Αντρέι Κιριλένκο στο Basketblog: «Δυνατοί στο Final-4»

Είναι ο άνθρωπος, χάρη στον οποίο η ΤΣΣΚΑ Μόσχας έχει αλλάξει επίπεδο, με την αξία του να μην επιδέχεται ιδιαίτερης αμφισβήτησης. Ήταν παράλληλα, ένας εκ των πρωταγωνιστών της ομάδας του, στο τελευταίο νικηφόρο παιχνίδι με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό, δίνοντας μαζί με τον Νάντο Ντε Κολό, το «έναυσμα» για την τελική επικράτηση στο πρώτο μέρος. Καλείται, όμως, να την οδηγήσει ξανά, αυτήν την φορά προς τον τίτλο που του είχε στερηθεί το 2012, με τον... τόπο του εγκλήματος να είναι αυτήν την φορά η Μαδρίτη.

Ο Αντρέι Κιριλένκο,

μιλάει στο Basketblog.gr για τους παράγοντες που έδωσαν στην ομάδα του το «διπλό» πρόκρισης απέναντι στους «πράσινους». Δηλώνει πως δεν έχει κάποια διάθεση ρεβανσισμού, εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο είχε χαθεί η Ευρωλίγκα του 2012 στην Κωνσταντινούπολη, θεωρώντας πως τέτοια ματς κρίνονται πρώτα σε πνευματικό επίπεδο. Τέλος, αναφέρεται στο ζευγάρι Ολυμπιακού-Μπαρτσελόνα, με το οποίο διασταυρώνεται η ομάδα του. Ο Ρώσος σούπερ-σταρ, σημείωσε 13 πόντους, 10 ριμπάουντ, 3 ασίστ με ένα λάθος, ένα κλέψιμο και 5 κερδισμένα φάουλ σε κάτι παραπάνω από 31 λεπτά συμμετοχής.

Συνέντευξη στον Ραφαήλ Αλαγά

Αντρέι, πολύ σημαντική νίκη, μιας και σας οδηγεί στο Final-4 της Μαδρίτης. Τι είναι αυτό που άλλαξε για εσάς, τόσο στο τακτικό κομμάτι, όσο και στην νοοτροπία σας, σε σύγκριση με το ματς της Δευτέρας;

Νομίζω, πως ήμασταν πιο συγκεντρωμένοι αμυντικά, καθώς στο τρίτο μεταξύ μας παιχνίδι αφήσαμε πολλά ελεύθερα σουτ στον Παναθηναϊκό, με αποτέλεσμα να «πληγωθούμε» από τα τρίποντα, στα οποία ευστόχησε. Σήμερα, είχαμε περισσότερη συγκέντρωση και επιμονή, να κάνουμε σωστά τα close-out, προκειμένου να μην τους δώσουμε τόσα ανοιχτά σουτ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, βέβαια, να δεχθούμε περισσότερα λέι-απ, αλλά είναι σίγουρο πως αποκλείσαμε περισσότερες επικίνδυνες φάσεις από τους αντιπάλους μας.

Με αυτόν τον τρόπο, μάλλον εξηγείται η τόσο μεγάλη διαφορά του Παναθηναϊκού στα σουτ τριών πόντων, παράγοντας που όπως είπες, ήταν μεταξύ εκείνων που έκαναν τη διαφορά μεταξύ των δύο παιχνιδιών;

Θα ήταν έτσι κι αλλιώς, πολύ δύσκολο να πετύχουν παρόμοιο ποσοστό με το ματς της Δευτέρας, μιας και το 16/31 πλέον αποτελεί ρεκόρ. Γνωρίζω πως στα εντός έδρας ματς είναι διαφορετική ομάδα, μιας και τη βοηθούν πολλοί οι οπαδοί της, αλλά αυτήν την φορά ήμασταν αποφασισμένοι να μην τους αφήσουμε να κάνουν το ίδιο. Ο περιορισμός αυτού του κομματιού ήταν στις προτεραιότητές μας, μπήκαμε συγκεντρωμένοι και τον πετύχαμε.

Είστε, πλέον, στο Final-4 της Μαδρίτης, ενώ κι εσύ έχεις εμπειρία από τη συγκεκριμένη φάση, έστω κι αν δεν ήταν η καλύτερη δυνατή. Είναι αυτό ένα κίνητρο παραπάνω, για να παλέψεις ακόμη περισσότερο για το συγκεκριμένο τίτλο; Θα είναι ευκαιρία για ρεβάνς, λόγω του τρόπου που σου είχε στερηθεί τότε, και σε παράλληλη περίπτωση πρόκρισης του Ολυμπιακού απέναντι στην Μπαρτσελόνα;

Δεν το βλέπω σαν ρεβάνς προσωπικά, αν και αρχικά ο Ολυμπιακός πρέπει να προκριθεί για να μιλήσουμε με σιγουριά για κάτι τέτοιο. Δεν έχει σημασία, άλλωστε, ποιον θα βρούμε μπροστά μας στα ημιτελικά. Το ματς ξεκινά από το 0-0 και θα είναι ένα ιδιαίτερο παιχνίδι, αφού μιλάμε για το κορυφαίο επίπεδο της διοργάνωσης. Και πάλι, όμως, δεν ψάχνω κάποια ευκαιρία για οποιαδήποτε ρεβάνς και τα συναισθήματα δεν πρέπει να μπαίνουν στη μέση, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για μία διοργάνωση προ τριών ετών. Αν δεν είσαι δυνατός τη συγκεκριμένη μέρα, θα χάσεις.

Εφόσον διασταυρώνεστε με το συγκεκριμένο ζευγάρι, ποια είναι η γνώμη σου γι' αυτήν τη σειρά;

Το αυριανό (σ.σ. σημερινό) παιχνίδι θα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον. Πρόκειται για μία σπουδαία «μάχη», ανάμεσα σε δύο ίσες ομάδες, και αυτό το βλέπεις σε κάθε ματς που κρίνεται στο «νήμα». Ο Πρίντεζης με τον Σπανούλη μπορεί να παίζουν εξαιρετικό παιχνίδι, αλλά και την Μπαρτσελόνα δεν μπορείς σε καμία περίπτωση να την ξεγράψεις.

Πόσο σημαντικός είναι ένας ευρωπαϊκός τίτλος, στην επιστροφή σου από το ΝΒΑ;

Σίγουρα θα ήθελα να έχω και αυτόν τον τίτλο στη συλλογή μου, η Ευρωλίγκα είναι μία πολύ μεγάλη διοργάνωση. Δεν έχει σχέση, όμως, με το ΝΒΑ και την καριέρα μου εκεί. Είμαι παίκτης της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, πια, και πάμε να επιτύχουμε το συγκεκριμένο στόχο, που έχει τεθεί από την αρχή της σεζόν.

Keywords
Τυχαία Θέματα