O Mandela, ο Teo & ο Drogba

Nelson Mandela. Το όνομα του ακούστηκε πολύ περισσότερο μετά το θάνατό του, στην Ελλάδα, παρά όσο ζούσε. Αν και όσο ζούσε ακόμα και στα «σοβαρά» ή «νέα μοντέρνα» σάιτ, αν έκανε κανένα τραγούδι ή συναυλία , άντε και καμία φωτογραφία με τον Bono των U2, θα σπαταλούσαν λίγο χώρο δημοσιογραφικό. Μετά το θάνατό του μέχρι και το βιβλίο του βγήκε ως δώρο σε εφημερίδες, λες και μέχρι τα 95 του δεν είχε κάνει αρκετά ώστε να θεωρείται μια από τις κορυφαίες προσωπικότητες της ανθρωπότητας.

Ο Μαντέλα

λοιπόν, φυλακίστηκε για περίπου 30 χρόνια και βγαίνοντας από την φυλακή δεν κράτησε κακία σε κανένα κατήγορό του, αλλά έζησε ειρηνικά μαζί τους μέχρι και το θάνατό του. Σκεφτείτε το για λίγο. Στην Ελλάδα φυλακίζουμε ανθρώπους για χιλιάδες λόγους, πολιτικούς, οικονομικούς, κοινωνικούς αλλά ποιος από όσους βγήκε από την φυλακή δίδαξε ήθος, συγχώρεση και όχι μίσος. Νομίζω ελάχιστοι… Δεν χρειάζεται να αναφέρω εδώ την Ευρώπη. Τούτη δω η χώρα διδάσκει πολιτισμό ακόμα και στις δυσκολίες της, ακόμα και με το χειρότερο τρόπο που μπορεί να διαλέξει, αλλά το κάνει. Οι Ευρωπαίοι κόντεψαν να τιμωρήσουν τον Drogba και τον Eboue, επειδή φόρεσαν μπλούζα που απέδιδε φόρο τιμής στον Μαντέλα.

Σχετικά διαβάστε εδώ

Αν κάποιοι θεωρούν ότι αυτό έγινε στην Τουρκία και όχι στην Ευρώπη, δεν θα απαντήσω ότι σε λίγα χρόνια οι Τούρκοι θα εισέρχονται χωρίς βίζα στην Ευρώπη αλλά αν υπήρχαν αντιδράσεις από την UEFA και κυρίως τι έκανε η Ευρωλίγκα μας, η οποία ενώ είχε παιχνίδια την επομένη του θανάτου του στις 6/12/2013, μόλις πριν δυο ημέρες έβγαλε ανακοίνωση για ενός λεπτού σιγή στα παιχνίδια της. Στις 12/12/2013. Την ίδια ημέρα του θανάτου του, στις 5/12/2013, σε Σικάγο και Μαϊάμι κρατούσαν ήδη ενός λεπτού σιγή.

Φυσικά διαβάσατε από τον πάντα έγκυρο Γιώργο Αδαμόπουλο σχετικά με τον φόρο τιμής που απέτισαν στο ΝΒΑ προς τον Madiba εδώ και εδώ

Εγώ ξεχώρισα και αυτά για να διαβάσετε

Για ΕΣΑΚΕ, και τα υπόλοιπα ας τα αφήσουμε. Ολόκληρη ΤΣΣΚΑ τιμάει τον Θοδωρή και εμείς όλοι στην Ελλάδα είμαστε πίσω από μια οθόνη να βλέπουμε τι κάνουν οι άλλοι για τον συμπατριώτη μας.

Για να μην κατηγορώ συνέχεια τους φορείς, το ίδιο συμβαίνει και με τις εταιρείες. Υπήρχαν χρόνια που τα παπούτσια του Θοδωρή ξεπουλούσαν στην Ευρώπη! Τα σχεδιασμένα από τον ίδιο παπούτσια έγιναν ανάρπαστα κ έδωσαν bonus, ανέβασαν τις πωλήσεις κτλ κτλ…. Μήπως τιμήθηκε από κάποια εταιρεία; Τον γνώρισα στην Δάφνη, μια ομάδα που μεγάλωσαν πολύ μετέπειτα σταρ μέσα και έξω από τα παρκέ της. Σε μια παρέα παιδιών που έβλεπες ότι θα ξεχώριζε σύντομα από τους άλλους.

Διαβάσατε κάτι πριν την τιμητική εκδήλωση της ρώσικης ομάδας; Οχι… Διαβάσατε κάτι μετά; Φυσικά και ναι. Έτσι είμαστε στην Ελλάδα, θυμόμαστε τους ανθρώπους και την πορεία τους στο χρόνο με καθυστέρηση. Μην πάμε μακριά, επαρχιακές ομάδες στο μπάσκετ έχουν στα πόδια τους αξιόλογους ανθρώπους και δεν τους χρησιμοποιούν! Αν φύγουν μακριά , τους αναγνωρίζουν! Αλλά παρόλα αυτά προτιμούν να δίνουν περισσότερα σε τρίτους που δεν αξίζουν παρά να προσεγγίσουν όχι μόνο τους καλύτερους αλλά και συντοπίτες τους! Παραδείγματα υπάρχουν αμέτρητα και όλοι σας ξέρετε από κάποιο: Παίκτη, προπονητή, παράγοντα, δημοσιογράφο, στέλεχος μάρκετινγκ, φροντιστή κτλ κτλ

Πίσω για να κλείσουμε στον Nelson Madela, μιας και εμείς οι ίδιοι γράφουμε καθυστερημένα για τον Μadiba . Οι άλλοι έχουν μείνει στα οπαδικά, στις κωλοτούμπες, στα συνδικαλιστικά, στις αλλαγές ή όχι προπονητών κτλ κτλ Όλα καλά είναι μα υπάρχουν κάποιες στιγμές για άλλα πράγματα στις ζωές μας..
Δεν ήταν μόνο οι πράξεις του Μαντέλα γενναίες αλλά σημάδεψε τον κόσμο με τα σοφά του λόγια. Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πόσο δύσκολο είναι αυτό στον 20ο αιώνα όταν θεωρούμε ότι «όλες» οι σοφές κουβέντες σχεδόν έχουν ειπωθεί. Προσθέστε επίσης ότι τα τηρούσε αυτά που έλεγε, για αυτό ο Νέλσον Μαντέλα πέρασε στο πάνθεον της Ιστορίας για τη στάση ζωής που σημάδεψε όχι μόνο τη Νότια Αφρική αλλά όλο τον πολιτισμένο κόσμο.

- «Κανείς δεν γεννιέται μισώντας τον πλησίον του εξαιτίας του χρώματος του δέρματός του ή του παρελθόντος ή της θρησκείας. Οι άνθρωποι πρέπει να μάθουν να μισούν κι αν μάθουν να μισούν, μπορούν να μάθουν και πώς να αγαπούν, γιατί η αγάπη έρχεται πιο φυσικά στην ανθρώπινη καρδιά από ότι το αντίθετό της» - Από την αυτοβιογραφία του με τίτλο «Long Way To Freedom».

- «Αυτό που έχει σημασία στη ζωή δεν είναι μόνο το γεγονός ότι έχουμε ζήσει. Η διαφορά έχουμε κάνει στις ζωές των άλλων είναι που καθορίζει τη σημασία της ζωής που ζούμε»

Nelson Mandela Dead: His Life and Legacy

Κλείνω με δυο αγαπημένες κουβέντες του “Tata”

Μια σχετική για την φτώχεια, που στις ημέρες τις χριστουγεννιάτικες έχει ιδιαίτερη σημασία

Μια δεύτερη σχετικά με την τελευταία ημέρα της ζωής του που την έκανε το 1999!

«Την τελευταία ημέρα της ζωή μου θέλω να ξέρω ότι όσοι αφήνω πίσω μου θα πουν: «Ο άνθρωπος που κείτεται εδώ έκανε το καθήκον του για τη χώρα και το λαό του»...

Keywords
Τυχαία Θέματα