Ο λάτρης του μπάσκετ, Φιντέλ Κάστρο(pics+vid)

Την τελευταία του πνοή άφησε χθες(25/11) το βράδυ ο πρώην ηγέτης της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο, σε ηλικία 90 χρονών. Ο περισσότερος κόσμος αναγνώριζε τον άνδρα με την πλούσια γενειάδα και την στρατιωτική στολή, όμως λίγοι ήταν αυτοί που ήξεραν την αγάπη του για το μπάσκετ.

Μπορεί στην Κούβα το εθνικό σπορ να είναι το μπέιζμπολ, όμως στη καρδιά του Κάστρο υπήρχε μόνο το μπάσκετ. Ο ύψους 1,90m, δικτάτορας κατά την διάρκεια των μαθητικών του χρόνων ήταν ένας πολύ ανταγωνιστικός παίκτης που αφιέρωνε όλη του την ενέργεια στην πορτοκαλή θεά, αφήνοντας πολλές φορές στην άκρη τα μαθήματά του.

Ακόμα

και όταν ανέλαβε να κυβερνήσει τη χώρα του δεν ξέχασε το μπάσκετ. Μάλιστα συχνά διοργάνωνε παιχνίδια στα οποία οι παίκτες μοιράζονταν σε δύο ομάδες, τη κόκκινη και τη μπλε. Βέβαια ουσιαστικά όλοι παίκτες είχαν τον ίδιο στόχο, δηλαδή να νικήσει ο Φιντέλ.

Στον Κάστρο άρεσαν πολύ αυτοί οι αγώνες όχι μόνο γιατί μπορούσε να δείχνει τις μπασκετικές του ικανότητες, αλλά επειδή θεωρούσε ότι μπάσκετ μπορούσε να «εκπαιδεύσει» τους νέους επαναστάτες. Μάλιστα είχε πει κάποτε πως το μπάσκετ απαιτεί ταχύτητα, ευελιξία, αντοχή και πονηριά, γρήγορες τακτικές και στρατηγική σκέψη, όπως δηλαδή και ο ανταρτοπόλεμος!

Κατά την διάρκεια επισκέψεων του σε άλλες χώρες, ο δικτάτορας της Κούβας απολάμβανε ιδιαίτερα να παίζει σε πριβέ παιχνίδια με τους τοπικούς ηγέτες.

Τελικά εγκατέλειψε το μπάσκετ το 1982, σε ηλικία 56 χρονών, μετά από τραυματισμό που υπέστη στο δάχτυλου του ποδιού του, πάνω σε μία έντονη διεκδίκηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα