Σκάνδαλο με απόκρυψη στοιχείων για σεξουαλική επίθεση στο Ντιούκ...

Η αρχικά αδικαιολόγητη επισήμως αποβολή του Ρασίντ Σουλαϊμόν από το πανεπιστήμιο Ντιουκ, στις 29 του περασμένου Γενάρη, φαίνεται πως κρύβει πίσω της ένα σκάνδαλο. Ο 3ετής παίκτης εκδιώθηκε από την ομάδα μπάσκετμπολ, αλλά όπως αποκάλυψε την Δευτέρα (2/3) η εφημερίδα «Duke-Chronicle», παράγοντες του κολεγίου αλλά και μέλη του τεχνικού τιμ απέκρυψαν κατηγορίες κατά του Σουλαϊμόν, από καταγγελία δύο φοιτητριών για σεξουαλική επίθεση, την περσινή σεζόν... Το δημοσίευμα αναφέρει πως μεγαλοστελέχη του Ντιούκ γνώριζαν για την υπόθεση από τον Μάρτιο του 2014, όμως δεν μίλησαν και απειλούνται με κατηγορίες για παραβίαση ομοσπονδιακών νόμων των Η.Π.Α.. Η νομοθεσία επιτάσσει αναφορά παρόμοιων περιστατικών από καθηγητές ή επιτηρητές των πανεπιστημίων, ακόμη κι αν οι καταγγελίες φερόμενων θυμάτων δεν έχουν γίνει στην αστυνομία, αλλά σε αρχές των κολεγίων.

Το περιστατικό είναι το πρώτο σεξουαλικής φύσεως στα 35 χρόνια που ο κόουτς Μάικ Σιζέφσκι κάθεται στον πάγκο των «Blue Devils». Και μία ανώνυμη πηγή «κατέθεσε» στο ρεπορτάζ της «Chronicle» τόνισε πως ο θρυλικός «Coach-K» -που πρόσφατα έφτασε τις 1.000 νίκες στο πανεπιστημιακό πρωτάθλημα- είναι ενήμερος για το γεγονός εδώ και 11 μήνες. Μάλιστα, η ίδια πηγή επισημαίνει ότι «ο κ. Σιζέφσκι δεν ξέρει ακριβώς ποια είναι η γραμμή των ορίων που ξεπεράστηκε και δεν γνώριζε πώς να χειριστεί το θέμα. Αλλά η ουσία είναι πως δεν ήθελε να διώξει τον παίκτη του». Καταλήγοντας ότι «οι κατηγορίες είχαν μεταφερθεί στους ασίσταντ κόουτς Τζον Σέιρ, Νέιτ Τζέιμς και στον σύμβουλο Τζεφ Κάπελ. Αλλά και στον αναπληρωτή διευθυντή αθλητικών προγραμμάτων, Μάικ Κραγκ, τον διευθυντή Ντέιβιντ Μπράντλεϊ και τον αντιπρόεδρο Κέβιν Ουάιτ».

Η καταγγελία έγινε αρχικά γνωστή στον ψυχολόγο της ομάδας μπάσκετμπολ και μεταφέρθηκαν και στην κα Σoυ Ουάζιολεκ, αναπληρώτρια αντιπρόεδρο μαθητικών προγραμμάτων και συμπεριφοράς φοιτητών. Ο άνθρωπος που αποκάλυψε το θέμα της φερόμενης απόκρυψης -και διατήρησε φυσικά την ανωνυμία του- συμπλήρωσε πως «τίποτε δεν έγινε, έπειτα από μήνες και μήνες συζήτησης για το ζήτημα. Υψηλά στελέχη του κολεγίου ήξεραν, Άνθρωποι μέσα στην ομάδα γνώριζαν. Ο Κέβιν Ουάιτ και ο Μάικ Κραγκ ήξεραν. Κι όμως...». Οι κανονισμοί του NCAA αναφέρουν πως "παρόμοιες καταγγελίες πρέπει να γίνονται δημόσιες στις αρχές, ακόμη και αν τα φερόμενα θύματα επιλέξουν να μην μιλήσουν επισήμως στην αστυνομία". Τέλoς, η πρώην γραμματέας στο γραφείο της ομάδας μπάσκετμπολ και 4ετής φοιτήτρια, Λίνκολν Ουέσλι, τόνισε πως «εγώ ενημερώθηκα για τις κατηγορίες στις 21 Ιανουαρίου και άκουσα κάποιους να κάνουν λόγο για το "επόμενο μεγάλο σκάνδαλο στο Ντιούκ"». Εξηγώντας πως άκουσε όλο το θέμα από μία κοπέλα που είναι φίλη με το ένα θύμα...

Keywords
Τυχαία Θέματα