Λέοναρντ σαν Μάτζικ-Κόμπι και το νέο («χωροταξικό») πρόβλημα των Χιτ…

Η μεγαλύτερη φιλοφρόνηση για εκείνον, εδώ και 3 σεζόν στο ΝΒΑ, είναι η διαπίστωση του κόουτς Γκρεγκ Πόποβιτς, που τόνισε από πέρυσι πως «ο Κουάι Λέοναρντ θα γίνει μελλοντικά ένας από τους ηγέτες της ομάδας μας»! Αλλά τα ξημερώματα της Τετάρτης (11/6), ο δυναμικός, αλλά συνάμα σεμνός και διόλου ομιλητικός φόργουορντ των Σπερς έλαβε μόνος του το σπουδαιότερο «παράσημο» της καριέρας του. Αποδεικνύοντας ότι μπορεί να γίνει το (παρόν και το) μέλλον του Σαν Αντόνιο, «ξορκίζοντας» το πρόσφατο παρελθόν κόντρα και στον φετινό

μεγάλο αντίπαλό του. Ο Λέοναρντ, που πέτυχε ρεκόρ καριέρας με 29π. (7/7διπ.-3/6τριπ.-2κοψ.) στον θρίαμβο της ομάδας του μέσα στο Μαϊάμι, για το προβάδισμα 2-1 στην σειρά των Τελικών, δεν έχει ξεχάσει ακόμη τον περσινό χαμένο 6ο Τελικό στην Φλόριντα, αν και ο ίδιος είχε 22π.-11ριπ.. Ωστόσο, στα 19,4΄΄, με το σκορ στο 94-92 υπέρ της ομάδας του, εκείνος αστόχησε σε μία βολή και απώλεσε την ευκαιρία να της δώσει «αέρα» 2 κατοχών, πριν το τρίποντο του Ρέι Άλεν που έστειλε τον αγώνα στην παράταση, ματαίωσε την απονομή στα «Σπιρούνια» και τελικά έστεψε του Χιτ πρωταθλητές στο 7ο παιχνίδι...

Τότε ο Κουάι Λέοναρντ παραδέχθηκε πως έχασε τον ύπνο του. Το βράδυ της Τρίτης, όμως, ίσως να κοιμήθηκε σαν «πουλάκι», αν και στο παρκέ ήταν... «αρπακτικό», στην κορυφαία εμφάνιση της ζωής του, στην οποία όχι μόνο πέτυχε τους 29π. του στην μία πλευρά του παρκέ, αλλά κράτησε και τον ΛεΜπρον στους 22 και, κυρίως, τον υποχρέωσε σε 7 λάθη, που είναι αρνητικό ρεκόρ για τον σταρ του Μαϊάμι σε Τελικούς, στους οποίους οι ομάδες του (Καβς. Χιτ) έχουν ρεκόρ 2-7 όταν υποπίπτει σε +5 σφάλματα... Από την άλλη, ο Λέοναρντ έβαλε το δικό του όνομα στα βιβλία των ρεκόρ, καθώς σε ηλικία 22 ετών και 346 ημερών (έχει γενέθλια στις 29 Ιουνίου) έγινε ο 5ος παίκτης στην ιστορία των Τελικών με +29π. πριν κλείσει τα 23 του, μετά τους Μάτζικ Τζόνσον, Κόμπι Μπράιαντ, Άλβαν Άνταμς και Τομ Χέινσον!!! Και ο 3ος (μετά τους δύο πρώτους) που το πετυχαίνει μετά την «χάραξη» της γραμμής του τριπόντου. «Ήταν απλά ο εαυτός του. Έτσι ακριβώς παίζει όλη τη σεζόν, γιατί διαθέτει αυτό το ξεχωριστό ταλέντο. Πρέπει να είναι πάντα ένας από τους καλύτεροτς στο γήπεδο, αλλιώς δεν είμαστε αρκετά καλοί», ήταν το νέο κομπλιμέντο του κόουτς Πόποβιτς, ο οποίος έχει ρεκόρ 15-3 σε σειρές που νίκησε το 3ο ματς. Ο ίδιος ο Λέοναρντ, πάντως, τόνισε και πάλι με ταπεινότητα πως «ήμουν απλώς επιθετικός. Μπήκαν τα 2-3 πρώτα μακρινά σουτ και στην συνέχεια οι συμπαίκτες μου έκαναν καταπληκτική δουλειά στο να μου δώσουν την μπάλα».

Η σπουδαία βραδιά του Λέοναρντ δεν «απαίτησε» και «υπερωρίες» από τον σταρ των Σπερς, Τιμ Ντάνκαν, που είχε 14π.-6ριμπ. σε 30΄, αν και στους δύο πρώτους Τελικούς μέτρησε μ.ο. 19,5π.-12,5ριμπ.. Ακόμη κι έτσι, όμως ο 38χρονος «T.D.» έφτασε τα 232 ματς στην καριέρα του στα πλέι-οφς και έχει παίξει σε περισσότερα από... 17 ομάδες του ΝΒΑ. Καθώς διαθέτει περισσότερες παραστάσεις στην ποστ-σίζον από το Πόρτλαντ (223 ματς), αλλά και τους Μιλγουόκι (222), Ιντιάνα (215), Ουάσινγκτον (203), Μαϊάμι (202), Σακραμέντο (187), Ντάλας (186), Ντένβερ (162), Κλίβελαντ (148), Μπρούκλιν (136), Ορλάντο (123), Νέα Ορλεάνη (84), Κλίπερς (77), Μέμφις (54), Μινεσότα (47), Τορόντο (38) και Σάρλοτ (8)! Η παρουσία του, μαζί με τους Λέοναρντ και Γκριν, βεβαίως, βοήθησε το Σαν Αντόνιο να καταγράψει στον 3ο Τελικό εκπληκτικά ποσοστά και να κλείσει εντυπωσιακά τα δύο ημίχρονα, αφού στον 2ο αγώνα, οι Σπερς σούταραν μόλις 32,5% σε 2ο και 4ο δωδεκάλεπτο, την χειρότερη επίδοσή τους στην εποχή του Πόποβιτς (από το 1996 κι έπειτα), ενώ τα «Σπιρούνια» είναι στο ίδιο διάστημα η καλύτερη ομάδα σε ποσοστά σε 2η και 4η περίοδο στο ΝΒΑ, με 46,2%, όταν ο μ.ο. των υπόλοιπων ομάδων είναι 44,6%!

Επιπλέον, η άμυνά τους σταμάτησε τον ΛεΜπρον και τον Μπος (9π.) και δεν «πληγώθηκε» από το νέο καλό ματς του ρολίστα (αλλά εσχάτως βασικού) Ρασάρντ Λιούις, που μετρά 18/34 στα 5 τελευταία παιχνίδια του στην 5αδα (οι δύο τελευταίοι ανατολικοί τελικοί με Ιντιάνα και τα 3 παιχνίδια με τους Σπερς) και 13,9π. μ.ο., ενώ στα 11 πρώτα ματς των φετινών πλέι-οφς είχε μ.ο. 1,9π.! Το μεγάλο πρόβλημα των πρωταθλητών, όμως, εμφανίζεται πλέον στις θέσεις των γκαρντ. Το Μαϊάμι μπήκε και σε αυτή τη σειρά γνωρίζοντας πως «πονάει» στην άμυνα στην ρακέτα, με τους Μπος και Λιούις που δεν είναι δα και «ογκόλιθοι» στο αμυντικό μέρος του «ζωγραφιστού» και η απόφαση του Πόποβιτς να ακολουθήσει το «small-ball» (χαμηλό σχήμα) του κόουτς Σποέλστρα με τον Ντιό βασικό αντί του Σπλίτερ, άλλαξε τα δεδομένα. Ωστόσο, για ένα ακόμη βράδυ στους Τελικούς, οι Χιτ «πόνεσαν» στο οργανωτικό κομμάτι της περιφέρειας. Ο Μάριο Τσάλμερς συνέχισε τις απογοητευτικές εμφανίσεις του, αφού μετά τους 9,8π. μ.ο. της κανονικής περιόδου, έπεσε στους 6,4 στα πλέι-οφς και στους μόλις 3,3π. στους Τελικούς, με 25% στα δίποντα και 20% στα τρίποντα... Ο γκαρντ του Μαϊάμι αγωνίστηκε 17΄ στο 1ο ματς, λόγω φάουλ, στο 2ο έπαιξε 31΄ αλλά υπέπεσε στο αντιαθλητικό φάουλ στον Πάρκερ που τον έβγαλε εκτός ρυθμού και στο 3ο είχε 0/5 σουτ σε 22΄. Ταυτόχρονα, δεν βοηθά πολύ ούτε ο Νόρις Κόουλ από τον πάγκο, διότι οι δύο πόιντ-γκαρντ των Σπερς, Τόνι Πάρκερ και Πάτι Μιλς, σουτάρουν με 49,1% στα δίποντα και 50% στα τρίποντα στην σειρά, με μ.ο. και των δύο 25π.-7,6ασ.-2κλεψ., ενώ οι Τσάλμερς και Κόουλ καταγράφουν 6,6π.-5,3ασ.-4,7 λάθη, με 5/16διπ.-2/11τριπ.. Συνεπώς, το Μαϊάμι μάλλον θα στηριχτεί και πάλι στον ΛεΜπρον, που (απ)έδειξε και στο 2ο παιχνίδι ότι πέφτει, αλλά ξέρει να σηκωθεί.

[email protected]

Keywords
Τυχαία Θέματα