Σιμόνε, μας κάνεις πλάκα

Κανονικά έπρεπε να ασχοληθώ με τον Ολυμπιακό, αφού αυτός (όπως και ο Παναθηναϊκός) είναι στο επίκεντρο της κριτικής μας και του ενδιαφέροντος μας/σας, όμως το θεωρώ ανούσιο. Και θεωρώ πως αν το πράξω θα αδικήσω τον Γιώργο Μπαρτζώκα περισσότερο απ' όσο τον αδίκησαν όσοι, μετά την ήττα από τη Σιένα, βγήκαν "ελαφρά την καρδία" και ζήτησαν το… κεφάλι του στο πιάτο.

Ο "μεγάλος" (τιτανοτεράστιος) Σιμόνε Πιανιτζιάνι, που το καλοκαίρι

πολλοί ζήλευαν γιατί δεν μπορέσαμε να τον φέρουμε στην Ελλάδα, έφτιαξε μια ομάδα 30-35 εκατομμυρίων, η οποία χθες κλήθηκε να δώσει τον… υπέρ πάντων αγώνα για την πρόκριση στους "8".

Βρήκε τον Ολυμπιακό χωρίς τον βασικό του πόιντ γκαρντ και κορυφαίο αμυντικό (Μάντζαρη), με τον Πάουελ ανέτοιμο και τον Λο να επιστρέφει από τραυματισμό. Στην πορεία του αγώνα ο Λο αποβλήθηκε με "D" και ο Μπαρτζώκας έμεινε με τρεις περιφερειακούς (Σπανούλη, Σλούκα, Γκετσεβίτσιους).

Δηλαδή, πλήρωσαν οι Τούρκοι 35 εκατομμύρια και του δίνουν πάνω από ένα, για να μπορεί με αυτά τα δεδομένα να παίζει μια… ψευτοζώνη, στην προσπάθεια να αλλάξει τον ρυθμό.

Σιμόνε, μας κάνεις πλάκα! Δεν εξηγείται αλλιώς. Το καλοκαίρι οι καλομαθημένοι Έλληνες έκλαιγαν γιατί "σώθηκαν" τα εκατομμύρια των προέδρων, αλλά τον χειμώνα κλαίνε οι Τούρκοι τα εκατομμύρια που ξόδεψαν.

Ποσώς με ενδιαφέρει ο σχεδιασμός της Φενέρ, αλλά πείτε μου ειλικρινά: Αν στη θέση του Πιανιτζιάνι ήταν ο Μπαρτζώκας και το ματς γίνονταν στην Πόλη (με τα μπάτζετ και όλα τα δεδομένα αντίστροφα), θα υπήρχε ένας Έλληνας -μηδέ εξαιρουμένων των συγγενών πρώτου βαθμού- που δεν θα του έλεγε "μην γυρίσεις, μείνε εκεί";

Από τη στιγμή που υπάρχει αυτό το "πράγμα" (ομάδα δεν τη λες) που έφτιαξε ο μεγάλος Ιταλός, Α-Π-Α-Γ-Ο-Ρ-Ε-Υ-Ε-Τ-Α-Ι η κριτική στον Μπαρτζώκα (και στον Πεδουλάκη, και στον Μαρκόπουλο, και στον Φραγκιά, και στον… Ζευγώλη, και στον… Λιόγα, και στον… Νικολάου όταν κοουτσάρει στο πρωτάθλημα Τύπου).

Όχι τίποτ' άλλο, αλλά ξεσκίζουμε τους δικούς μας προπονητές όταν χάνουν ματς στον πόντο, με το ρολόι κολλημένο, με "μπλακ άουτ" (έχοντας κατεβάσει τον αντίπαλο 25-30 πόντους κάτω) και τρέχουν τα σάλια μας για πολυδιαφημισμένους προπονητές, οι οποίοι έχουν ένα μοναδικό προσόν: δεν γεννήθηκαν εντός των συνόρων.

Μιλάω για τον Μπαρτζώκα, για να μην… ξύσω πληγές στους "ερυθρόλευκους", αλλά -συγνώμη κιόλας- αν ήσασταν στη θέση του Σούλη Μαρκόπουλου και βλέπατε το ματς του Ολυμπιακού με τη Φενέρ, δεν θα είχατε σπάσει την τηλεόραση; Δεν θα βάζατε τα κλάματα;

Οι "ερυθρόλευκοι" έδειξαν χαρακτήρα, πήραν αυτό που τους άξιζε και το γεγονός ότι στο τέλος χαλάρωσαν και έπεσε η διαφορά έχει διπλή ανάγνωση: Στο μυαλό τους είναι το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, αλλά και δεν πιστεύουν ότι η Φενέρ μπορεί να αποτελέσει αντίπαλο με τον οποίο θα παιχτούν σενάρια ισοβαθμίας. Και πολύ καλά κάνουν και το πιστεύουν.

Αυτό κι αν δεν είναι ήττα για τον θίασο Πιανιτζιάνι. Που αν του επιτραπεί να επιβιβαστεί στο αεροπλάνο (εγώ αν ήμουν πρόεδρος της Φενέρ, θα του έστελνα με φορτωτική τα πράγματα στην Τοσκάνη), οφείλει να ευχαριστήσει τους Τούρκους για τη μεγαλοψυχία τους.

Ποιο είναι, λοιπόν, το δίδαγμα του χθεσινού αγώνα (δεν τον λες); Σταματήστε σαν ιθαγενείς που βλέπουν χάντρες να γυαλίζουν και τρελαίνονται, να κάνετε σαν υστερικοί, στον κάθε ένα ξένο προπονητή. Πόσο μάλλον όταν οι περισσότεροι δεν έχετε παρακολουθήσει παρά στιγμιότυπα (στην καλύτερη), ή δεν έχετε ασχοληθεί περισσότερο από το να δείτε τα σκορ (στη χειρότερη) της ομάδας του.

Η νίκη του Ολυμπιακού, σε συνδυασμό με την απόλυτα εξαθλιωμένη εικόνα της Φενέρ είναι ένα χαστούκι στο μάγουλο καθενός προπονητή της εξέδρας, καθενός που βλέπει "λίγους" τους Έλληνες προπονητές και αποθεώνει τον κάθε Σιμόνε.

Δέχομαι αδιαμαρτύρητα την παρατήρηση κάποιου ότι "ξεσκίζω έναν προπονητή, αφαιρώντας του το δικαίωμα για μια… κακή χρονιά", αλλά ΓΑΜΩΤΟ ο κάθε άσχετος -συμπεριλαμβανομένων και "ειδικών αναλυτών" (τρομάρα τους) από το σινάφι μας- ξεσκίζει τον Μπαρτζώκα (και τον Πεδουλάκη), χωρίς καν να του δώσει το δικαίωμα για μια κακή χρονιά. Ούτε καν για μια κακή βραδιά…

Υ.Γ.: Ας ελπίσουμε ότι ο Αντρέα δεν έβγαλε την ίδια σχολή με τον Σιμόνε.

[email protected]

Keywords
Τυχαία Θέματα