Εφυγε για... Παγκόσμιο Κύπελλο η Ελλάδα

Η αντιπροσωπεία της ΕΟΚ και συγκεκριμένα ο πρόεδρος Γιώργος Βασιλακόπουλος και ο γενικός γραμματέας Παναγιώτης Τσαγκρώνης αναχώρησαν την Παρασκευή (31/1) για τη Βαρκελώνη, καθώς το Σάββατο (1/2) η Κεντρική Επιτροπή της FIBA θα αποφασίσει πού θα καταλήξουν οι τέσσερις wild cards που δίνουν... διαβατήριο για το Παγκόσμιο Κύπελλο του καλοκαιριού στην Ισπανία.

Η Ελλάδα

θεωρείται φαβορί για να πάρει μία εκ των wild cards, την ώρα που όσο πλησιάζει η κρίσιμη συνεδρίαση, οι φήμες δίνουν και παίρνουν για νέες... αποσύρσεις υποψηφιοτήτων! Ηδη η Ιταλία και η Γερμανία είναι επίσημα εκτός κούρσας, ενώ δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας «El Mundo Deportivo» υποστηρίζει πως θα τεθούν εκτός μάχης η Ρωσία και η Κίνα!

Οι Ρώσοι έχουν «θέμα», καθώς παρότι πληρούν τις προϋποθέσεις, όχι μόνο αγωνιστικά, αλλά και οικονομικά, το σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει με τις εκλογές της ομοσπονδίας τους φαίνεται πως θα τους κοστίσει ακριβά. Ωστόσο μυστήριο υπάρχει γύρω από τη φημολογούμενη απόσυρση της Κίνας, η οποία έως τώρα εμφανιζόταν ως η πλέον... σίγουρη κάτοχος μίας εκ των τεσσάρων θέσεων που θα δώσει η FIBA.

Βασιλακόπουλος: «Εχουμε δώσει μάχη, είμαστε σε καλό δρόμο»

Λίγο πριν από την αναχώρηση για τη Βαρκελώνη, ο Γιώργος Βασιλακόπουλος δήλωσε: «Πιστεύω ότι είμαστε σε καλό δρόμο. Έχουμε δώσει τη μάχη μας. Μέχρι την τελευταία στιγμή όμως θα είμαστε ανήσυχοι και περιμένουμε αύριο να επιβεβαιωθεί η παρουσία μας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, η οποία θα οδηγήσει αυτόματα και στην παρουσία μας στο Ευρωμπάσκετ 2015. Είναι ύψιστη τιμή για κάθε Εθνική Ομάδα να βρίσκεται στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Υπάρχουν και κάποιες φωνές που έχουν ιδιοτελή κριτήρια και υπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα. Θα τα πούμε και αυτά στη συνέχεια... Δημιουργούν ένα θόρυβο που δεν ευνοεί καθόλου το κύρος του ελληνικού μπάσκετ και το κύρος της χώρας μας και καλό θα ήταν να σταματήσουν».

Ο πρόεδρος της ΕΟΚ αναφέρθηκε και στο τι σημαίνει μια wild card για το ελληνικό μπάσκετ: «Αποτελεί μία επιβεβαίωση και αναγνώριση της προσπάθειας που κάνει το ελληνικό μπάσκετ και οι Έλληνες παίκτες τις τελευταίες δεκαετίες που βρισκόμαστε στην κορυφή αθλητικών γεγονότων, στην κορυφή της παγκόσμιας επετηρίδας. Κι αυτό τουλάχιστον από τους εκτός συνόρων αναγνωρίζεται απόλυτα. Και φυσικά από την πλειοψηφία των εντός συνόρων».

Οι υποψήφιες χώρες

Υποψήφιες χώρες για τις τέσσερις wild cards είναι (σε παρένθεση η θέση τους στην παγκόσμια κατάταξη): Βοσνία Ερζεγοβίνη (57), Βραζιλία (10), Καναδάς (25), Κίνα (12), Φινλανδία (39), Ελλάδα (5), Ισραήλ (37), Νιγηρία (18), Πολωνία (40), Κατάρ (42), Ρωσία (6), Τουρκία (7), Βενεζουέλα (28).

Keywords
Τυχαία Θέματα