Η φετινή... «βουτιά» των Σπερς στα «βαθιά νερά»

Οι Σπερς προφανώς θα θέλουν να ξεχάσουν γρήγορα-γρήγορα το κάκιστο κυριακάτικο (26/1) βράδυ στο Μαϊάμι, όπου ηττήθηκαν εύκολα από τους Χιτ, στην πρώτη μεταξύ τους αναμέτρηση μετά τους περσινούς Τελικούς. Κι αν για τους πρωταθλητές αυτή η νίκη μπορεί να αποτελέσει το λεγόμενο «turning-point» στη σεζόν, ώστε να αντιστρέψουν τα δεδομένα με τα συχνά -αλλά είναι αλήθεια δίχως μεγάλο κόστος ως τώρα- σκαμπανεβάσματα, για το Σαν Αντόνιο το ματς ήταν μία ακόμη επιβεβαίωση ότι φέτος «πλημμυρίζει» όταν καλείται να «κολυμπήσει» σε «βαθιά νερά». Σαφώς και δεν πρόκειται να διαβάσετε κανενός

είδους αφοριστική άποψη για την σπουδαία ομάδα του επίσης σπουδαίου κόουτς Γκρεγκ Πόποβιτς, ωστόσο έχει απλώς προσωρινό και στατιστικό ενδιαφέρον το πρόβλημα των φιναλίστ του 2013 κόντρα στις κορυφαίες ομάδες σε Ανατολή και Δύση.

Το ζητούμενο των «Σπιρουνιών», λόγω και της ηλικίας των Τιμ Ντάνκαν και Μανού Τζινόμπιλι, είναι να είναι «φρέσκοι» στα πλέι-οφς, όταν κρίνονται όλα. Διότι αν οι παίκτες του «Pop» έχουν αντοχές τον Μάιο και τον Ιούνιο, εποχή στην οποία διαθέτουν τρομερή εμπειρία λόγω των 4 τίτλων τους (1999, 2003, 2005, 2007), θα έχουν μία ακόμη ευκαιρία να διεκδικήσουν το 5ο δαχτυλίδι. Μονάχα που για την ώρα, στο συναπάντημα με αντιπάλους που ενδεχομένως να συναντήσουν σε μεγάλα ματς μετά τον Απρίλιο, στην ποστ-σίζον, τα έχουν. «κάνει θάλασσα». Το Σαν Αντόνιο μετρά ρεκόρ 33-11 και είναι στην 2η θέση της Δύσης, πίσω από τους Θάντερ (35-10) και μπροστά από τους Μπλέιζερς (33-12). Αλλά από τις 11 φετινές ήττες του, οι 10 έχουν έλθει κόντρα στις δύο καλύτερες ομάδες της Ανατολής (Μαϊάμι, Ιντιάνα) και στις 4 από τις 5 ομάδες της πρώτης 5αδας της Δύσης (η άλλη είναι. οι ίδιοι). Οι Σπερς μετρούν ρεκόρ 0-1 με Πέισερς και 0-1 με Χιτ από την άλλη ακτή των Η.Π.Α. και στην Περιφέρειά τους έχουν καταγράψει ρεκόρ 0-3 με την Οκλαχόμα Σίτι, έχοντας πέσει «θύμα» του Ρέτζι Τζάκσον, 0-2 με το Πόρτλαντ, 1-1 με τους Κλίπερς και 0-2 με το Χιούστον, σε ένα συνολικό 1-10 με ομάδες που θεωρητικά έχουν στόχο τον τίτλο. Αντίθετα, κόντρα στο υπόλοιπο ΝΒΑ μετρούν 32-1, εκ των οποίων 2-0 απέναντι στους δυνατούς και 6ους Ουόριορς, ενώ η μοναδική ήττα τους από αντίπαλο κάτω της 2ης θέσης σε Ανατολή και κάτω από την 6η θέση στην Δύση, είναι στις 2 Ιανουαρίου, εντός έδρας, με 101-105 από του Νικς!

Στις 33 νίκες τους, οι Σπερς έχουν καταγράψει μ.ο. 106,4π., και νίκησαν με μ.ο διαφοράς 13,8π.. Αλλά στις 11 ήττες τους σκόραραν 99,6π. και ηττήθηκαν με 10,1π. διαφορά, παρά το γεγονός ότι στα πρώτα ματς υπέπεσαν σε 15,1 λάθη και στα 11 «άτυχα» είχαν 13,5 σφάλματα. Οι απουσίες των Ντάνι Γκριν, Τιάγκο Σπλίτερ και Κουάι Λέοναρντ, προφανώς θα ήταν ένα «άλλοθι» για τον κόουτς Πόποβιτς, όμως τόσο οι Θάντερ όσο και οι Κλίπερς τα πηγαίνουν περίφημα και πέτυχαν μεγάλες νίκες χωρίς τους Ράσελ Ουέστμπρουκ και Κρις Πολ αντίστοιχα. Μεγάλο πρόβλημα των Σπερς στις 11 ήττες τους είναι τα μόλις 36,3ριμπ. που μαζεύουν, σουτάροντας και 39,1%, αφού στις νίκες τους έχουν συγκομιδή 45 «σκουπιδιών» και ποσοστό ευστοχίας 41,3%. Οι αριθμοί δεν λένε πάντα την αλήθεια, όμως, και για τους μπαρουτοκαπνισμένους Σπερς αυτή η «πλημμύρα» ίσως είναι απλώς μία προσωρινή. «τρύπα στο νερό». Το μόνο βέβαιο για την ώρα είναι πως ο Πόποβιτς και οι παίκτες του δεν έχουν πανικοβληθεί, με τον προπονητή τους να επισημαίνει απλά (και. προειδοποιητικά) πως «το μόνο που χρειαζόμαστε είναι περισσότερη αμυντική πειθαρχία».

[email protected]

Keywords
Τυχαία Θέματα