Η... μάχη των social media!

Δεν αποτελεί ψέμα, πως σήμερα βρισκόμαστε στην εποχή της κυριαρχίας των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης. Μάλιστα, αυτά παίρνουν πολλές διαστάσεις, πράγμα που σημαίνει ότι πρόκειται για ένα χρήσιμο εργαλείο σε καθέναν από εμάς, και δη σε επαγγελματικό επίπεδο.

Γι’ αυτό το λόγο, οι αθλητικοί σύλλογοι δίνουν ξεχωριστή σημασία στα social media και το ρόλο που αυτά μπορούν να διαδραματίσουν, όσον αφορά την φήμη τους. Οι ελληνικές ομάδες λειτουργούν και αυτές στην προαναφερθείσα

λογική, με το μπάσκετ να μην ξεφεύγει από τον κανόνα, ως ένα από τα δημοφιλέστερα αθλήματα. Και είναι αλήθεια, πως από την καταμέτρηση που πραγματοποιήσαμε την Κυριακή 28/12, λίγο μετά το τέλος της ενδέκατης αγωνιστικής της Basket League ΣΚΡΑΤΣ, μπορούν να παρατηρηθούν αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία, τόσο στον κόσμο του facebook, όσο και σε αυτόν του twitter.

Ξεκινώντας από την… αυτοκρατορία του Μαρκ Ζούκερμπεργκ, καταλαβαίνουμε ότι οι ελληνικές ομάδες καλαθοσφαίρισης, έχουν δώσει κατ’ αρχήν βάση σε αυτήν και τη δύναμή της, αν κάνουμε τη σύγκριση με το twitter. Γι’ αυτό, άλλωστε, μιλάμε για κυρίαρχο ρόλο, όσον αφορά το συγκεκριμένο Μέσο, με το «ντέρμπι αιωνίων» να κρατεί καλά και εδώ!

Οριακός νικητής σε αυτό, αναδεικνύεται ο Παναθηναϊκός. Οι συνεχόμενοι τίτλοι του εντός συνόρων και οι διακρίσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σε βάθος 15ετίας, εκκινώντας από το 1996 και το ευρωπαϊκό τρόπαιο των Παρισίων (το facebook έχει ιδρυθεί το 2008, πριν δηλαδή τις δύο τελευταίες Ευρωλίγκες του), είναι λογικό να δίνει ένα σχετικό προβάδισμα στους «πρασίνους». Ταυτόχρονα, όμως, δεν καθίσταται απαγορευτικό για τον Ολυμπιακό, η δυναμική του οποίου έχει ανεβεί κατακόρυφα, μετά την ολοένα ανταγωνιστικότερη παρουσία του στο ελληνικό πρωτάθλημα, σε σχέση με τις στιγμές αβεβαιότητας προ δεκαετίας, καθώς και το γεγονός ότι πρωταγωνιστεί μονίμως στα ευρωπαϊκά δρώμενα, με δύο τρόπαια που άφησαν άπαντες «άφωνους» (2012, 2013) και τη ζωή της Ρεάλ, πέρυσι, να έχει γίνει «κόλαση», μέχρι να καταβάλει το εμπόδιο των «ερυθρολεύκων» και να περάσει στο Final-4.

Θα μπορούσαμε, λοιπόν, να ομολογήσουμε πως τα social media αποτελούν και «καθρέφτη» μίας ομάδας. Αυτό, ίσως αποδεικνύεται στην περίπτωση του ΠΑΟΚ, με την εξαίρετη δουλειά που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη τα τελευταία χρόνια, χάρη στην τελευταία διοίκηση και το τεχνικό τιμ του Σούλη Μαρκόπουλου, να επιβραβεύεται. Με αυτόν τον τρόπο, έχει καταφέρει να αποτελεί τη μακράν της επομένης, τρίτη κορυφαία ομάδα στο facebook, με τον Άρη να ακολουθεί. Μπορεί να μη βρίσκονται στις ένδοξες στιγμές του παρελθόντος, αλλά εκείνος ο «Αυτοκράτορας» είναι μία ιστορία που περνά από γενιά σε γενιά, με τη δυναμική του μπασκετικού κόσμου των «Κιτρίνων» να συνεχίζει να υπάρχει, και αυτή να φαίνεται στο κορυφαίο Μέσο Δικτύωσης.

Νούμερο-«έκπληξη», αποτελεί αυτό του Κολοσσού Ρόδου, ο οποίος κατατάσσεται πέμπτος. Οι Δωδεκανήσιοι έχουν χρησιμοποιήσει υποδειγματικά το facebook, με στόχο την περαιτέρω άνοδο της φήμης τους. Ελπίζουν πως αυτό θα συνδυαστεί με διαρκή αγωνιστική άνοδο, μετά την αλλαγή προπονητή.

Οι Ροδίτες είναι μπροστά από την ΑΕΚ, η οποία βρίσκεται μεν στην έκτη θέση, αλλά βάσει δεδομένων βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο. Οι αλλαγές διοίκησης έφερναν αλλαγές και στο επίσημο σάιτ, αλλά και στις επίσημες σελίδες στα social media, και η θέση που ήδη κατέχει, λίγο μετά την επάνοδό της στην κορυφαία κατηγορία, δείχνει ήδη το μέγεθος του συλλόγου αυτού, ενώ υπόσχεται περαιτέρω διόγκωση της φήμης του μελλοντικά.

Την πρώτη επτάδα συμπληρώνει ο Απόλλων Πατρών, ως μία παραδοσιακή επαρχιακή δύναμη, ενώ πολύ καλό βαθμό παίρνει ο Κόροιβος, που έπεται των Αχαιών. Είναι, όντως, από τις ομάδες που υπολογίζουν ιδιαίτερα στα social media, και δη στο facebook σε αντίθεση με τρεις ομάδες, που έχουν αφήσει το δικό τους «στίγμα» τα τελευταία χρόνια, και θεωρούνται πιο δημοφιλείς σε πανελλαδικό επίπεδο. Οι σύλλογοι αυτοί που θα μπορούσαμε να πούμε ότι «απογοητεύουν» στο facebook, είναι το Ρέθυμνο που βρίσκεται στην τρίτη θέση της βαθμολογίας φέτος, ο Πανιώνιος που διαχρονικά είχε… λαό στο μπάσκετ, και η Κηφισιά, η οποία βρίσκεται σε θέση πλήρως δυσανάλογη με τις επιτυχίες της τα τελευταία χρόνια.

Ο κόσμος του twitter, όμως, είναι διαφορετικός. Η πρώτη τετράδα παραμένει ίδια, με την απόκλιση που συναντάμε και στο facebook.

Αυτό που προκαλεί μεγάλη «έκπληξη», είναι η πλήρης αλλαγή ρόλων, μεταξύ Πανιωνίου και Κολοσσού. Οι Ροδίτες, από εκεί που τοποθετούνταν πέμπτοι στο facebook, βρίσκονται ξαφνικά τελευταίοι, ως προς τους λεγόμενους «followers», ενώ ο σύλλογος της Νέας Σμύρνης αποδεικνύει εδώ τη δυναμική του, για την οποία μιλούσαμε νωρίτερα, κατατασσόμενη ως πέμπτη!

Εξαιρετική δουλειά γίνεται στον τομέα αυτόν στην Ελευσίνα, με τον τοπικό Πανελευσινιακό να έχει φέρει την ΑΕΚ στην έβδομη θέση. Η Ένωση, βέβαια, για τους λόγους που αναφέραμε νωρίτερα, έχει την προοπτική να βρεθεί ψηλότερα.

Ο Κόροιβος, επίσης, δεν φαίνεται να χρησιμοποιεί το ίδιο καλά τη δύναμη του twitter, με τον Απόλλωνα να μην έχει καν σελίδα! Έχει, έτσι, δοθεί ευκαιρία στην Κηφισιά να ανέβει μερικά «σκαλοπάτια», με το Ρέθυμνο όμως να βρίσκεται το ίδιο χαμηλά με πριν.

Μην ξεχνάτε να μας στείλετε παρατηρήσεις στο[email protected] σε περίπτωση που παραλείψαμε κάτι.

Keywords
Τυχαία Θέματα