Ο Σκαριόλο στο Basketblog.gr για ΠΑΟ–ΟΣΦΠ και Οντομ

Ο προπονητής της Λαμποράλ Κούτσα Σέρτζιο Σκαριόλο έχει αντιμετωπίσει φέτος τρεις φορές τον Παναθηναϊκό και μια τον Ολυμπιακό, επομένως είναι ο ιδανικός για να αναλύσει στο Basketblog.gr το τέταρτο ντέρμπι της χρονιάς μεταξύ των «αιωνίων», αυτή τη φορά για το Top16 της Ευρωλίγκας.

Λίγες ώρες πριν από το τζάμπολ του μεγαλύτερου ευρωπαϊκού ντέρμπι στο ΟΑΚΑ

(Τσικνοπέμπτη 20/2, 21.45, ΔΤ, Novasports 3) για την 7η αγωνιστική του Top16 και μερικές ώρες μετά την αποθεωτική υποδοχή που επεφύλαξαν οι Βάσκοι στον Λαμάρ Οντομ, ο ιταλός κόουτς ακτινογραφεί τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό, μιλάει για την ιδιαιτερότητα των «ξένων» διαιτητών και εξηγεί για ποιους λόγους το ευρωπαϊκό μπάσκετ ταιριάζει στον δις πρωταθλητή του ΝΒΑ με τους Λος Αντζελες Λέικερς.

-Κόουτς, τι σκέφτεστε όταν ακούτε ΠαναθηναϊκόςΟλυμπιακός στο ΟΑΚΑ για το Top16 της Ευρωλίγκας;

«Σκέφτομαι πως μόλις τελειώσει η δική μας μάχη με την Μπαρτσελόνα, θα παρακολουθήσω το ελληνικό ντέρμπι, το οποίο εκτός από το δεδομένο πρεστίζ και την ιστορία του, μας ενδιαφέρει άμεσα, αφού με τις ελληνικές υπερδυνάμεις παίζουμε στον ίδιο όμιλο του Top16».

-Ποια είναι η εικόνα που έχετε σχηματίσει για τους δύο αντιπάλους;

«Είδα τα δύο προηγούμενα ματς στο ΟΑΚΑ και πρέπει να παραδεχτώ ότι η κίνηση του κόουτς Πεδουλάκη να ρίξει τον Γκιστ πάνω στον Σπανούλη ήταν πολύ έξυπνη και επηρέασε σε μεγάλο βαθμό την έκβαση των αγώνων. Μπορώ να πω, βέβαια, ότι το δεύτερο ματς, για το ελληνικό πρωτάθλημα, δεν ήταν ένα τυπικό ματς ΠαναθηναϊκούΟλυμπιακού. Και το λέω αυτό, γιατί δεν έχω ξαναδεί τον Σπανούλη τόσο εκνευρισμένο. Είχε την εικόνα του ''ό,τι και αν δοκιμάσω, μου παέι στραβά''».

-Σε ένα ευρωπαϊκό παιχνίδι παίζει ρόλο το μομέντουμ;

«Παίζει, αλλά να θυμάσαι ότι το μομέντουμ, αλλάζει πολλές φορές μέσα στη χρονιά. Ο Ολυμπιακός έκανε καλύτερο ξεκίνημα από τον Παναθηναϊκό, αλλά ο Παναθηναϊκός είχε καλύτερη διάρκεια. Τώρα ο Ολυμπιακός είναι στα πάνω του, ενώ ο Παναθηναϊκός έχει πέσει λίγο μετά τις τρεις σερί ήττες στο Top16. Δεν ξέρω πόσοι θα συμφωνήσουν μαζί μου, αλλά θεωρώ ότι ο Ολυμπιακός εξ αρχής είχε λίγο καλύτερο ρόστερ, ενώ ο Παναθηναϊκός στην πορεία απέκτησε μεγαλύτερη σταθερότητα και καλή χημεία. Πιστεύω, επίσης, ότι θα παίξουν σημαντικό ρόλο οι δύο ηγέτες Διαμαντίδης και Σπανούλης. Είναι πολύ αποφασιστικοί για τις ομάδες τους».

-Ξέρετε, στην Ελλάδα γίνεται κουβέντα για το διαιτητικό τρίο, το οποίο αυτή τη φορά συγκροτούν ευρωπαίοι διαιτητές. Τι λέει για αυτό η εμπειρία σας; Αρκετές φορές έχουν «σφυρίξει» τις ομάδες σας ξένοι διαιτητές.

«Η διαιτησία αποτελεί παράγοντα του παιχνιδιού. Συμβαίνει, μάλιστα, πολύ συχνά να έχουν άλλα κριτήρια στο εγχώριο πρωτάθλημα και άλλα στην Ευρωλίγκα. Το έχω παρατηρήσει πολλές φορές και στην Ιταλία και στην Ισπανία. Μιλάμε για τους ίδιους διαιτητές, έτσι; Οχι διαφορετικούς, τους ίδιους! Να σφυρίζουν με άλλα κριτήρια, ας πούμε, στην Ιταλία και άλλα στην Ευρωλίγκα ή στο Eurocup. Η εμπειρία μου λέει ότι συνήθως οι διαιτητές σφυρίζουν καλύτερα στην Ευρωλίγκα, διότι στις ξένες χώρες δεν τους γνωρίζουν και δεν επηρεάζονται από τοπικούς παράγοντες».

-Πείτε μας κάτι και για τη μεταγραφική «βόμβα», που έσκασε στη Βιτόρια. Ποια είναι η αίσθησή σας για τον Λαμάρ Οντομ;

«Πολύ σωστά το έθεσες. Αίσθηση, γιατί ακόμη δεν τον έχω δει στην προπόνηση και δεν μπορώ να κρίνω έναν παίκτη, όσο σπουδαίος και αν είναι, από τα επιτεύγματά του. Θεωρώ ότι ο Οντομ ταιριάζει στον τρόπο παιχνιδιού της Ευρώπης. Είναι παίκτης ομάδας, δεν παίζει για τον εαυτό του, είναι πολύ έξυπνος και παρότι έρχεται για πρώτη φορά στην Ευρώπη, το ομαδικό παιχνίδι του ταιριάζει περισσότερο από το ένας εναντίον ενός του ΝΒΑ. Ελπίζω να μας βοηθήσει στις δύο θέσεις της frontline, στο 4 και στο 5, ώστε να βελτιωθούμε και να αλλάξουμε την εικόνα μας».

Keywords
Τυχαία Θέματα