Μαύρη σελίδα και υποβιβασμός για την ιστορική Μπολόνια (vids)

Την πιο μαύρη σελίδα της σύγχρονης ιστορίας της έγραψε χθες (4/5) η Βίρτους Μπολόνια, η οποία υποβιβάστηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της στην Α2 Εθνική κατηγορία, μετά την ήττα της από την Ρέτζιο Εμίλια με 82-78, και τις ταυτόχρονες ήττες των Τορίνο και Καζέρτα.

Η Μπολόνια ιδρύθηκε το 1871, δημιουργώντας την πρώτη της επαγγελματική ομάδα το 1929, κερδίζοντας το πρώτο της πρωτάθλημα το 1945. Από εκεί και πέρα η ιστορική ομάδα κατέκτησε συνολικά 15 πρωταθλήματα Ιταλίας, 8 κύπελλα, 2 Ευρωλίκγες, 1 Σαπόρτα, 1 Eurochallenge και 1 Ιταλικό σούπερ κύπελλο.

Από τις τάξεις της έχουν περάσει οι Νίκος Οικονόμου, Κώστας Παταβούκας και Ανδρέας Γλυνιαδάκης, όπως και οι Μπάνε Πρέλεβιτς, Γιούρι Ζντόβτς, Άριαν Κόμαζετς, Ζάρκο Πάσπαλι, ενώ τεράστιες φυσιογνωμίες έχουν φορέσει την φανέλα της, όπως οι Ρομπέρτο Μπρουναμόντι, ο Μανού Τζινόμπιλι, ο Πρέντραγκ Ντανίλοβιτς, ο Ματίας Σμόντις, ο Αντουάν Ριγκοντό, ο Ζόραν Σάβιτς, ο Ούγκο Σκονοκίνι, ο Ράσο Νεστέροβιτς, ο Μάρκο Γιάριτς, ο Ντέιβιντ Άντερσεν και ο Κρέσιμιρ Τσόσιτς, με τις φανέλες των Μπρουναμόντι (04), Ντανίλοβιτς (05) και Βιλάλτα (10) να έχουν αποσυρθεί, ενώ Άτσα Νίκολιτς, Έτορε Μεσίνα και Μπόγκνταν Τάνιεβιτς έχουν δουλέψει ως προπονητές.

Τα τελευταία χρόνια βρισκόταν συνεχώς σε πτωτική τάση, με το τελευταίο πρωτάθλημα και κύπελλο να έρχονται τις σεζόν 2001-02, ενώ την περίοδο 2009-10 έπαιξε στον τελευταίο τελικό κυπέλλου τον οποίο και έχασε.

Η Μπολόνια κατέκτησε την πρώτη της Ευρωλίγκα την σεζόν 1997-98 με αντίπαλο την ΑΕΚ στην Βαρκελώνη, κερδίζοντας με 58-44, ακολουθώντας την πορεία της Ένωσης, η οποία ακολούθησε την δική της περιπέτεια και υποβιβασμό στις μικρότερες Εθνικές κατηγορίες, ενώ η δεύτερη Ευρωλίγκα, ήρθε το 2000-01 στην χρονιά του σχίσματος, κερδίζοντας στον τελικό με 3-2 νίκες την Ταού. Η Ιταλική ομάδα έχει χάσει και δυο τελικούς, το 2002 (σαν σήμερα 5/5) από τον Παναθηναϊκό στην έδρα της, μην μπορώντας να κατακτήσει την τρίτη της Ευρωλίγκα, αλλά και το 2000 όταν η ΑΕΚ πήρε την ρεβάνς της, κερδίζοντας με 83-76 το κύπελλο Σαπόρτα.

Προπονητής της τωρινής ομάδας ήταν ο Κάρλο Βολτολίνι, με την Μπολόνια να τερματίζει στην τελευταία θέση με ρεκόρ 11-19 και να υποβιβάζεται σε τετραπλή ισοβαθμία.

Θέση πήρε και ο Ετόρε Μεσίνα, μιλώντας για μια από τις λυπηρές βραδιές της αθλητικής του ζωής, ελπίζοντας πως αυτή η κατάληξη θα μπορέσει να αποτελέσει το έναυσμα για μια νέα αρχή, ενώ όπως βλέπετε και στην αρχική φωτογραφία, ο επίλογος γράφτηκε με τους παίκτες να αποχωρούν από το κλειστό της Ρέτζιο Εμίλια συνοδεία αστυνομικής δύναμης.

Keywords