Παναθηναϊκός: Με τον (λίγο) χρόνο σύμμαχό του… (pics)

Ο Παναθηναϊκός επέστρεψε στις επιτυχίες, κερδίζοντας προχθές (10/11) στην παράταση με 83-75 τη Μακάμπι Τελ Αβίβ και φτάνοντας τις Ρεάλ Μαδρίτης και Φενέρμπαχτσε στη δεύτερη θέση του βαθμολογικού πίνακα της Ευρωλίγκα, μαζί με τις Νταρουσάφακα, Μπαρτσελόνα και Μπασκόνια. Οι «πράσινοι», όμως, φαίνεται πως… τα χρειάστηκαν ακόμη μία φορά, καταφέρνοντας να «σώσουν την παρτίδα», σε αντίθεση με ό,τι είχε συμβεί στην Κωνσταντινούπολη. Στο τέλος της ημέρας, μπορεί να υπάρχει ένα ενθαρρυντικό

ρεκόρ 4-2, αλλά σε αυτή τη διοργάνωση τα προβλήματα δεν μπορούν να κρυφτούν, ιδιαίτερα όταν έρχεται «διαβολοβδομάδα», αντιμετωπίζοντας τη Ρεάλ στην ισπανική πρωτεύουσα (16/11) και τον Ολυμπιακό σε ντέρμπι «αιωνίων» στο ΟΑΚΑ (18/11).

Παίρνει ρόλο ο Μποχωρίδης, αλλά…

Αν υπάρχει κάτι που άλλαξε σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα στο θέμα του «άσσου», αυτό δεν ήταν μία μεταγραφή. Ο Λευτέρης Μποχωρίδης, φαίνεται πως έχει την εκτίμηση και την εμπιστοσύνη του Τσάβι Πασκουάλ, με τον Καταλανό τεχνικό να τονίζει πως αρέσκεται ιδιαίτερα στον τρόπο, με τον οποίο προπονείται. Κάπως έτσι, έχει καταφέρει να προσθέσει μάλλον στο rotation του ακόμη μία μονάδα, αλλά όχι σε βαθμό να μπορέσει να καλύψει το κενό του Νικ Καλάθη, όσο εκείνος βρίσκεται στον πάγκο. Μπορεί ο νεαρός γκαρντ να σημειώνει δύο σπουδαία τρίποντα για το 60-52 στις αρχές της τελευταίας περιόδου, όταν η Μακάμπι πλησίασε (52-50), αλλά αμέσως μετά φάνηκε πως είναι διαφορετικό να βρίσκεται ο ίδιος στην πεντάδα και όχι ο Καλάθης, με τους Ισραηλινούς να σημειώνουν το μεγαλύτερο μέρος του 0-15 που τους έφερε μπροστά στο σκορ.

Πάντως, οι 6 του πόντοι (ρεκόρ καριέρας με δύο τρίποντα) και η θετική του παρουσία στις δύο πλευρές του παρκέ μέσα σε 11 λεπτά, μαζί με το γεγονός ότι προτιμήθηκε σε σχέση με τον Νίκο Παππά για ένα κρίσιμο σημείο, φανερώνουν πόσο τον υπολογίζει το νέο τεχνικό επιτελείο. Ο Μποχωρίδης αποκτά δικό του ρόλο στο «τριφύλλι», αλλά δε θα μπορέσει να σηκώσει από τώρα το «βάρος» ενός ικανοποιητικού back up του Καλάθη. Η απόκτηση παίκτη στη θέση «1», είναι μάλλον μονόδρομος, καθώς ο αρχηγός του Παναθηναϊκού πολύ δύσκολα θα ανταποκριθεί στα ίδια επίπεδα των προηγούμενων σπουδαίων του αγώνων, αν και στα επόμενα δύο ματς με Ρεάλ-Ολυμπιακό αγωνιστεί για πάνω από 30 λεπτά. 13 πόντοι με 5/5 δίποντα, 1/8 τρίποντα, 6 ριμπάουντ, 6 ασίστ με μόλις τρία λάθη σε 33 λεπτά, πάλι δεν είναι λίγο.

Υψίστης σημασίας, σαφώς, είναι και το ερώτημα για το ποιες θα είναι οι ισορροπίες στην επιστροφή του Μάικ Τζέιμς, αν πάρουμε ως δεδομένη μία μεταγραφή ουσίας στη θέση «1» και τη σταθεροποίηση του Μποχωρίδη σε έναν αξιοσημείωτο ρόλο.

Αγνοείται ο «Βάσκος» Μπουρούσης, αλλοιώνεται η φρόντ-λάιν

Ο Γιάννης Μπουρούσης, αποτέλεσε ένα πολύ σημαντικό απόκτημα και ίσως το σπουδαιότερο για τον Παναθηναϊκό, από πολλές απόψεις, το περασμένο καλοκαίρι. Ο Έλληνας σέντερ, όμως, βλέπει το ρόλο το να διαφοροποιείται στην εποχή του Πασκουάλ, καθώς στα λίγα ματς του Αργύρη Πεδουλάκη, η μπάλα πήγαινε κατά κόρον στον ίδιο, κάτι που δε συμβαίνει με τον νέο του προπονητή. Είναι αλήθεια, ότι ο Πασκουάλ εξυπηρετείται περισσότερο από μία «αμερικανική» πεντάδα για το στυλ παιχνιδιού που θέλει να «εμφυσήσει», αλλά την ποιότητα του Μπουρούση ελάχιστοι παίκτες διαθέτουν πανευρωπαϊκά. Κόντρα στη Μακάμπι δεν πρόλαβε να παίξει 15 λεπτά, έχοντας 5 πόντους και 6 ριμπάουντ, εκ των οποίων 3 επιθετικά, με την έλλειψη ρυθμού ίσως να τον καθιστά και πιο εύκολο «στόχο» αμυντικά, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις που περνά στο παρκέ ή βρίσκεται σε μία «ελληνική» πεντάδα, ο Παναθηναϊκός μοιάζει να χάνει σημαντικό μέρος της δυναμικής που κερδίζει με αρκετά «δίδυμα» Αμερικανών στη γραμμή ψηλών του.

Ενδεικτικοί είναι οι 26 πόντοι του Κρις Σίνγκλετον και η δυναμική παρουσία του Τζέιμς Γκιστ, ιδιαίτερα στην παράταση, αλλά και οι ίδιοι πολλές φορές δε δύνανται να ακολουθήσουν στην άμυνα, καταναλώνοντας αρκετή ενέργεια. Κάπως έτσι, ο Κόλτον Άιβερσον κατάφερε να κάνει σπουδαία «ζημιά» με 8 πόντους, 5 ριμπάουντ και 4 κλεψίματα, για να στηρίξει τον πάντοτε δυναμικό Μάικ Ζίρμπες που είχε 12 πόντους, με 5/9 δίποντα και 4 ριμπάουντ, χωρίς να βρίσκεται σε ιδιαίτερα καλή βραδιά. Ο καλός Μπουρούσης που θαύμασαν άπαντες πέρυσι με τα χρώματα της Μπασκόνια, αγνοείται προς το παρόν, μιας και ακόμη μοιάζει να βρίσκεται σε… φάση συνεννόησης με τον Πασκουάλ και η ενσωμάτωσή του με περισσότερο ποιοτικό χρόνο στο παρκέ είναι απαραίτητη. Διαφορετικά, ίσως να μην είναι μόνος ο «άσσος» η μοναδική θέση, όπου θα μπορούσε να χρειαστεί ενίσχυση.

Ζητούμενο η διάρκεια

Ο Παναθηναϊκός για δύο συνεχόμενους αγώνες, παθαίνει ένα ολικό «μπλακ-άουτ» που στο τέλος στοιχίζει ή κοντεύει να του κοστίσει. Κόντρα στην Εφές, χάνει σε χρόνο-«αστραπή» τη διαφορά επτά πόντων του ημιχρόνου (35-42), ενώ με τη Μακάμπι δέχεται σερί 15-0, την ώρα που φαίνεται να «καθαρίζει» με το σκορ στο 64-52, με κάτι λιγότερο από έξι λεπτά να απομένουν. Η απώλεια διάρκειας στην πρώτη περίπτωση του στοίχισε ένα σπουδαίο «διπλό», ενώ στη δεύτερη κατάφερε να διασωθεί με το καλάθι του Γκιστ που έστειλε το ματς στην παράταση, για να το τελειώσει εκεί.

Γι΄αυτήν, πολλά μπορεί να πει κανείς. Αν μιλήσει οποιοσδήποτε για μικρό rotation, προσπάθεια μερικών παικτών να συνηθίσουν στα νέα δεδομένα που φέρνει ο Πασκουάλ (Μπουρούσης, Παππάς πρωτίστως, Φώτσης δευτερευόντως), ανικανότητα ανά διαστήματα στο «ματσάρισμα» παικτών με τρομερό ταλέντο (Χάνεϊκατ και Κότον με Εφές, Γκάουντλακ και Ουίμς με Μακάμπι), απώλεια δημιουργίας όταν ο Καλάθης απουσιάζει ή δε βρίσκεται ενδεχομένως σε καλό βράδυ (προς το παρόν η δεύτερη περίπτωση δεν έχει υπάρξει σε αγώνες Ευρωλίγκα), καθώς και ενδεχόμενο εφησυχασμό όταν αποκτάται κάποια αξιοσημείωτη διαφορά, τότε θα έχει δίκιο. Πολλά είναι τα στοιχεία που κάνουν, λοιπόν, τους «πράσινους» να απέχουν από το να αποκτήσουν διάρκεια στο παιχνίδι τους και ίσως για όλους τους προαναφερθέντες λόγους να μην χρειάζεται μόνο μία προσθήκη. Προς το παρόν δεν τους έχουν κοστίσει «οικτρά» αυτές οι «συνθήκες», μιας και ο πίνακας «γράφει» 4-2 και τρίτη θέση σε έξι αγώνες.

Έχει «μέταλλο» και χρόνο με το μέρος του

Ο φετινός Παναθηναϊκός, είναι σίγουρα μία ομάδα που, μετά την έλευση του Πασκουάλ, θα παλέψει μέχρι… τελευταίας ρανίδος του αίματός του. Κόντρα στην Μπάμπεργκ επέστρεψε από τη «δαντική κόλαση» του -10 έχοντας μόλις 3:07 στη διάθεσή του, με την Εφές «λυγίζει» ύστερα από 50 λεπτά σκληρής «μάχης» και με τη Μακάμπι βρίσκει τρόπο να αντιδράσει, όταν τη βλέπει να προηγείται για πρώτη φορά στο ματς με 64-65 στα τρία λεπτά πριν τη λήξη και με 64-67 λίγο αργότερα. Είναι ίσως, η πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια, που η ομάδα αυτή βγάζει χαρακτήρα και «μέταλλο» πρωταθλητή στο παρκέ, όταν βρίσκεται με την «πλάτη στον τοίχο» και αυτό είναι ενθαρρυντικό «σημάδι». Αν είναι, όμως, λάτρεις των «θρίλερ» στο ΟΑΚΑ, τότε καλό είναι να γνωρίζουν κιόλας, ότι δε θα γλιτώσουν σε όλες τις περιπτώσεις. Το έχουν βιώσει κιόλας. Σε αυτά τα ματς, έχουν φανεί πολλές παθογένειες και το ρεκόρ 4-2 είναι «ευλογία» για τους ίδιους. Έστω κι αν έπεται δύσκολο τριήμερο με Ρεάλ και Ολυμπιακό, με αυτές τις νίκες έχουν καταφέρει να κερδίσουν έστω και λίγο χρόνο, ώστε αφενός να βελτιωθούν πάνω σε όσες αδυναμίες τους αναφέρθηκαν, ενδεχομένως με την παρουσία νέων μελών στο ρόστερ, αφετέρου να βρίσκονται στις πρώτες θέσεις, όταν θα αρχίσουν να βρίσκουν ρυθμό.

Keywords
Τυχαία Θέματα