Ευρωλίγκα: Οι στόχοι των «μονομάχων» στην τελική ευθεία

Τα 2/3 της κανονικής περιόδου της νέας Ευρωλίγκας που είναι πιο ανταγωνιστική και δύσκολη από ποτέ ολοκληρώθηκαν και πλέον οι 16 «μονομάχοι» μπαίνουν στην τελευταία στροφή της διοργάνωσης με όσε δυνάμεις και όσα όπλα τους έχουν απομείνει. Το καλό για τις ομάδες είναι ότι ανάμεσα στις τελευταίες 10 αγωνιστικές που απομένουν υπάρχει κενό για ξεκούραση περίπου δύο εβδομάδων (10-22 Φεβρουαρίου). Το basketblog.gr σας αναλύει την βαθμολογική κατάσταση των ομάδων και σας παρουσιάζει τα κρίσιμα παιχνίδια τους στην τελική φάση της

κανονικής περιόδου.

Τα φαβορί για την 4αδα

Αυτή την στιγμή στην πρώτη θέση της κατάταξης της Ευρωλίγκας βρίσκονται η Ρεάλ Μαδρίτης και η Πρωταθλήτρια Ευρώπης ΤΣΣΚΑ Μόσχας με 15-5 ρεκόρ και έχουν ένα μικρό προβάδισμα απέναντι στον Ολυμπιακό και την Φενέρμπαχτσε για το πλεονέκτημα έδρας στα playoffs. Η ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη έχει την ευχέρεια να κάνει rotation και να μην αντιμετωπίζει προβλήματα με τις απουσίες των Τεόντοσιτς-Ντε Κολό σε αρκετά ματς. Πάντως οι Μοσχοβίτες έχουν δύσκολο πρόγραμμα μέχρι το τέλος και ειδικά εκτός έδρας πάνε σε «δύσκολα» γήπεδα. Ματς-κλειδιά σίγουρα είναι στο ΟΑΚΑ με τον Παναθηναϊκό, στην Ισπανία με Μπαρτσελόνα και Μπασκόνια, αλλά και εντός έδρας με τον Ολυμπιακό.

Από την άλλη η ομάδα της Μαδρίτης παρότι είναι πολύ ψηλά στην βαθμολογία, έχει θέματα από την αρχή της χρονιάς στα γκαρντ καθώς δεν υπάρχουν αρκετοί ποιοτικοί παίκτες. Πάντως ο Σέρχιο Γιουλ που είναι ο απόλυτος ηγέτης της ομάδας φέτος κάνει την διαφορά. Η ομάδα του Πάμπλο Λάσο θέλει πολύ το πλεονέκτημα έδρας και ειδικότερα την 1η ή την 2η θέση, το οποίο σίγουρα θα διεκδικήσει μέσα στην Βασκονία την 21η αγωνιστική, στο ΟΑΚΑ την 26η και στο ΣΕΦ την 28η.

Ο Ολυμπιακός είναι εξαιρετικός στην φετινή διοργάνωση. Είναι δίκαια τρίτος με ρεκόρ 14-6 και αν είχε αποφύγει «γκέλες» τύπου Αρμάνι, Γαλατά ή Μακάμπι θα ήταν πρώτος, αλλά στην Ευρωλίγκα πάντα γίνονται εκπλήξεις. Οι «ερυθρόλευκοι» παίζουν καλό μπάσκετ, ενώ έχουν και μία από τις καλύτερες άμυνες της Λίγκας. Το θέμα είναι ότι από τους διεκδικητές του πλεονεκτήματος έδρας έχει το πιο δύσκολο πρόγραμμα καθώς ταξιδεύει σε Φενέρ (23η), Μακάμπι (24η), Ερυθρό (27η), Εφές (29η) και ΤΣΣΚΑ (30η), ενώ έχει και το μεγάλο ματς με την Ρεάλ (28η) στο ΣΕΦ. Όπως καταλαβαίνει κανείς ο Ολυμπιακός έχει δύσκολη δουλειά, αλλά μπορεί.

Η Φενέρμπαχτσε του Κώστα Σλούκα και του Ζέλικο Ομπράντοβιτς μπορεί να είναι 4η με ρεκόρ 13-7, αλλά αποτελεί μεγάλο ερωτηματικό για φέτος. Καθώς δεν παίζει πολύ καλά, δεν είναι σταθερή, ενώ έχει και ξεκάθαρα προβλήματα στο παιχνίδι της. Πάντως το ότι έχει καταφέρει να είναι στην συγκεκριμένη θέση είναι σπουδαίο επίτευγμα. Τα «καναρίνια» έχουν σχετικά βατό πρόγραμμα και τα μόνα δύσκολα ματς είναι με ΤΣΣΚΑ μέσα (21η), με Ολυμπιακό μέσα (23η) και με Ρεάλ έξω (29η).

Οι «μονομάχοι» των θέσεων 4-7

Η μεγάλη «μάχη» για την τελευταία θέση του πλεονεκτήματος έδρας αλλά και την μαθηματική πρόκριση στα playoffs θα γίνει ανάμεσα σε Ερυθρό Αστέρα (12-8), Μπασκόνια (12-8) και Παναθηναϊκό (11-9). Οι «πράσινοι» έχουν ξεκάθαρο μειονέκτημα σε ρόλους και χημεία και αυτό φαίνεται στα εκτός έδρας παιχνίδια τους όπου έχουν κάνει μόνο δύο διπλά (Μιλάνο-Μπάμπεργκ). Η ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ όμως έχει το μεγάλο «όπλο» που λέγεται ΟΑΚΑ και εκεί έχει χάσει μόνο μία φορά από τον Ολυμπιακό. Ο Παναθηναϊκός αν κάνει 1-2 μεγάλες νίκες εκτός έδρας και πάρει τα μεγάλα ντέρμπι στο Μαρούσι μπορεί να διεκδικήσει την 4η θέση, αν όμως δεν τα καταφέρει θα προσπαθήσει να «κλειδώσει» μαθηματικά την πρόκριση και να έρθει τουλάχιστον 6ος. Τα ματς που έχουν σημαδέψει οι Κυπελλούχοι Ελλάδας είναι με Νταρουσάφακα έξω (23η), με Ρεάλ Μαδρίτης στο ΟΑΚΑ (26η), στην Βασκονία (28η) και με ΤΣΣΚΑ (29η) πάλι στο ΟΑΚΑ.

Οι «ερυθρόλευκοι του Βελιγραδίου έχουν κάνει την Ευρώπη να παραμιλάει μαζί τους με τις 7 σερί νίκες στην διοργάνωση. Έχουν όλα τα φόντα για να συνεχίσουν την σπουδαία πορεία τους, όμως αυτό δεν θα είναι εύκολο καθώς έχουν δύσκολο πρόγραμμα. Αν συνεχίσουν έτσι μπορούν να έρθουν ακόμα και 4οι, παρότι η λογική λέει ότι θα καταταχθούν 5οι ή 6οι. Τα πιο σημαντικά ματς για την συνέχεια είναι με Ολυμπιακό μέσα (27η) και με Νταρουσάφακα έξω στην τελευταία αγωνιστική.

Οι Βάσκοι είναι επίσης μία από τις εκπλήξεις της Ευρωλίγκας καθώς έχασαν σχεδόν όλη την περυσινή «ομαδάρα» που είχαν και παίζουν «αμερικάνικο» μπάσκετ. Μπορεί την μία αγωνιστική να χάσουν με 30 πόντους (βλέπε ΣΕΦ) και την άλλη να διαλύσουν τον οποιονδήποτε αντίπαλο εντός και εκτός έδρας (Φενέρ-Μπάρτσα). Αν κρατήσουν ανέπαφη την έδρα τους με Ρεάλ (21η) και Παναθηναϊκό (28η) και αν πάρουν ένα διπλό σε Φενέρ (25η) ή Μπάμπεργκ (27η) τότε θα έχουν πολλές ελπίδες για το πλεονέκτημα έδρας, αλλιώς πάνε για μία θέση ανάμεσα στο 5-7.

Το σκληρό «πόκερ» της 8ης θέσης

Για την 8η προνομιούχο θέση που οδηγεί στα playoffs θα «πέσουν κορμιά» στην φετινή Ευρωλίγκα. Η Νταρουσάφακα αυτή την στιγμή έχει ένα μικρό πλεονέκτημα με ρεκόρ 10-10 και παράλληλα ένα όχι πολύ δύσκολο πρόγραμμα καθώς προς το τέλος θα αντιμετωπίσει αδιάφορες ομάδες. Τα παιχνίδια που θα της δώσουν την 8η θέση και ίσως και κάτι παραπάνω αν τα νικήσει είναι με Φενέρμπαχτσε (22η), Μπαρτσελόνα (24η) και Μπαρτσελόνα (26η) στην έδρα της και με Ολυμπιακό στο ΣΕΦ (25η).

Μία άλλη τούρκικη ομάδα που διεκδικεί την 8η θέση είναι η Εφές του Βέλιμιρ Περάσοβιτς. Οι «μπλε» της Τουρκίας έχουν ένα πανάκριβο ρόστερ, αλλά δεν έχουν διάρκεια και «φανέλα» που μετράει στα μεγάλα ματς. Το ρεκόρ τους με 9-11 τους δίνει ελπίδες όπως και το εύκολο πρόγραμμα στις επόμενες αγωνιστικές. Αν αποκτήσουν διάρκεια και νικήσουν τα περισσότερα ματς με Μπασκόνια (23η), Φενέρμπαχτσε (28η) και Ολυμπιακό (29η) στην έδρα τους και εκτός με Ερυθρό (21η) και Ζαλγκίρις (26η) τότε μπορούν να ελπίζουν μέχρι τέλους.

Η Μπαρτσελόνα είναι η πιο άτυχη και απογοητευτική ομάδα της φετινής Ευρωλίγκας. Κάθε μήνα από το καλοκαίρι και μετά ο Γιώργος Μπαρτζώκας χάνει με τραυματισμό ένα ή δύο βασικούς παίκτες. Αυτό έχει επηρεάσει την πορεία της στην διοργάνωση και την έχει φέρει σε δύσκολη θέση με ρεκόρ 8-12. Αν θέλει να διατηρήσει τις ελάχιστες ελπίδες για τα playoffs πρέπει να νικήσει οπωσδήποτε στο «Palau» την ΤΣΣΚΑ (24η) και τον Ερυθρό Αστέρα (28η) και εκτός έδρας την Ζαλγκίρις (21η), την Νταρουσάφακα (26η) και την Φενέρ την τελευταία αγωνιστική.

Η ομάδα με το χαμηλότερο μπάτζετ στην διοργάνωση και χωρίς αμερικάνους, η Ζαλγκίρις Κάουνας του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους από το πουθενά έχει έλπιδες πρόκρισης στα playoffs. Μπορεί να είναι 2 νίκες πίσω από την Νταρουσάφακα με ρεκόρ 8-12, όμως αν στα επόμενα κρίσιμα ματς παίξει την ίδια άμυνα και έχει την ίδια θέληση τότε μπορεί να κυνηγήσει την 8αδα μέχρι τέλους. Οι Λιθουανοί τα πιο δύσκολα ματς τα έχουν στο «καυτό» γήπεδο τους με Μπαρτσελόνα (21η), Φενέρμπαχτσε (24η), Παναθηναϊκό (25η) και Εφές (27η). Με μία καλή συγκομιδή από αυτά τα παιχνίδια θα είναι επικίνδυνη μέχρι τέλους.

Οι «επικίνδυνοι αδιάφοροι»

Οι ομάδες που ουσιαστικά έχουν σταματήσει να ελπίζουν είναι πέντε. Μπάμπεργκ (7-13), Ούνικς Καζάν (7-13), Μακάμπι Τελ Αβίβ (7-13), Αρμάνι Μιλάνο (6-14) και Γαλατασαράι (6-14). Οι πιο απογοητευτικές από τις συγκεκριμένες ομάδες είναι η Μπάμπεργκ και η Μακάμπι ειδικά οι Γερμανοί που έχουν κάθε δίκιο να επικαλούνται την ατυχία σε πολλά παιχνίδια ειδικά στο τέλος. Από την άλλη η «εξάστερη» Μακάμπι δεν έχει καθόλου χημεία έχει ήδη αλλάξει 2-3 προπονητές και απογοητεύει εντός και εκτός έδρας. Ούνικς, Γαλατά και Μιλάνο είναι σε «κακό φεγγάρι» από την αρχή και απλά έχουν κάποιες εκλάμψεις. Πάντως οι υπόλοιπες 11 ομάδες που θα τις αντιμετωπίσουν στην τελευταία στροφή της Ευρωλίγκας θα πρέπει να προσέχουν καθώς ήδη έχουν κάνει ζημιές.

ΥΓ. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ακόμα και σε αυτό το χρονικό σημείο της Ευρωλίγκας δεν μπορούν να γίνουν εκτιμήσεις και προβλέψεις. Πάντως οι 8 καλύτεροι και πιο σταθεροί θα βρεθούν στα playoffs γιατί θα έχουν αντέξει στον φετινό «μαραθώνιο» και οι φίλαθλοι είναι τυχεροί καθώς η διοργάνωση έχει πολύ δρόμο ακόμα και οι μεγάλες αναμετρήσεις δεν έχουν τελειώσει.

Keywords
Τυχαία Θέματα