Οι 10+3 αναμνήσεις του 2013 στο ΝΒΑ

Κάθε χρονιά, είτε είναι καλή είτε κακή για κάποιον, φεύγει ούτως ή άλλως. Δεν μπορείς να την κρατήσεις αν σου στάθηκε τυχερή και από την Τετάρτη (1/1/2014) να μετράς και να λες ότι είναι. 32 Δεκεμβρίου 2013! Όπως και δεν έχει ιδιαίτερη σημασία να την «ξαποστέλνεις», αν δεν ήταν ακριβώς γούρικη. Γιατί θα τελειώσει και το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να ελπίζεις σε καλύτερη χρονιά. Για το ΝΒΑ, το 2013 αποχωρεί με μικρή. μελαγχολία. Διότι ήταν ένα 12μηνο με λαμπερές ημέρες, αλλά και με μεγάλες ατυχίες

και μία περίοδος με διάφορα και διαφορετικά γεγονότα. Το basketblolg.gr θυμάται τις 13 σημαντικότερες αναμνήσεις μέσα αλλά και -συνήθως ξεκαρδιστικά- έξω από το παρκέ, όπως τις διαβάσετε από αυτήν εδώ την ιστοσελίδα. Αποχαιρετώντας το 2013 και ευχόμενο ένα γεμάτο σπουδαίες μπασκετικές στιγμές 2014.

Νο13: Η μόνιμη (100αρα) «σύνδεση» του Κόρβερ από τα 7,25μ.
Ένα από τα ξεχασμένα ρεκόρ του ΝΒΑ όχι μόνο επανήλθε στην επικαιρότητα, αλλά καταρρίφθηκε κιόλας. Ο γκαρντ της Ατλάντα, Κάιλ Κόρβερ έφτασε τα ξημερώματα της 30ης Δεκεμβρίου τα 100 διαδοχικά ματς με τουλάχιστον ένα εύστοχο τρίποντο και διεύρυνε το ρεκόρ του, καθώς από τις 6/12, κόντρα στο Μιλγουόκι, άφησε πίσω του τα 89 σερί ματς του Ντέινα Μπάρος! Το σερί του Μπάρος κράτησε από 23/12/94 ως 10/1/96 (συνολικά 383 μέρες), παίζοντας για Σίξερς και Σέλτικς και παρότι είχε στο ίδιο διάστημα 44,3% στα τρίποντα, αλλά και μ.ο. 19,5π., οι ομάδες του είχαν ρεκόρ 29-60. Ενώ ο Κόρβερ, κορυφαίος φέτος από τα 7,25μ. με 50%, αλλά και κάτοχος του καλύτερου ποσοστού για μία σεζόν, με 53,6% το 2009-10, ξεκίνησε το σερί του στις 4/12/12 (διατηρείται για 421 μέρες) και κατά την διάρκειά του, οι Χοκς έχουν ρεκόρ 57-43, ενώ ο ίδιος σουτάρει με 47,8% και μετρά 12,4π. μ.ο..



Νο12: Οι Κινγκς παρέμειναν Σακραμέντο
Έπειτα από μία διετία αμφιβολίας και «σεναρίων» για μετακόμιση σε πιθανούς προορισμούς όπως το Σαν Ντιέγκο, το Σιάτλ ή το Αναχάιμ, οι Κινγκς κατέφεραν να κάνουν το. χατίρι στο δήμαρχο του Σακραμέντο και παλαίμαχο γκαρντ των Σανς, Κέβιν Τζόνσον και να παραμείνουν στην πόλη. Σε αυτό συνετέλεσε η συμφωνία για ανέγερση νέου γηπέδου στην «Sactown», όταν ακόμη ήταν ιδιοκτήτες οι αδερφοί Μαλούφ, αλλά κυρίως η αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος. Ο νέος ιδιοκτήτης, Βίβεκ Ραναντίβε απέκτησε την πλειοψηφία των μετοχών και μετά την πρόσληψη του Κρις Μάλιν ως ειδικού συμβούλου, έπεισε τον Σακίλ Ο'Νιλ να αγοράσει ένα μικρό μερίδιο των μετοχών! Παράλληλα, γίνονται προσπάθειες για βελτίωση του ρόστερ, με την επέκταση συμβολαίου στον Κάζινς και τις ανταλλαγές των Ντέρικ Ουίλιαμς και Ρούντι Γκέι.

Νο11: Η απόκτηση του. «αρουραίου»(;) Ιγκουοντάλα
Μία από τις σημαντικότερες μεταγραφές του καλοκαιριού ήταν αυτή του Αντρέ Ιγκουοντάλα στο Γκόλντεν Στέιτ. Ο πρώην σταρ των Σίξερς άφησε έπειτα από μία σεζόν στο Ντένβερ και υπέγραψε στους Ουόριορς, ευελπιστώντας να τους δώσει εμπειρία και άμυνα, ώστε να κάνουν ένα βήμα παραπάνω από την περσινή παρουσία τους στον 2ο γύρο της Δύσης. Ο Ιγκουοντάλα χάρισε ήδη ένα σπουδαίο στιγμιότυπο στη σεζόν, με το νικητήριο καλάθι του κόντρα στην Οκλαχόμα Σίτι, αλλά στα τέλη Νοεμβρίου βρέθηκε στο στόχαστρο του πρώην προπονητή του στους Νάγκετς, Τζορτζ Καρλ, που χαρακτήρισε τον «Iggy» ως το «καρφί» του Μαρκ Τζάκσο στην περσινή αναμέτρηση με τους Ουόριορς, στον 1ο γύρο των πλέι-οφς!!! Ο Ιγκουοντάλα, βεβαίως, αρνήθηκε τα πάντα.

Νο10: Ο Τζόρνταν «πουλάει» και στα 50 του!
Είναι τόσο πολυάσχολος ως ιδιοκτήτης των Σάρλοτ Μπόμπκατς, που δεν έχει χρόνο για άσκοπές κουβέντες. Είναι τόσο διάσημος που γίνεται πρωτοσέλιδο ακόμη και στα 50 χρόνια του, είτε γιατί. καρφώνει ακόμη και θα γίνει ξανά πατέρας, είτε γιατί πουλά το πολυτελές σπίτι του και κάποια συλλεκτικά παπούτσια του πωλούνται για ποσό ρεκόρ! Ο Μάικλ Τζόρνταν αποκάλυψε μεν μερικές από τις μπασκετικές φαντασιώσεις του, αλλά όταν έμαθε πως ο καλός σουτέρ ιδιοκτήτης των Γκρίζλις, Ρόμπερτ Πέρα, τον προκάλεσε σε αγώνα, γέλασε και αποκάλεσε την πρόκληση «κωμική»! Στο μεταξύ, βρέθηκε το καλοκαίρι και στην Μύκονο!!!

Νο9: Η λάμψη των Ιντιάνα, Λαβ και Κάρτερ-Ουίλιαμς
Ο δημοσιογράφος της ιστοσελίδας Bleacher Report, Χάουαρντ Μπεκ, παρατήρησε πρόσφατα πως «οι 4 πρώτες ομάδες στην βαθμολογία του φετινού ΝΒΑ είναι από μικρές αγορές». Κι αν το Σαν Αντόνιο είναι πια σταθερή αξία και η Οκλαχόμα Σίτι πάντα φιλόδοξη, μένει να φανεί αν οι Μπλέιζερς, που στηρίζουν τον γάμο ομοφυλόφιλων είναι τελικά «αληθινοί»... Ωστόσο, στην Ανατολή, την παράσταση «κλέβει» ως τώρα η «φθηνή» Ιντιάνα. Οι Πέισερς με ηγέτη τον Πολ Τζορτζ, που κατέγραψε μερικά ρεκόρ ομάδας μετά την μάξιμουμ επέκταση συμβολαίου που έλαβε, είναι 1οι στην Ανατολή και θέλουν το Νο1 στην κανονική περίοδο, ώστε να έχουν πλεονέκτημα έδρας στην προσπάθεια για ρεβάνς από το Μαϊάμι, μετά τον περσινό αποκλεισμό τους στα 7 ματς, στους Ανατολικούς τελικούς. Μάλιστα, ο πρόσφατος αγώνας με τους Χιτ, με ηγέτη και τον Ρόι Χίμπερτ, ήταν το παιχνίδι που κατέγραψε ρεκόρ τηλεθέασης στην ιστορία του NBA TV!!! Το ίδιο «λαμπερός» είναι φέτος και ο σταρ της Μινεσότα, Κέβιν Λαβ, που ίσως όμως δεν συγχωρέσει τους Γουλβς, έχοντας φέτος στατιστική που παραπέμπει σε σπουδαίους σταρ του παρελθόντος! Την ίδια στιγμή, ένας από τους παίκτες με ιδιαιτέρως λαμπρό μέλλον στη Λίγκα είναι ο Μάικλ Κάρτερ-Ουίλιαμς, ρούκι των Σίξερς, που εντυπωσίασε στο ντεμπούτο του με ένα ματς-ρεκόρ, αλλά παραμείνει σεμνός και ταπεινός εντός κι εκτός γηπέδου.

Νο8: Η «blockbuster» ανταλλαγή Σέλτικς-Νετς
Το νέο «χτίσιμο» των Σέλτικς που οραματίζεται ο Ντάνι Έιντζ δεν χωρούσε καν την «βάση» της ομάδας που κατέκτησε τον τίτλο του 2008. Ένα χρόνο μετά την αποχώρηση του Ρέι Άλεν για το Μαϊάμι, η άλλοτε «Big-3» των Πολ Πιρς και Κέβιν Γκαρνέτ δεν διαλύθηκε τελείως, αλλά. «μεταφέρθηκε». Οι «πράσινοι» αποφάσισαν να παραχωρήσουν τον επί 15 χρόνια αρχηγό τους, Πιρς, μαζί με τους Γκαρνέτ και Τέρι, στο Μπρουκλιν, αφήνοντας μοναδικό ηγέτη στο παρκέ τον (τραυματία και φερόμενο να ζητά ανταλλαγή στους Νικς) Ραζόν Ρόντο. Οι οπαδοί της Βοστόνης δεν είδαν με καλό μάτι την απομάκρυνση κυρίως του Πιρς, καθώς όλοι περίμεναν πως θα έκλεινε την καριέρα του στους Σέλτικς, όπως αναμένεται να κάνει ο Κόμπι Μπράιαντ με τους Λέικερς, οι οποίο απέδειξαν πως η φανέλα μετρά ακόμη. Πάντως, οι πρώην σταρ της Βοστόνης δεν τα πηγαίνουν καλά στους Νετς, των οποίων ρούκι κόουτς, Τζέισον Κιντ, έδιωξε τον βοηθό του, Λόρενς Φρανκ και ακόμη επικαλείται το άλλοθι των τραυματισμών.

Νο7: «Houston, we have. Superman»!
Στο Λ.Α. δεν ένιωσε ποτέ «σαν στο σπίτι του». Ίσως γιατί ο Κόμπι Μπράιαντ τον πίεζε και δεν τον άφηνε να. αράζει στον καναπέ του «σπιτιού». Έπειτα από μόλις μία σεζόν τους Λέικερς, ο Ντουάιτ Χάουαρντ αποφάσισε να μετακομίσει στο Χιούστον, αφήνοντας παραπονεμένο και το Ντάλας και κυρίως τον ιδιοκτήτη του, Μαρκ Κιούμπαν, που τόνισε πως «είναι ανόητος όποιος αγνοεί τους Μαβς»! Η απόφαση του «Superman» προκάλεσε αντιδράσεις από τον Σακίλ Ο'Νιλ αλλά και από άλλους παλαίμαχους σέντερ των Λέικερς, καθώς ο Χάουαρντ ήρθε σε αντιπαράθεση με τον θρυλικό Καρίμ Αμπντούλ-Τζαμπάρ...



Νο6: Οι νέες ατυχίες Ρόουζ-Κόμπι-Ουέστμπρουκ
Και οι τρεις ήταν ανάμεσα στους μεγάλους απόντες της φετινής πρεμιέρας. Οι Ντέρικ Ρόουζ, Κόμπι Μπράιαντ και Ράσελ Ουέστμπρουκ επέστρεψαν μεν στο παρκέ, αλλά όλοι τους είδαν την τύχη να τους γυρίζει και πάλι την πλάτη και να τους στέλνει πάλι στους γιατρούς με προβλήματα στα γόνατα, «πληγώνοντας» Μπουλς, Λέικερς και Θάντερ αντίστοιχα. Ο Ρόουζ ευελπιστεί να μην γίνει μέρος της «κατάρας» των τραυματισμών, ο Κόμπι δεν ακούει τις συμβουλές να μην επιστρέψει φέτος και να ρισκάρει πάλι, ενώ ο Ουέστμπρουκ υποβλήθηκε σε 3η επέμβαση στο γόνατο μέσα σε 8 μήνες... Το υπόλοιπο της σεζόν θα χάσει εξαιτίας νέου τραυματισμού και ο κορυφαίος σκόρερ του Μπρούκλιν, Μπρουκ Λόπεζ.

Νο5: Η περιπέτεια του Λαμάρ Όντομ.
Υπήρξε άλλοτε καλύτερος 6ος παίκτης του ΝΒΑ και δις πρωταθλητής με τους Λέικερς. Έγινε πρωταγωνιστής σε ριάλιτι-σόου, καθώς παντρεύτηκε την πρωταγωνίστριά του, Κλόε Καρντάσιαν. Ωστόσο, αυτές τις μέρες, ο Λαμάρ Όντομ αναζητά μία δεύτερη ευκαιρία στην Λίγκα, αλλά πάνω απ' όλα παλεύει να τα καταφέρει σαν άνθρωπος. Ο πρώην παίκτης των Χιτ, Λέικερς, Κλίπερς πέρασε ένα εφιαλτικό καλοκαίρι, αφού αποκαλύφθηκε πως έχει πρόβλημα με ναρκωτικά, στη συνέχεια εξαφανίστηκε για λίγο και κατηγόρησε τον πατέρα του για την κατάστασή του. Και ενώ ετοιμαζόταν να γυρίσει στους Κλίπερς, έγινε γνωστό πως η σύζυγός του υπέβαλε αίτηση διαζυγίου.

Νο4: Η αποκάλυψη του Τζέισον Κόλινς
Για χρόνια «τα έβαζε» με τα «θηρία» στις ρακέτες του ΝΒΑ. Μονάχα που αντί να αφήσει να δημιουργηθούν προσωπικοί «δαίμονες», ο Τζέισον Κόλινς αποφάσισε να «τα βάλει» με τον εαυτό του και τις προκαταλήψεις και να γίνει τον περασμένο Απρίλιο ο πρώτος εν ενεργεία αθλητής των μεγάλων επαγγελματικών σπορ των Η.Π.Α. που αποκαλύπτει ότι είναι ομοφυλόφιλος! Η απορία τότε ήταν «μέχρι που φτάνει η γκέι στήριξη;». Το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει βρει νέο συμβόλαιο στο ΝΒΑ, ίσως δίνει μία ενδεικτική απάντηση.

Νο3: Ο «Greek-Freak» με το δύσκολο (στις Η.Π.Α.) επώνυμο
Όλα έδειχναν να ξεκινούν από ένα ντραφτ γεμάτο αγωνία. Όμως, στην πραγματικότητα, όλα ξεκίνησαν από την «μυθιστορηματική» ζωή του Γιάννη Αντετοκούνμπο και το μάθημα ζωής του. Ο πιτσιρικάς, πρώην παίκτης του Φιλαθλητικού, βρέθηκε από την ελληνική Α2 στο Νο15 του ντραφτ και έσκυψε το κεφάλι για να δουλέψει σκληρά, όπως μόνο έτσι έμαθε στην πορεία του. Ο 19χρονος φόργουορντ «ανάγκασε» το ΝΒΑ να ασχοληθεί μαζί του όχι μόνο για το δύσκολο στην προφορά επώνυμό του. Ο «Αντέτο», τον οποίο φωνάζουν «The Greek-Freak» ή «Alphabet» ή απλώς «Giannis» βρίσκει-σιγά ρυθμό στους Μπακς, καθώς είναι πια βασικός, ανεβάζει τα νούμερά του και. ψηλώνει ακόμη!!! Μάλιστα, έγινε «θαμώνας» του Top-10 του NBA.com, αλλά και θέμα τόσο στο «SLAM» όσο και στο «Sports Illustrated» και συνεχίζει να «ανεβαίνει» (σ)την «Σκάλα» των ρούκι!



Νο2: Η αποχώρηση του Άιβερσον
Το νέο είχε «διαρρεύσει» από τα τέλη Αυγούστου και απλώς απέμενε η επίσημη ανακοίνωση αποχώρησης του Άλεν Άιβερσον. Αυτό έγινε οριστικά στις 30/10/13, όταν ο «Answer» παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, ανακοινώνοντας πως αποσύρεται από την ενεργό δράση. Το basketblog.gr τον αποχαιρέτησε μπασκετικά με ένα εξαιρετικό κείμενο του Κώστα Σωτηρίου, αντάξιο της καριέρας του Άιβερσον!



Νο1: Κυριαρχία Χιτ και ΛεΜπρον!
Το 2013 ήταν σαφώς η χρονιά του. Αναδείχθηκε MVP της σεζόν -για 4η φορά στην καριέρα του- και παράλληλα πολυτιμότερος παίκτης των Τελικών (για 2η φορά)! Κατέκτησε τον 2ο τίτλο πρωταθλητή στο ΝΒΑ και πριν από μερικές μέρες ανακηρύχτηκε αθλητής της χρονιάς από το Associated Press! Ο ΛεΜπρον Τζέιμς είναι αδιαμφισβήτητα ο κορυφαίος παίκτης μπάσκετμπολ στον κόσμο και το πιστοποίησε και με τον 2ο τίτλο των Χιτ. Αν και παρά το επιβλητικό τριπλ-νταμπλ του (32π.-11ασδ.-10ριμπ., αλλά και με 11/26 σουτ) στον 6ο Τελικό, χρειάστηκε η. απροσεξία του τεχνικού των Σπερς, Γκρεγκ Πόποβιτς, που άφησε την ομάδα του δίχως τον Ντάνκαν (ή άλλο ψηλό) στην τελευταία επίθεση του Μαϊάμι του ματς. Ο Μπος πήρε το επιθετικό ριμπάουντ από το άστοχο τρίποντο του ΛεΜπρον και πάσαρε στον Ρέι Άλεν που με σουτ από τα 7,25μ. έστειλε το παιχνίδι στην παράταση και άλλαξε την ιστορία! Ο Τζέιμς έπαψε να είναι «κοινός θνητός» ή να έχει τόσους «αντιρρησίες» και πανηγύρισε με τους. «λόγους» του και με τον γκαρντ της Ιντιάνα, Τζορτζ Χιλ, να δηλώνει μετά τον 2ο Ανατολικό τελικό πως «μόνο ένας είναι πιο τρομακτικός από τον ΛεΜπρον και αυτός είναι ο θεός»!!!

Keywords
Τυχαία Θέματα