Με την σφραγίδα των δυο κουμπάρων στον τελικό

Η φετινή Euroleague γεμάτη συγκινήσεις, εκπλήξεις, νέους πρωταγωνιστές φτάνει στο τέλος της, με την Φενέρμπαχτσε και ΤΣΣΚΑ Μόσχας να διεκδικούν τον τίτλο, σε έναν τελικό γεμάτο ίντριγκα, που συγκρούονται όχι μόνο τα δύο μεγαλύτερα μπάτζετ της διοργάνωσης, αλλά και στην άκρη των πάγκων δύο αδελφικοί φίλοι, κουμπάροι, και επί 13 χρόνια άμεσοι συνεργάτες και κυρίαρχοι του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Θα καταφέρει άραγε ο Δημήτρης Ιτούδης να νικήσει τον δάσκαλο του και μετρ

των Final Four με 8 κατακτήσεις Ζέλικο Ομπράντοβιτς;

Η ιστορία μοιάζει να επαναλαμβάνεται αν αναλογιστούμε πως ο Ζοτς στο ξεκίνημα της προπονητικής του καριέρας στην Παρτιζάν το 1992 είχε τονίσει πως ο προφέσορ Άτσα Νίκολιτς με τον Ντούσαν Ιβκοβιτς αποτέλεσαν τους δασκάλους του, παίρνοντας πολλές χρήσιμες ιδέες και τακτικές, ευγνωμονώντας τους ακόμα και σήμερα. Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει με τον Δημήτρη Ιτούδη τονίζοντας τον σεβασμό που τρέφει στον Ζέλικο τόσο σαν προπονητή, όσο και σαν άνθρωπο και προσωπικότητα. Αυτό που μένει να δούμε είναι αν ο Έλληνας τεχνικός...δέσει κόμπο τον κουμπάρο του, γνωρίζοντας καλύτερα απ τον καθένα τα μυστικά του..

Προσήλωση στο πλάνο και Ντε Κολό έδωσαν την πρόκριση

Ο Δημήτρης Ιτούδης εμφάνισε διάφορα αμυντικά τρικ με σκοπό να δυσκολέψει το εκπληκτικό passing game της Λοκομοτίβ. Μοιραία οι παίκτες το Γιώργου Μπαρτζώκας δεν έβγαλαν πολλά αμαρκάριστα τρίποντα και κατέφευγαν περισσότερο σε ατομικές προσπάθειες. Άλλο ένα σημαντικό στοιχείο ήταν οι αλλαγές σε όλα τα σκριν απ τους Μοσχοβίτες κάτι που μπλόκαρε τους αντιπάλους τους. Η αλήθεια είναι πως η απειρία της «Λόκο» φάνηκε, καθώς πλήρωσε το κακό της ξεκίνημα στην 1η περίοδο και έβλεπες πως δεν έχουν αυτή την τρέλα, το γρήγορο παιχνίδι που την χαρακτήριζε απ την αρχή της σεζόν. Βεβαίως μια σημαντική παράμετρος είναι πως οι Ρώσοι παίκτες δεν βοήθησαν καθόλου σε αντίθεση με αυτούς της ΤΣΣΚΑ.

Αρχηγική εμφάνιση απ τον Νάντο Ντε Κολό που ήταν απόλυτος κυρίαρχος στο παρκέ με εκτέλεση και δημιουργία πετυχαίνοντας 30 πόντους. Με αυτές τις εμφανίσεις, οι Ρώσοι βλέπουν στα μάτια του τον δικό τους Θοδωρή Παπαλουκά που τους πήρε απ το χέρι το 2006 και τους οδήγησε στην κατάκτηση της Εuroleague μετά από 35 χρόνια!! Ο Γάλλος φαίνεται έτοιμος να οδηγήσει την ΤΣΣΚΑ και πάλι στην κορυφή..

Βιτάλι Φριντζόν!!! Λίγοι τον υπολόγιζαν ωστόσο ο Ρώσος διεθνής αποδείχθηκε ο κρυφός άσσος στο μανίκι του Έλληνα τεχνικού και έκανε την διαφορά με 13 πόντους και κάποια κρίσιμα σουτ που βοήθησαν να χτιστεί η διαφορά.

Η τύχη και οι προσωπικότητες της Φενερ έκριναν το ματς

Ίσως η Λαμποράλ του συγκλονιστικού Γιάννη Μπουρούση μπορεί να άξιζε την νίκη στην κανονική διάρκεια του αγώνα ωστόσο κάποιες απροσεξίες και κακές επιλογές στο τέλος της στοίχισαν την πρόκριση. Η αλήθεια είναι πως έχουμε πολλά χρόνια να δούμε έναν σέντερ να αποτελεί το Α και Ω σε μια ομάδα που φτάνει Final Four. Ο Έλληνας διεθνής έκανε όλη την Ευρώπη να υποκλιθεί στις ικανότητες του.

Απ την άλλη μεριά η Φενερ με αιχμή του δόρατος τον Κώστα Σλούκα στα κρίσιμα σημεία (Χίκμαν και Ντίξον δεν μπήκαν ποτέ στο κλίμα του παιχνιδιού) κατάφερε να ροκανίσει την διαφορά προς το τέλος και να οδηγήσει το ματς στην παράταση.Ο Έλληνας άσσος είτε ΄΄σκάρωνε΄΄ πικ ν ρολ με τον Βέσελι κυρίως, είτε βρίσκοντας τον ελεύθερο παίκτη στην weak side κατάφερε να αλλάξει τον ρυθμό του παιχνιδιού. Το κυριότερο όμως ήταν πως είχε τις σωστές αποφάσεις καθ όλη την διάρκεια. Οι Τούρκοι είχαν σαφές πλάνο στην επίθεση δημιουργώντας πολλά πικ ν ρολ, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να χτυπήσουν τα αργά πόδια του Γιάννη Μπουρούση, τον οποίο επιθετικά δεν κατάφεραν να περιορίσουν καθόλου. Το ίδιο ισχυεί και για τον Ντάριους Άνταμς καθώς ο δαιμόνιος πλέι μέικερ συνέχισε τις εκπληκτικές εμφανίσεις του. Παρ΄όλα αυτά τον στιγμάτησαν η τελευταία χαμένη επίθεση,η χαμένη βολή στα 32΄΄ και πιο πριν μια κρίσιμη κατοχή που έχασε την μπάλα. Ντατόμε και Βέσελι άξιοι συμπαραστάτες του Κώστα Σλούκα με τον Μπογκάνοβιτς να παίρνει την σκυτάλη στην παράταση.

Και τώρα οι δυο τους....

Φενέρ και ΤΣΣΚΑ λοιπόν, Ζέλικο Ομπράντοβιτς και Δημήτρης Ιτούδης... Δύο ομάδες που απ την αρχή της χρονιάς φάνταζαν ίσως τα μεγαλύτερα φαβορί για τον τελικό. Οι Ρώσοι απ την πλευρά τους θέλουν να επιστρέψουν στην κορυφή της Ευρώπης μετά το 2008. Χρονικό διάστημα μεγάλο, αν αναλογιστεί κανείς το μέγεθος της ομάδας και τα λεφτά που έχουν σπαταληθεί όλα αυτά τα χρόνια,

Οι Τούρκοι είναι αντιμέτωποι με μια απ τις μεγαλύτερες προσκλήσεις για το τούρκικο μπάσκετ. Την κατάκτηση της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης για πρώτη φορά στην ιστορία τους. Γι αυτό άλλωστε έφεραν τον κορυφαίο προπονητή στην ιστορία της Euroleague και έχουν δαπανήσει έναν πακτωλό χρημάτων.

Στο καθαρά αγωνιστικά σκέλος η Φενέρμπαχτσε αναμένεται να χτυπήσει στους ψηλούς καθώς έχει υπεροπλία σε αυτές τις θέσεις με τον Βέσελι,τον Ούντοχ και τον Άντιτς. Αντίθετα η ΤΣΣΚΑ αυτή την στιγμή παίζει με έναν και μοναδικό σέντερ τον Χάινς καθώς ο Φρίλαντ δεν ταξίδεψε καν στο Βερολίνο λόγο τραυματισμού. Επίσης μεγάλο ζητούμενο είναι κατά πόσο μπορούν να λειτουργήσουν καλά οι περιστροφές στην άμυνα στην Φενερ καθώς όπως φάνηκε με την Λαμποράλ μετά το πρώτο δεκάλεπτο υπήρχαν κάποια προβλήματα.

Η ΤΣΣΚΑ περιμένει πολλά απ τον Νάντο Ντε Κολό και κατά μεγάλο ποσοστό ο τελικός θα κριθεί απ τα...κέφια του και την άμυνα που θα παίξουν οι Τούρκοι πάνω του. Επίσης η δημιουργία του Μίλος Τεόντοσιτς κατά κύριο λόγο και το αν θα παρουσιαστεί με καθαρό μυαλό, έχοντας τις σωστές αποφάσεις. Πάντως ένα είναι το σίγουρο. Και για τις δύο ομάδες το κλειδί είναι η άμυνα.

Δημήτρης Μαχαίρας

Keywords
Τυχαία Θέματα