Μπερτομέου: «Τα προκριματικά είναι πρόβλημα της FIBA»

Ο Τζόρντι Μπερτομέου βρίσκεται στην Ελλάδα και την Πέμπτη (13/2) παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στο ΣΕΦ πριν από το παιχνίδι του Ολυμπιακού με την Εφές. Ο εκτελεστικός διευθυντής της Ευρωλίγκας συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΚΑΕ Ολυμπιακός,

Παναγιώτη Αγγελόπουλο, ενώ αναφέρθηκε σε πολλά ζητήματα.

Ανάμεσα σε άλλα μίλησε για το Final-4 του Μιλάνου ανακοινώνοντας την έναρξη διάθεσης των εισιτηρίων λόγο μετά τις 27/2, την πορεία της διοργάνωσης, ενώ προανήγγειλε… σύγκρουση με τη FIBA για το θέμα με τα προκριματικά που έχει αποφασίσει η παγκόσμια ομοσπονδία από το 2017 και μετά.

Αναλυτικά τι είπε ο Μπερτομέου:

Για το λόγο που βρίσκεται στην Αθήνα: «Δεν υπάρχει κάτι ιδιαίτερο να πούμε σε αυτή τη συνέντευξη τύπου. Ηρθα για το ματς και για μια συνάντηση με τον κύριο Αγγελόπουλο. Είμαστε ευχαριστημένοι γιατί η σεζόν είναι πολύ επιτυχημένη. Εχουμε μερικά χαρούμενα νέα όπως τα εισιτήρια, τα οποία έχουν αυξηθεί κατά 10% συνολικά. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που αντιλαμβανόμαστε την αύξηση σε ομάδες όπως το Μιλάνο, μια ιστορική πόλη του μπάσκετ, ο Ολυμπιακός και η Φενερμπαχτσέ.

Για τους χορηγούς: «Εχω εμπιστοσύνη ότι σύντομα θα έχουμε και άλλους χορηγούς πέρα από Adidas and Turkish Airlines. Δεν είχαμε ποτέ τόσο μεγάλη διείσδυση σε χώρες όπως φέτος που έχουμε 195 χώρες να μεταδίδουν κάθε εβδομάδα την Ευρωλίγκα. Είμαι αισιόδοξος ότι η Ευρωλίγκα θα μεταδοθεί σε περισσότερες από 200 χώρες. Θέλουμε να βελτιώνουμε το προϊόν».

Για τα εισιτήρια του Final-4: «Καθυστερήσαμε γιατί η εταιρεία που συνεργαζόμαστε είχε πρόβλημα με τη γραφεοκρατία στην Ιταλία και πλέον αλλάξαμε εταιρεία. Πλέον ξέρουμε ότι στις 27 Φλεβάρη θα ανακοινώσουμε το πότε θα αρχίσει η πώληση των εισιτηρίων, που δεν θα αργήσει να συμβεί μετά τις 27/2».

Για τα οικονομικά δεδομένα: «Πολλά πράγματα πρέπει να βελτιωθούν. Ποτέ δεν είσαι ευχαριστημένος με τα οικονομικά. Η διανομή κερδών στις ομάδες θα είναι 11% μεγαλύτερη αλλά δεν είμαστε ευχαριστημένοι με αυτό. Οταν μιλάμε για διανομή πρέπει να σκεφτόμαστε ότι πρέπει να αυξήσουμε τα έσοδα. Εχουμε αύξηση των εσόδων με την Turkish Airlines αλλά και έχουμε αύξηση των εσόδων από τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Αλλά ακόμα είμαστε μακριά από εκεί που θέλουμε να φθάσουμε. Επίσης, θέλουμε να δούμε τα κριτήρια που διανέμονται τα χρήματα. Εχουν ψηφιστεί πριν από 11 χρόνια και δεν έχουν αλλάξει από τότε. Δίνουμε προτεραιότητα στην εμπορικότητα της αγοράς της κάθε χώρας. Και αυτός είναι ο λόγος που νικητής της Ευρωλίγκας παίρνει τόσο λίγα. Θα μπορούσαν να αλλάξουν τα κριτήρια και να παίρνει ο νικητής ακόμα και ένα εκατομμύριο ευρώ. Ομως τώρα δίνουμε τη σιγουριά στις ομάδες ότι δεν θα λάβουν λίγα χρήματα σε καμία περίπτωση. Είναι λοιπόν θέμα επιλογών».

Για την πορεία της διοργάνωσης: «Εχουμε διαφορετικές απόψεις. Τα πάντα είναι υπό προϋποθέσεις. Αν κρατάμε τα αποτελέσματα από τον πρώτο γύρο, θα ήταν πιο υποτιμημένος για τις ομάδες ο δεύτερος γύρος. Πρέπει να σεβόμαστε τα αποτελέσματα. Οι ομάδες που βρίσκονται στο Τop-16 είναι ισχυρές».

Για το αν θα είναι παρών στο Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός την επόμενη εβδομάδα: «Το καλεντάρι είναι μπερδεμένο και βεβαρημένο. Πρέπει να προλάβω τα πάντα. Δεν είναι θέμα ότι ήθελα να δω το ματς. Έπρεπε να συζητήσουμε κάποια πράγματα».

Για τη… σύνδεση Ευρωλίγκας με το ΝΒΑ: «Απαντώ ό,τι είπε και ο Στερν. ''Κάθε φορά που έρχεται αυτό το θέμα θα το σκεφτώ τα επόμενα 10 χρόνια''. Oλοι μιλάνε για αυτό. Θα ήταν καλό να υπήρχε και όλοι συζητάνε γιατί δεν υπάρχει ήδη. Θα έπρεπε 5-6 ομάδες να υπήρχαν στη λίγκα δυνατές με περίπου 130 εκατομμύρια δολάρια. Χρειάζεται να πωλούνται εισιτήρια με μέσο όρο 100 ευρώ και περίπου 150 βραδιές sold out. Πρέπει οι συνεργάτες της τηλεόρασης να πληρώνουν 10 φορές περισσότερα. Πρέπει να απαντηθεί το ερώτημα πως λειτουργεί το σάλαρι καπ με 6 διαφορετικούς φορολογικούς νόμους στην Ευρώπη. Πρέπει να δούμε πολλά νομικά θέματα. Πολλοί μιλάνε για το ΝΒΑ στην Ευρώπη, αλλά δεν μιλάνε για αυτά τα θέματα. Η θέση μου είναι να δίνω απαντήσεις. Είναι εύκολο να κάνεις ερωτήσεις. Ο Ανταμ Σίλβερ είναι εξαιρετικός παράγοντας. Τον ξέρω εδώ και 15 χρόνια. Είμαι σίγουρος ότι έχει όραμα για το ΝΒΑ. Εχουμε βρεθεί και πιστεύω ότι έχουμε μέλλον μαζί. Θέλουμε να αυξήσουμε τη συνεργασία μας και θέλουμε να δούμε τα πάντα ρεαλιστικά».

Για τα προκριματικά που έχει αποφασίσει η FIBA: «Δεν είναι πρόβλημα μας. Δεν μπορούμε να σταματήσουμε τη διοργάνωση μας. Συνεργαζόμαστε μαζί τους. Απέρριψαν τρεις προτάσεις μας. Αν θέλουν μπορούν να διοργανώσουν αγώνες χωρίς παίκτες ΝΒΑ και παίκτες Ευρωλίγκας».

Keywords
Τυχαία Θέματα