#Rio2016: Τζινόμπιλι, Σκόλα «Η έλλειψη συγκέντρωσης ίσως στερήσει το χρυσό από τις ΗΠΑ»

Η Team USA είναι τόσο καλή όσο θέλει να είναι και αυτό είναι κάτι που το γνωρίζει όλος ο κόσμος. Όταν θέλει πολύ έντονα μια νίκη και αντιμετωπίζει τα πράγματα με τον σωστό τρόπο, πραγματικά δεν υπάρχει καμία χώρα που να μπορεί να την σταματήσει. Όμως αυτό δεν συμβαίνει με το άνοιγμα ενός διακόπτη και αυτό μπορεί να το δει κάποιος και στους τελευταίους αγώνες των ΗΠΑ, κυρίως με Σερβία και Γαλλία

που δυσκολεύτηκαν να φτάσουν στην επικράτηση.

Αντίπαλος της στα προημιτελικά είναι η Αργεντινή, η οποία έχει πλήρη επίγνωση της κατάστασης και ξέρει ότι αν οι Αμερικανοί βρουν τα πατήματά τους μέσα στο γήπεδο και λειτουργήσει η καλή χημεία που έχουν μεταξύ τους, τότε τα πράγματα θα ναι δύσκολα, έως ακατόρθωτα. Αν βέβαια δεν γίνει αυτό, ίσως έχουμε την μεγάλη έκπληξη και ζήσουμε σε επανάληψη το τουρνουά της Αθήνας, στο οποίο η Αργεντινή κατέληξε με το χρυσό μετάλλιο.

Ο Μανού Τζινόμπιλι γνωρίζει ότι όταν η Team USA σέβεται τον ανταγωνισμό, δεν μπορεί να κάνει πολλά ο αντίπαλος. Υπάρχει πολύ μεγάλη διαφορά όσον αφορά το ταλέντο, το μέγεθος και την αθλητικότητα μεταξύ των ΗΠΑ και των υπόλοιπων χωρών.

Ο διεθνής γκαρντ της Αργεντινής είπε στο ESPN:

« Αρχικά η διαφορά υπάρχει γιατί έχουν πολύ περισσότερο ταλέντο, μέγεθος και αθλητικότητα σε σχέση με τους υπόλοιπους. Πιστεύω ότι υπήρξε μία περίοδος 5-6 χρόνων, που είτε δεν τους ένοιαζε αρκετά, είτε δεν σέβονταν πολύ τον υπόλοιπο κόσμο. Αλλά τώρα αυτή η περίοδος ανήκει στο παρελθόν».

Όταν οι Αμερικανοί είναι συγκεντρωμένοι και σε καλή μέρα το πιο πιθανό είναι να κερδίσουν με 50 πόντους διαφορά, χωρίς να έχουν το άγχος του να χάσουν. Όμως η άμυνα τους δεν είναι αρκετά καλή και κάποιες φορές στην φάση των ομίλων παραλίγο να τους κοστίσει ακριβά. Αυτή η άμυνα είναι που δίνει ελπίδες σε πολλούς να πιστεύουν σε επανάληψη του «θαύματος» του 2004. Ομάδες όπως η Αυστραλία, η Ισπανία και η Γαλλία ελπίζουν σε μία ευκαιρία για να αρπάξουν το χρυσό από τις ΗΠΑ.

Ο Λουίς Σκόλα όμως γνωρίζει ότι δεν εξαρτάται από αυτές τις χώρες η νίκη ή η ήττα της ομάδας του Μάικ Σιζέφσκι, αλλά από τους ίδιους τους Αμερικανούς. Όπως δήλωσε ο Αργεντινός διεθνής η Team USA είναι η μοναδική ομάδα που μπορεί να καθορίσει την εξέλιξη του τουρνουά.

«Υπήρχε μια περίοδος που οι ΗΠΑ είχαν βαρεθεί κάπως τις διοργανώσεις της FIBA και δεν προσπαθούσαν αρκετά, ούτε έριχναν πολύ δουλειά για αυτές. Αλλά αυτά τα χρόνια πέρασαν και μετά είπαν “Στοπ, αρκετά”. Έτσι πιστεύω ότι πια εξαρτάται από αυτούς. Αν οι Αμερικανοί το πάρουν σοβαρά, δουλέψουν πολύ και αφοσιωθούν με την ψυχή τους, θα είναι πάρα πολύ δύσκολο για οποιαδήποτε ομάδα να τους νικήσει μέσα στα επόμενα χρόνια. Έχουν τόσους καλούς παίκτες και τόσους πολλούς αθλητές. Η διαφορά της αθλητικότητας αυτών με τους υπόλοιπους είναι πάρα πολύ μεγάλη. Έτσι αν συγκεντρωθούν και κάνουν «focus» σ’ αυτό θα είναι σχεδόν ακατόρθωτο να τους νικήσει κάποιος. Έτσι ήταν πάντα».

Το ερώτημα τώρα είναι κατά πόσον αυτές οι ευκαιρίες θα παρουσιαστούν. Αν η Αργεντινή δεν μπορέσει να το κάνει τότε το μπαλάκι θα πάει στο νικητή του προημιτελικού ανάμεσα στην Ισπανία και την Γαλλία. Αν ούτε αυτές τα καταφέρουν τότε ίσως κάποια από τις Αυστραλία, Λιθουανία, Κροατία ή Σερβία καταφέρουν να μας εκπλήξουν και να πάρουν μέσα από τα χέρια των Αμερικανών το χρυσό μετάλλιο.

Πάτυ Παναγιωτοπούλου

Keywords
Τυχαία Θέματα