Μέμος Ιωάννου: «Μετά από ΗΠΑ-Ισπανία, εμείς»!

Στον απολογισμό των πρώτων τριών αγώνων της Εθνικής μας ομάδας στο Basketblog.gr, ο Μέμος Ιωάννου δείχνει αισιόδοξος αναφορικά με την καινούργια προσπάθεια που κάνουν ο Φώτης Κατσικάρης και οι παίκτες του. Εξαίρει το καινούργιο σύνολο, τον τρόπο παιχνιδιού του, καθώς και την νοοτροπία που επιδεικνύουν οι παίκτες στον αγωνιστικό χώρο. Στην ανάλυσή του, μάλιστα, δε διστάζει να εκφράσει την άποψη ότι οι Έλληνες έχουν την πιο ποιοτική ομάδα μετά από τους Αμερικανούς και τους

Ισπανούς, τονίζοντας πως μετά από αυτούς, δεν έχουν να φοβούνται κανέναν αντίπαλο!

Με τον Ραφαήλ Αλαγά

Κόουτς, «τρία στα τρία» για την Εθνική ομάδα και τα μηνύματα που εκπέμπονται από τη Σεβίλλη είναι πολύ αισιόδοξα για τη συνέχεια.

Δεν είναι τόσο το «3Χ3», όσο το γεγονός ότι βλέπουμε μία συγκεντρωμένη ομάδα, που έχει δουλέψει πολύ σωστά και σε γενικότερα τακτικά ζητήματα, αλλά και στο θέμα της αντιμετώπισης κάθε αντιπάλου ξεχωριστά. Δείχνει μία ομάδα που σέβεται το αποτέλεσμα που φέρνει αυτή η δουλειά της. Υπάρχουν συγκεκριμένοι ρόλοι, πνεύμα συνεργασίας και συμμετοχή όλων των παικτών, μέσα κι έξω από τη γραμμή των 6.75. Ήταν κάτι που είχαμε πολύ καιρό να δούμε και φαίνεται όντως πολύ ευχάριστο.

Σύμφωνα με τη δυναμικότητα των ομάδων, θεωρητικά η Εθνική πέτυχε νίκες στα πιο εύκολα παιχνίδια. Φαίνεται, ωστόσο, πως η αξία των νικών αυτών είναι μεγαλύτερη από αυτήν που φανταζόμαστε, αν κοιτάξουμε τα υπόλοιπα παιχνίδια του ομίλου, όπου συναντήσαμε αρκετές εκπλήξεις.

Αυτό που λες είναι κάτι πολύ βασικό. Νομίζω πως η ομάδα έχει δουλέψει σωστά κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας, ώστε να είναι έτοιμη ακόμη και για το πιο παράδοξο στυλ μπάσκετ που μπορεί να παίξει ένας αντίπαλός της, κάτι που είδαμε στα πρώτα αυτά ματς. Και στους τρεις αγώνες της, ήξερε πού να πάει το παιχνίδι, πού να «χτυπήσει» ανάλογα με τις αδυναμίες κάθε αντιπάλου, και τι έπρεπε να «μπλοκάρει» σε αυτόν ώστε να φέρει την κατάσταση όπως ήθελε. Ακόμη και τις στιγμές που δεν είχε την ίδια αποτελεσματικότητα ή δεν κυλούσαν τα πράγματα ακριβώς όπως ήθελε, αγωνιζόταν έτσι ώστε να μη δίνει το δικαίωμα στον αντίπαλο να ελπίζει ότι μπορεί να την απειλήσει. Αυτό είναι και το πιο σημαντικό στοιχείο.

Ήταν, δηλαδή, αυτά τα ματς, μερικά καλά τεστ, ώστε να δει ο κόουτς αν όντως οι παίκτες μπορούν να προσαρμοστούν σε κάποιες ειδικές συνθήκες που υπάρχουν σε αγώνες με τέτοιες ομάδες;

Κοίταξε, μπορεί να υπάρχουν συγκεκριμένες κατευθύνσεις από τέτοιες ομάδες, αλλά οι Έλληνες παίκτες έχουν την ποιότητα, την τεχνική, το μυαλό και το ταλέντο, αναφορικά με τα τακτικά θέματα, ώστε να μπορούν να προσαρμοστούν σε τέτοιες συνθήκες. Αυτό το πετυχαίνουν, φυσικά, και με την τρομερή ομαδικότητα που έχουν επιδείξει μέχρι τώρα. Για το επίπεδο που παίζουν, δηλαδή, είναι ιδιαίτερα εκπαιδευμένοι και προσηλωμένοι.

Άρα μπορούμε να πούμε ότι τα αποτελέσματα αυτά ήρθαν κυρίως χάρη στη σχεδόν απόλυτη συγκέντρωση που είχαν οι παίκτες του Κατσικάρη στους τρεις πρώτους αγώνες;

Ισχύει κάτι τέτοιο. Πιστεύω, επίσης πως, μετά τις ΗΠΑ και την Ισπανία, η δική μας Εθνική ομάδα, αν το εξετάσεις σε θέμα τακτικής και ποιότητας παικτών, βρίσκεται σε υψηλότερο επίπεδο από όλες τις υπόλοιπες ομάδες. Αν παρατηρήσεις, για παράδειγμα, το θέμα της πάσας ή της κίνησης με και χωρίς την μπάλα, πρέπει να ξεπερνά αρκετά τους υπόλοιπους. Και αυτό είναι κάτι που συμβαίνει με τη συμβολή όλων των παικτών, μέχρι και των σέντερ μας, οι οποίοι μερικές φορές έχουν μεγαλύτερο αριθμό ασίστ ή καλών πασών από τους κοντούς.

Πλέον έρχονται τα θεωρητικά πιο δύσκολα ματς με Κροατία και Αργεντινή. Το γεγονός ότι δυσκολεύτηκαν απέναντι στις μικρότερες ομάδες, με την Κροατία μάλιστα να χάνει από τα Σενεγάλη, θα τις κάνει πιο σκληρές απέναντί μας;

Όντως. Λογικά, τα παιχνίδια αυτά θα κάνουν και τις δύο χώρες να αντιμετωπίσουν τα ματς με την Εθνική μας πολύ διαφορετικά, κυρίως όσον αφορά το ξεκίνημά τους και το πώς θα μπουν στο γήπεδο. Για τους διεθνείς μας, ίσως θεωρηθεί, χάρη στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, ότι τα ματς αυτά ίσως είναι πιο εύκολα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να πέσουν στην παγίδα. Κι αυτό γιατί και οι δύο επόμενοι αντίπαλοί μας έρχονται υποψιασμένοι ως προς το τι θα βρουν μπροστά τους. Έχω την αίσθηση, λοιπόν, ότι και για τις τρεις χώρες που συζητάμε τώρα, στα ματς αυτά θα φανεί αν και κατά πόσο μπορούν να εκμεταλλευτούν ορισμένες καταστάσεις που μπορεί να προκύψουν στη διάρκεια του παιχνιδιού, κυρίως από αδυναμίες του αντιπάλου. Και σε αυτό είμαι αισιόδοξος για την Ελλάδα, καθώς έχει δείξει με τη μέχρι τώρα δουλειά της ότι οι παίκτες της έχουν μάθει να διαβάζουν, να βλέπουν και να βρίσκουν λύσεις σε τέτοιες καταστάσεις, σε βαθμό που δεν έχουν φτάσει άλλες ομάδες. Και αυτό, όπως είπα προηγουμένως, είναι κάτι στο οποίο βοηθούν όλοι οι παίκτες.

Ο Φώτης Κατσικάρης φαίνεται να θέλει να κάνει ένα συνδυασμό στοιχείων του παρελθόντος και καινούργιων που ο ίδιος θέλει να εισάγει. Από τη μία επιθυμεί να διατηρήσει τα στοιχεία που κάνουν μία ομάδα είναι σαν μία «γροθιά», από την άλλη να περάσει στο ελληνικό μπάσκετ, μέσω της Εθνικής, τις επιρροές που πήρε στο ισπανικό πρωτάθλημα.

Πιστεύω ότι το υλικό της Εθνικής ομάδας δίνει τη δυνατότητα στον προπονητή να δοκιμάσει κατά κάποιον τρόπο να παίξει πιο γρήγορα και να απαλλαγεί από το σετ παιχνίδι, κυρίως με τους τρεις κοντούς, που παίζαμε μόνιμα, και ειδικότερα τα τελευταία δύο χρόνια. Γι’ αυτό και οι παίκτες που έχουν επιλεγεί φέτος διαθέτουν συνολικά μεγαλύτερη ποιότητα απ’ ότι τα προηγούμενα χρόνια. Πρόκειται σε σημαντικό βαθμό για παίκτες που μπορούν να παίξουν σε παραπάνω από μία θέση, και επομένως μπορούν να βοηθήσουν σε παραπάνω τομείς του παιχνιδιού. Επί παραδείγματι, οι πάσες έρχονται πλέον και από τους ψηλούς, ενώ τα ριμπάουντ και η δύναμη έρχονται πολλές φορές από τους κοντούς. Ειδικά το πρώτο το θεωρώ ίσως το πιο σημαντικό καινούργιο τακτικό μας στοιχείο. Επίσης, η προσθήκη του Αντετοκούνμπο μας δίνει άλλη δυναμική στον αέρα, σε στιγμές που αναζητούμε αποτέλεσμα. Έχουν την ικανότητα, λοιπόν, οι παίκτες να εναλλάσσουν ρόλους μεταξύ τους, έτσι ώστε να βρίσκει η ομάδα λύσεις που άλλες δεν έχουν στο παιχνίδι τους.

Οι περισσότεροι τονίζουν όσο τίποτε άλλο τη σημασία του να μη διασταυρωθούμε με τους διοργανωτές Ισπανούς στους «16», κάτι που είναι πλέον πολύ πιθανό να επιτευχθεί. Υπάρχουν, όμως, κι άλλες αξιόλογες και υπολογίσιμες ομάδες στον όμιλο αυτόν.

Έχω την εντύπωση πως, πέραν των Αμερικανών και των Ισπανών, δεν έχουμε να φοβηθούμε κανέναν! Έχουμε, αυτήν τη στιγμή, την ποιότητα να διεκδικήσουμε και, ασφαλώς, να πετύχουμε με οποιαδήποτε άλλη ομάδα την νίκη. Βέβαια, παίζει ρόλο και ο παράγοντας της τύχης. Αν πάμε αγωνιστικά αλώβητοι στην επόμενη φάση και βρεθούμε σε καλή μέρα στα χιαστί παιχνίδια, μιας και το τελευταίο είναι το κυριότερο χαρακτηριστικό τέτοιων αγώνων, πιστεύω ότι έχουμε το προβάδισμα απέναντι στις υπόλοιπες ομάδες.

Keywords
Τυχαία Θέματα