! Μία επίδοση που δεν έχει καταρριφθεί, αλλά είναι γνωστή στα μέρη μας, από την περίοδο 1996-97, που ο Σκάιλς διετέλεσε παίκτης και προπονητής του ΠΑΟΚ. Ο Αμερικανός γκαρντ είχε πετύχει και 22π. στο ίδιο ματς, μοιράζοντας χρονικά «ομοιόμορφα» τις 30 τελικές πάσες του. Εκείνο που είναι λιγότερο γνωστό είναι πως κατέρριψε το ρεκόρ του Μπομπ Κούζι, που είχε 28 ασίστ στη νίκη 173-139 των Σέλτικς επί των Λέικερς στις 27/2/59. Αλλά ο θρυλικός γκαρντ της Βοστόνης κατέχει ακόμη την κορυφαία επίδοση για ημίχρονο, αφού είχε προσφέρει 19 τελικές πάσες στους συμπαίκτες του ως την ανάπαυλα!

Νο16: Με ρεκόρ… 16-54 στα πλέι-οφς; Κι όμως!!!

Η φετινή σεζόν του ΝΒΑ έχει «σημαδευτεί» ήδη από φήμες ότι πολλές ομάδες θα προτιμήσουν το λεγόμενο «tanking» (τις τρόπον τινά… οικειοθελείς ήττες), ώστε να τερματίσουν στην τελευταία θέση και να έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να κερδίσουν στην λοταρία το Νο1 του ντραφτ του 2014, που θα έχει «έπαθλο» τον Καναδό Άντριου Ουίγκινς (γιο του παλαίμαχου σταρ των Σπόρτιγκ, Μίλωνα, Πανιωνίου, Μίτσελ Ουίγκινς). Ένα ρεκόρ, π.χ., 16-54, θα μπορούσε να χαρίσει αυτή τη δυνατότητα. Όχι, ωστόσο, και το 1952-53, όταν οι Μπάλτιμορ Μπούλετς προκρίθηκαν στα πλέι-οφς με αυτή την επίδοση, που αποτελεί μέχρι τις μέρες μας την χειρότερη που έφερε ομάδα στην ποστ-σίζον! Εκείνη την εποχή, το ΝΒΑ είχε μόλις 10 ομάδες χωρισμένες σε δύο Περιφέρειες, από τις οποίες οι 4 πρώτες προκρίνονταν στα πλέι-οφς. Οι Μπούλετς, στην Ανατολή, τερμάτισαν πίσω από Νικς (47-23), Νάσιοναλς (47-24), Σέλτικς (46-25) και μπροστά από Ουόριορς (12-57), αλλά συνέχισαν στην ποστ-σίζον, στην οποία «σκουπίστηκαν» (0-2) από τη Νέα Υόρκη...

No15: Συμμετοχή… μεγαλύτερη από τα ματς!

Ένας αγώνας ΝΒΑ διαρκεί 48΄. Την σεζόν 1961-62, ωστόσο, χρονιά στην οποία σκόραρε (στις 2/3/62) 100π. κόντρα στους Νικς και είχε 50,4π. μ.ο.(!), ο Ουίλτ Τσάμπερλεϊν είχε μ.ο. συμμετοχής τα… 48,5΄. Ο θρυλικός σέντερ των Φιλαντέλφια Ουόριορς έβγαινε σπάνια από το παρκέ και κατάφερε να «ξεχειλώσει» την χρονιά του, αγωνιζόμενος σε 5 παιχνίδια με παράταση, σε μία αναμέτρηση με διπλή παράταση (ήττα στη Νέα Υόρκη) και σε αγώνα με τρία έξτρα πεντάλεπτα (ήττα στο Λ.Α.)!!!

No14: Συμμετοχή μεγαλύτερη από τη σεζόν…

Κάτι αντίστοιχο με το παραπάνω και τα 48,5΄ συμμετοχής του Τσάμπερλεϊν σε αγώνες… 48΄, έγινε και τη σεζόν 1968-69. Όταν ο Ουόλτ Μπέλαμι κατάφερε σε μία κανονική σεζόν 82 αγώνων να παίξει σε 88 παιχνίδια! Ο Μπέλαμι ξεκίνησε τη χρονιά στη Νέα Υόρκη και σε 35 αναμετρήσεις είχε 15μ2π.-11ριμπ. μ.ο.. Παρά τις εξαιρετικές επιδόσεις του, οι Νικς αποφάσισαν να τον παραχωρήσουν στις 19 Δεκεμβρίου στο Ντιτρόιτ, μαζί με τον Χάουαρντ Κόμιβς, αντί του Ντέιβ ΝτεΜπούσερ (που έπαιξε σημαντικό ρόλο στους τίτλους του 1970 και του 1973). Φτάνοντας στην «Motor-City», όμως, ο Μπέλαμι εντάχθηκε στους Πίστονς που είχαν παίξει ως τότε 6 λιγότερα ματς από τους Νικς. Και παίζοντας και στα 53 εναπομείναντα παιχνίδια τους, έφτασε τις 88 συμμετοχές την ίδια χρονιά, με μ.ο. 18,5π.-13,5ριμπ.!

Νο13: Οι 4 γυρολόγοι και τα 12 «ένσημά» τους

Οι μεγάλοι σταρ του ΝΒΑ, με δεκάδες τίτλους και ατομικές διακρίσεις, αναζητούν προφανώς μεγάλο σαλόνι στα σπίτια τους, για να χωρέσουν τα τρόπαιά τους. Υπάρχουν, όμως, 4 παίκτες χωρίς τόσες διακρίσεις, που μάλλον ψάχνουν μεγάλους τοίχους, σε περίπτωση που θέλουν να κρεμάσουν εκεί όλες τις φανέλες των ομάδων της Λίγκας που φόρεσαν στην καριέρα τους. Τέσσερις αθλητές μοιράζονται το ρεκόρ θητείας σε μία ντουζίνα ομάδες, έχοντας αγωνιστεί σε 12! Ο Τζο Σμιθ (φωτό), Νο1 στο ντραφτ του 1995 από το Γκόλντεν Στέιτ, αγωνίστηκε επίσης σε Σίξερς, Γουλβς, Πίστονς, Μπακς, Νάγκετς, Μπουλς, Καβς, Θάντερ, Χοκς, Νετς και Λέικερς, ως το 2011! Ο Τζιμ Τζάκσον ξεκίνησε την καριέρα του στους τότε ελπιδοφόρους (με Κιντ και Μάσμπερν) Μαβς, το 1992, παίζοντας επίσης σε Νετς, Σίξερς, Ουόριορς, Μπλέιζερς, Χοκς, Καβς, Χιτ, Κινγκς, Ρόκετς, Σανς και Λέικερς ως το 2005. Ο Τόνι Μάσενμπεργκ φόρεσε τις φανέλες των Χόρνετς, Σπερς, Σέλτικς, Κλίπερς, Ουόριορς, Ράπτορς, Σίξερς, Νετς, Γκρίζλις, Ρόκετς, Τζαζ και Κινγκς, από το 1990 ως το 2005. Και ο Τσάκι Μπράουν, επιτομή του ρολίστα, έπαιξε σε Καβς, Λέικερς, Νετς, Μαβς, Ρόκετς, Σανς, Μπακς, Χοκς, Χόρνετς, Σπερς, Ουόριορς και Κινγκς, από το 1989 ως το 2002.

Νο12: Η πιο «σκληρή» ομάδα (52 φάουλ σε ένα ματς)

Στο βιβλίο του «As Bad As I Wanna Be» (=«Όσο κακός θέλω να είμαι»), ο παλαίμαχος φόργουορντ, Ντένις Ρόντμαν, αποκάλεσε τον Τζον Στόκτον «τον πιο βρώμικο παίκτη του ΝΒΑ και ας σε ξεγελά το παρουσιαστικό του». Αν λάβουμε αυτή το δεδομένο, σε συνδυασμό με τον «ταύρο» Καρλ Μαλόουν, που θα μπορούσε να είναι δεκαθλητής, αλλά και την παρουσία συνήθως ατσούμπαλων ψηλών παικτών από τον πάγκο, μάλλον δεν προκαλεί μεγάλη εντύπωση πως η Γιούτα είναι η ομάδα που έχει υποπέσει στα περισσότερα φάουλ σε έναν αγώνα. Οι Τζαζ έκαναν 52 φάουλ στο ματς με το Φοίνιξ, στις 9 Απριλίου 1990, αλλά παρόλα αυτά δεν εκνεύρισαν τους αντιπάλους τους, οι οποίοι επικράτησαν με 119-115 στην παράταση! Για τους ηττημένους, οι Στόκτον, Μπόμπι Χάνσεν, Έρικ Τζόνσον και ο άλλοτε παίκτης του Πανιωνίου, Θερλ Μπέιλι, αποβλήθηκαν με 6 φάουλ. Ενώ ο Μαλόουν και ο μετέπειτα φόργουορντ του Ολυμπιακού, Μπλου Έντουαρτς, είχαν από 5. Οι τρεις διαιτητές (Τόμι Νούνιεζ, Χου Χόλινς και Μπλέιν Ράιτσελτ) μάλλον πληρώθηκαν μπόνους, καθώς με τα 32 φάουλ των Σανς, σφύριξαν συνολικά 84 παραβάσεις!

No11: Έκανε 6 φάουλ σε… 3 λεπτά!!!

Ο Μπούμπα Ουέλς είχε συνηθίσει να μένει στον πάγκο των Μαβς, χωρίς να παίζει πολύ. Στην μοναδική σεζόν του στο ΝΒΑ, άλλωστε, είχε μ.ο. 3,3π.-1,7ριμπ. σε 39 ματς. Στις 29 Δεκεμβρίου 1997, πάντως, αν και πάτησε το παρκέ του γηπέδου, στο ματς με το Σικάγο, αγωνίστηκε τόσο λίγο που πιθανότατα δεν θα χρειάστηκε στο φινάλε να κάνει ντους. Αν και στο τρίλεπτο που αγωνίστηκε, έγραψε ιστορία.. Ο Ουέλς πήρε εντολή από τον προπονητή του, Ντον Νέλσον, να κάνει συνεχώς φάουλ στον Ντένις Ρόντμαν, που ήταν ποτέ καλός στις βολές, ώστε οι Μπουλς να σπαταλούν επιθέσεις (λίγο αργότερα, ο κόουτς Νέλσον ακολούθησε την ίδια τακτική -την λεγόμενη «Hack-A-Shaq»-κατά του Σακίλ Ο΄Νιλ). Μέσα σε 3 μόλις λεπτά, ο Ουέλς έστειλε τον Ρόντμαν 6 φορές στην γραμμή (απ’ όπου, πάντως, το «Σκουλήκι» είχε 9/12!) και αποβλήθηκε με 6 φάουλ, καταρρίπτοντας το ρεκόρ του Ντικ Φάρλεϊ των Σίρακιουζ Νάσιοναλς, που στις 12/3/56 είχε αποβληθεί σε 5΄!

Keywords
Τυχαία Θέματα