Προκριματικά με ελληνικό ενδιαφέρον

Στο Βίλνιους της Λιθουανίας οκτώ ομάδες θα διεκδικήσουν (1-4 /10) το ένα και μοναδικό εισιτήριο, που απομένει, για τους ομίλους της Ευρωλίγκας της σεζόν 2013-14. Ανάμεσα στους δεκάδες πρωταγωνιστές και τρεις Έλληνες, ο προπονητής της τουρκικής Μπάνβιτ Δημήτρης Ιτούδης και οι Ανδρέας Γλυνιαδάκης (Λιέτουβος Ρίτας), Ντούσαν Σάκοτα (Βαρέζε).

Χίμκι Μόσχας (Ρωσία), Μπάνβιτ (Τουρκία), Λιέτουβος Ρίτας (Λιθουανία), Βαρέζε (Ιταλία), Οστάνδη (Βέγιο), Νίμπουρκ (Τσεχία), Ρίγα (Λετονία) και Όλντενμπουργκ

(Γερμανία) είναι οι οκτώ ομάδες, που θα αγωνιστούν σε αυτό το… μίνι τουρνουά των νοκ άουτ αγώνων, με το «φορμάτ» του ισπανικού «CopadelRey». Το ελληνικό ενδιαφέρον για τα προκριματικά γίνεται ακόμα μεγαλύτερο από το γεγονός ότι η ομάδα που θα τερματίσει πρώτη αυτομάτως τοποθετείται στον τέταρτο όμιλο, εκεί όπου επικεφαλής είναι ο Παναθηναϊκός.

Η ρώσικη Χίμκι είναι πολύ έμπειρη ομάδα κι ένα από τα μεγάλα φαβορί για την κατάκτηση του εισιτηρίου, καθώς μπορεί να έριξε το μπάτζετ σε σχέση με την περσινή χρονιά (εξακολουθεί όμως να είναι πανάκριβη ομάδα), χάνοντας τους Ζόραν Πλάνινιτς (Εφές Αναντόλου) και Βιτάλι Φριτζόν (ΤΣΣΚΑ Μόσχας), απέκτησε όμως τους Μικαέλ Ζελαμπάλ και Μάρκο Πόποβιτς και διατήρησε στο ρόστερ τον Πολ Ντέιβις στη ρακέτα. Την περσινή χρονιά (2012-13) πραγματοποίησε καλή σεζόν στην Ευρωλίγκα, φτάνοντας μέχρι και το Top-16, ενώ πρόπερσι (2011-12) συμμετείχε και πάλι στα προκριματικά χωρίς να καταφέρει να τερματίσει στις πρώτες δύο θέσεις που έδιναν τα εισιτήρια για τους ομίλους.

Η τουρκική Μπάνβιτ θα επιδιώξει να μπει στους ομίλους της Ευρωλίγκας για πρώτη φορά στην ιστορία της. Η ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη ήταν την περσινή σεζόν (2012-13) η έκπληξη του τούρκικου πρωταθλήματος φτάνοντας μέχρι και τους τελικούς (ηττήθηκε από την Γαλατασαράι) κι έχοντας αφήσει πίσω της ομάδες με μεγαλύτερο μπάτζετ και brandname, όπως η Φενέρμπαχτσε Ούλκερ, η Εφές Αναντόλου και η Μπεσίκτας. Ο Έλληνας τεχνικός, ο οποίος πραγματοποιεί την πρώτη του απόπειρα ως πρώτος προπονητής μετά από 13 χρόνια δίπλα στον Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς, έχει στο ρόστερ του παίκτες επιπέδου Ευρωλίγκας όπως ο εξαιρετικός σκόρερ Σάμι Μέχια, ο Ερλ Ρόουλαντ και ο Ντρου Γκόρντον.

Η Λιέτουβος Ρίτας είναι η «οικοδέσποινα» των προκριματικών και ένα από τα φαβορί για την πρώτη θέση. Απέκτησε τον Ανδρέα Γλυνιαδάκη, ο οποίος συνάντησε στο Βίλνιους τρεις πρώην παίκτες του ελληνικού πρωταθλήματος, τους Μιλένκο Τέπιτς (Παναθηναϊκός), Μαρτίνας Γκετσεβίτσιους (Ολυμπιακός) και Ρενάλντας Σεϊμπούτις (Ολυμπιακός). Η ομάδα του Ντιρκ Μπάουερμαν στοχεύει στην επιστροφή της στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση συλλόγων και η φετινή χρονιά είναι η καλύτερη ευκαιρία για να το καταφέρει μπροστά στο κοινό της.

Η βελγική Οστάνδη συμμετέχει για δεύτερη διαδοχική χρονιά στα προκριματικά. Η πρώην ομάδα του Ματ Λοτζέσκι (πολυτιμότερος παίκτης των τελικών του εγχώριου πρωταθλήματος) κατέκτησε το νταμπλ στο Βέλγιο ρίχνοντας από το «θρόνο» την Σαρλερουά και η είσοδος στους ομίλους της Ευρωλίγκα για πρώτη φορά τα τελευταία δέκα χρόνια αποτελεί το μεγάλο της στόχο. Αντιμετωπίζει προβλήματα τραυματισμών στα φόργουορντ, καθώς δεν θα αγωνιστούν οι Μπρεντ Ράιτ και Γουές Ουίλκινσον.

Η τσεχική Νίμπουρκ αποτελεί ίσως την πιο αδύναμη ομάδα των προκριματικών μαζί με την Οστάνδη. Έχει αρκετή εμπειρία πάντως από τον προκριματικό γύρο, στον οποίο συμμετέχει σταθερά τα τελευταία τρία χρόνια. Την περσινή χρονιά ηττήθηκε από την διοργανώτρια Καντού του Αντρέα Τρινκιέρι. Επιθετικά στηρίζεται στους Σκότι Ρέινολντς και Τζόναθον Τόμσον, ενώ ο έμπειρος Κεστούτις Κεμζούρα αποτελεί το νέο πρόσωπο στον πάγκο της, καθώς άφησε την πολωνική Πρόκομ στην οποία βρισκόταν τη σεζόν 2012-13 για να οδηγήσει τη Νίμπουρκ στους ομίλους της Ευρωλίγκας.

Η Βαρέζε πήρε τη θέση της Ρόμα στα προκριματικά, αφού η τελευταία αρνήθηκε τη συμμετοχή της στην Ευρωλίγκα για οικονομικούς λόγους. Η ομάδα του Ντούσαν Σάκοτα, ο οποίος ανανέωσε φέτος το συμβόλαιό του για ακόμη μία χρονιά, τη σεζόν 2012-13 έφτασε μέχρι και τα ημιτελικά του ιταλικού πρωταθλήματος. Μάλιστα, στην κανονική διάρκεια τερμάτισε στην πρώτη θέση, ως η καλύτερη ομάδα στην Ιταλία, αλλά η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη λόγω της έλλειψης πολλών επιλογών στο ρόστερ. Ο πλέι μέικερ, πρώην παίκτης του Αιγάλεω και του Αρη Κίκι Κλαρκ αποτελεί βαρόμετρο για τη Βαρέζε τόσο στο σκοράρισμα όσο και στον έλεγχο του ρυθμού.

Η γερμανική Όλντενμπουργκ προέρχεται από ένα πρωτάθλημα, το οποίο αναπτύσσεται συνεχώς κι έχει στόχο τα επόμενα χρόνια να επενδύσει ακόμα περισσότερο στο μπάσκετ και να πρωταγωνιστήσει. Τη σεζόν 2012-13 έφτασε στους τελικούς του πρωταθλήματος (ηττήθηκε από την Μπάμπεργκ) και στο Φάιναλ Φορ του Eurochallenge. Κράτησε στο ρόστερ της τους κορυφαίους της περσινής χρονιάς, τους δύο Αμερικανούς Τζούλιους Τζένκινς (γκαρντ) και Ρίκι Πόουλντινγκ (σμολ φόργουορντ).

Η λετονική Ρίγα πραγματοποιεί σταθερά βήματα προόδου τα τελευταία χρόνια, θέλοντας πλέον να αγωνιστεί κόντρα στις κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης. Τη σεζόν 2012-13 κατέκτησε το πρωτάθλημα της χώρας της, αποκλείστηκε στα προημιτελικά της VTBλίγκας, ενώ πραγματοποίησε καλή χρονιά στο Eurocup φτάνοντας στο Top-16. Αγωνίζεται για δεύτερη φορά (αποκλείστηκε από την Άλμπα Βερολίνου) στα προκριματικά της Ευρωλίγκας. Είναι έμπειρη κι επικίνδυνη ομάδα, καθώς διαθέτει στο ρόστερ της αρκετούς παίκτες από την Εθνική Λετονίας.

Το πανόραμα των προκριματικών:

Τρίτη (1/10):

1.Βαρέζε - Όλντενμπουργκ (18:00)
2.Λιέτουβος Ρίτας - Ρίγα (20:30)

Τετάρτη (2/10):

3.Νίμπουργκ - Μπάνβιτ (18:00)
4.Χίμκι - Οστάνδη (20:30)

Ημιτελικά (3/10):
5.Νικητής 1 - Νικητής 2 (18:00)
6.Νικητής 3 - Νικητής 4 (20:30)

Τελικός (4/10):
Νικητής 5 - Νικητής 6 (20:30)

Keywords
Τυχαία Θέματα