M.J. ή Michael Jordan

"Some people want it to happen, some wish it would happen, others make it happen".
Θα μπορούσε να ήταν φράση εμψυχωτική για τα μέλη μιας εταιρείας, αλλά δεν είναι παρά η φράση που είπε ο αθλητής Michael Jordan, ή αλλιώς M.J.
O M.J. γίνεται σήμερα 50 χρονών και τα αφιερώματα (όπως και οι ευχές) δίνουν και παίρνουν στο διαδίκτυο.

Για τις αθλητικές ικανότητες του Jordan δεν χρειάζεται

να γράψουμε εμείς κάτι. Αλίμονο! Τί γίνεται, όμως, με τον businessman Jordan; Υπολογίζεται ότι μόνο πέρυσι έβγαλε 80 εκατομμύρια δολάρια(!!!) από τις εταιρείες με τις οποίες συνεργάζεται! Ήτοι τις: Nike, Gatorade, Hanes, UpperDeck, 2K Sports, Presbyterian Healthcare και Five Star Fragrances.

Λοιπά στοιχεία του πλούσιου ενεργητικού του περιλαμβάνουν έξι εστιατόρια, μια αντιπροσωπεία αυτοκινήτων στη North Carolina, μια ομάδα μηχανοκίνητου αθλητισμού και το 80% των μετοχών του στη Σάρλοτ Μπόμπκατς.

Ο Jordan είναι στη λίστα των υψηλότερα αμειβόμενων στον κόσμο αθλητών, σχεδόν 10 χρόνια μετά το τελευταίο παιχνίδι του στο NBA (ο Floyd Mayweather ήταν το νούμερο 1 στη λίστα του Forbes τον Ιούνιο 2012, με κέρδη 85 εκατομμύρια δολάρια).

Ο Kobe Bryant φτάνει οριακά τα 60 εκατομμύρια δολάρια, o Lebron James τα 58 εκατομμύρια, ενώ ο επόμενος καλαθοσφαιριστής ο Derrick Rose είναι στα 33 εκατομμύρια δολάρια.

Η Jordan Brand, ένα τμήμα της Nike, είναι υπεύθυνη για τη συντριπτική πλειονότητα των εσόδων του M.J., ο οποίος συνεργάστηκε με τη Nike, αφού υπέγραψε με τους Μπουλς από το κολέγιο της North Carolina το 1984.

Η αρχική πενταετή συμφωνία ήταν αξίας 500.000 δολαρίων ετησίως, συν τα δικαιώματα. Οι όροι της τρέχουσας συμφωνίας με τη Nike είναι ένα καλά φυλαγμένο μυστικό, αλλά τα δικαιώματα αποφέρουν τώρα περισσότερα από 60 εκατομμύρια δολάρια ετησίως για τον M.J., σύμφωνα με πηγές από την άλλη άκρη του Ατλαντικού.

Σχεδόν 30 χρόνια αργότερα, το εμπορικό σήμα εξακολουθεί να είναι ένα μεγαθήριο του μάρκετινγκ. Το 58% από την αγορά παπουτσιού στο μπάσκετ το 2012 ήταν Jordan, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Sports One Source. Η μητρική εταιρεία Nike Brand Jordan ήταν στη δεύτερη θέση με μερίδιο 34% (!!!), ενώ οι Adidas (5,5%), Reebok (1,6%) και Under Armour (0,6%) μοιράστηκαν ό,τι είχε απομείνει.

Πιστεύω να μην παρεξηγηθούν και τώρα οι φίλοι μας στην ΝΙΚΕ ΕΛΛΑΣ, μιας και ένα παρόμοιο άρθρο μας λέγεται ότι ήταν ο λόγος που το basketblog.gr έχει αποκλειστεί από τις διαφημιστικές ενέργειες της εδώ και δύο χρόνια. Το Forbes και η Sports One Source το λέει, το site μας απλά το αναπαράγει.

Οι Gatorade, Hanes και Upper Deck είναι πολύ καιρό χορηγοί του θρύλου M.J. H 2K Sports τον έβαλε στο εξώφυλλο του NBA 2K11 και 2K12, τα οποία είναι βιντεοπαιχνίδια, για όσους δεν γνωρίζουν. Η τελευταία συμφωνία του είναι με την Πρεσβυτεριανή Κλινική Υγείας και τη μητρικής της, Novant.

Η συμφωνία που υπογράφηκε πέρυσι ήταν μέρος της ανανέωσης της χορηγίας για το franchise Μπόμπκατς. Ήταν η πρώτη φορά που ο Jordan ο ίδιος περιλαμβάνεται ως "ένα… καρότο", για να κλείσει μια συμφωνία χορηγίας της ομάδας. Η συμφωνία περιλαμβάνει και την συμμετοχή του M.J. σε τηλεοπτικές διαφημίσεις.

Το όνομα Jordan ακόμα αντηχεί έντονα στους καταναλωτές. Οι 22 εκατομμύρια θαυμαστές του Facebook τον κατατάσσουν στην τέταρτη θέση μεταξύ ενεργών αθλητών, και πολύ κοντά στους Κριστιάνο Ρονάλντο, Λιονέλ Μέσι και Ντέιβιντ Μπέκαμ. Κι ας μην πρόλαβαν να δουν κατορθώματά του οι περισσότεροι εξ αυτών, ειδικά αυτοί που είναι μικρής ηλικίας.

Η Q βαθμολογία του, η οποία μετρά την ευαισθητοποίηση και τη δημοτικότητα μεταξύ των φιλάθλων, είναι 43. Η επόμενη υψηλότερη είναι ενός ενεργού αθλητή, αυτή του Peyton Manning, που είναι σε ηλικία 32 ετών. Ο Michael Jordan είχε την κορυφαία βαθμολογία Q μεταξύ των φιλάθλων κάθε χρόνο από το 1987 και μετά. Η μόνη εξαίρεση ήταν το 1990, όταν ο Joe Montana τον έριξε από την κορυφή για ένα μόνο έτος.

Η περιουσία του Jordan εκτιμάται στα 650 εκατομμύρια δολάρια και αυτό γιατί δεν ήταν όλες οι επενδύσεις του αποδοτικές. Χαρακτηριστικά οι Μπομπκατς τον ζημιώνουν 20 εκατομμύρια δολάρια ετησίως, άσχετα αν υπολογίζεται σύντομα να ανακάμψουν, χάρη σε ένα νέο επενδυτικό σχέδιο. Χαμένες επενδύσεις έχουν γίνει σε εστιατόρια, σε αλυσίδες γυμναστηρίων (έχασε 1,5εκ από την Attack Athletics Gym) κτλ.

Η απόφαση που άλλαξε την οικονομική του πορεία ήταν το Jordan Brand. Για όσους, όμως, γνωρίζουν δεν ήθελε ποτέ κάτι τέτοιο ο M.J., ή καλύτερα δεν το είχε σκεφτεί καν. Ο M.J. ήθελε να υπογράψει με την ADIDAS! Ξεκίνησε να φοράει Converse, έναντι 10.000 δολαρίων στο κολέγιο, αλλά το όνειρο του ήταν η γερμανική εταιρεία.

Η Adidas, όμως, είχε άλλα προβλήματα. Το 1978 είχε πεθάνει ο ιδρυτής της ο Adi Dassler και διοικητικά επικρατούσε σχεδόν το… χάος. Η γυναίκα του, οι κόρες του, ακόμα και οι σύζυγοι τους, είχαν λόγο στην εταιρεία, κάνοντας δύσκολη -τα πρώτα χρόνια- τη διοίκηση της.

Η πρόταση της Adidas δεν ερχόταν και ο M.J. αναγκάστηκε να πάει στα γραφεία της Converse για μια συζήτηση. Ένιωθε ότι το χρωστούσε κάτι στον μέντορα του στο κολλέγιο. Την εποχή εκείνη η εταιρεία είχε τους Magic, Bird, Dr. J., Mark Aguirre και ο M.J. δεν κατανοούσε πώς μπορούσε να χωρέσει ανάμεσα σε αυτά τα μεγαθήρια. Παρά ταύτα η προσφορά ήτα καλή, 100.000 δολάρια τον χρόνο, σχεδόν όσα κέρδιζαν οι άλλοι αστέρες.

Η ΝΙΚΕ, τον Φεβρουάριο του 1984, είχε τις πρώτες στην ιστορία της τριμηνιαίες απώλειες. Οι Ολυμπιακοί του Λος Άντζελες ολοκληρώθηκαν με επιτυχία, αλλά τα έσοδα δεν είχαν αυξηθεί παρά τα τέσσερα (4) χρυσά μετάλλια του Carl Lewis. Διαφαινόμενη κρίση, λοιπόν, και στη ΝΙΚΕ.

H εταιρεία του μάνατζερ του, David Falk, ήταν στενά συνδεδεμένη με την ΝΙΚΕ, αλλά ο M.J. του είπε χαρακτηριστικά "απλά κάνε ό,τι πρέπει να κάνεις, για να υπογράψω με την Adidas".

Ο ατζέντης του τηλεφώνησε στους γονείς του και ζήτησε να έρθουν και αυτοί στην παρουσίαση. Οι τρεις τους, λοιπόν, μπήκαν στην αίθουσα, όπου ο Rob Strasser, ο οποίος έκανε όλες τις συμφωνίες εκείνη την εποχή, ο σχεδιαστής Peter Moore και οι υπεύθυνοι του μπάσκετ, Howard Whitea και Sonny Vaccaro ξεκίνησαν την παρουσίαση.

Υπό τους ήχους του τραγουδιού των Point Sisters, Jump, έγινε η παρουσίαση του λογότυπου του πρώτου παπουτσιού που θα έφερε το όνομα Jordan. Ενός κόκκινου μαύρου παπουτσιού, που για πρώτη φορά θα ήταν πιο κοντά στο έδαφος η σόλα του (χαρακτηριστικό τότε της Adidas). Όλα αυτά μόνο και μόνο για τον M.J.

Προς το τέλος της παρουσίασης ο πρόεδρος και συνιδρυτής της ΝΙΚΕ, Phil Knight, μπήκε στο δωμάτιο της παρουσίασης, ενώ πριν λήξει η συνάντηση τα κλειδιά δύο αυτοκινήτων Mercedes παραδόθηκαν στον M.J.

Η εταιρεία πρόσφερε 500.000 δολάρια ετησίως στον Jordan, ένα υπερβολικά γελοίο ποσό εκείνη την εποχή, όταν ο James Worthy έβγαζε από την New Balance 150.000 δολάρια! Η συμφωνία, με τις επιπλέον παροχές, όπως μετοχές κτλ., θα μπορούσε να φτάσει στα πρώτα 5 χρόνια στα 7 εκατομμύρια δολάρια! Αν ο M.J. δεν έβγαινε Rookie of the Year και All Star, μαζί με τους 20 πόντους μέσο όρο στα πρώτα τρία χρόνια της καριέρας του στο ΝΒΑ, η ΝΙΚΕ θα μπορούσε να διακόψει το συμβόλαιό του νωρίτερα, εκτός αν πουλούσε παπούτσια αξίας άνω των 4 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η επιθυμία του, όμως, για την Adidas ήταν τόσο μεγάλη, που πήγε το συμβόλαιο της ΝΙΚΕ στα χέρια τους και τους είπε ότι αν πλησιάσουν, έστω ελάχιστα, θα υπογράψει μαζί τους. Κάτι που δεν έγινε ποτέ.

Ο μάνατζέρ του σκέφτηκε το όνομα Air Jordan και η εταιρεία ετοιμαζόταν για το ξεκίνημά της. Το ΝΒΑ απαγόρεψε λόγω του σχεδίου το πρώτο ζευγάρι, αυτό που είδε και ο M.J., αλλά και εξαιτίας και των χρωμάτων τους. Η ΝΙΚΕ πλήρωσε το πρόστιμο και έβγαλε την πρώτη διαφήμιση.

"Στις 15 Οκτωβρίου, η Nike δημιούργησε ένα επαναστατικό νέο παπούτσι μπάσκετ" , ακούστηκε η φωνή του σχολιαστή. "Στις 18 Οκτωβρίου, το ΝΒΑ τους πέταξε έξω από το παιχνίδι. Ευτυχώς, το ΝΒΑ δεν μπορεί να σας απαγορέψει να τα φοράτε".

Ο M.J. έπαιξε την πρώτη του χρονιά με μέσο όρο 22 πόντους, κέρδισε τον τίτλο του Rookie και όλα τα παιδιά στον κόσμο θέλανε να "Be like Mike".

Το πρώτο ζευγάρι πουλήθηκε στα 65 δολάρια τον Μάρτιο του 1985, ενώ μέχρι τον Μάιο η ΝΙΚΕ είχε φτάσει σε πωλήσεις στα 70 εκατομμύρια δολάρια!!! (κανονικά πρέπει να βάλω 23 θαυμαστικά). Το 2012, στην καλύτερη χρονιά του Jordan Brand, έφτασε τα 2,5 δις δολάρια, με μερίδιο 77% στα παπούτσια των παιδιών, τα οποία δεν τον έχουν δει ποτέ "ζωντανά" να παίζει!

Μόνο στην Ελλάδα δεν μπορούμε να τα έχουμε, αν και μόνο η ΝΙΚΕ HELLAS πουλάει σε είδη μπάσκετ ένα από τα μεγαλύτερα μερίδια της στην Ευρώπη.

Είχα την ευχάριστη συγκυρία να είμαι μέτοχος του House of hoops, του πρώτου ηλεκτρονικού καταστήματος με είδη -κυρίως- Jordan στην Ελλάδα. Δυστυχώς, οι συγκυρίες δεν μας επέτρεψαν να το συνεχίσουμε. Σύντομα όμως ελπίζω να αναγεννηθεί από τις στάχτες του, για να κρατηθεί ζωντανή αυτή η αγάπη για τον M.J., η αγάπη για το μπάσκετ.

"Έχω αστοχήσει σε περισσότερα από 9.000 σουτ στην καριέρα μου. Έχω χάσει σχεδόν 300 αγώνες. Με έχουν εμπιστευτεί 26 φορές να επιχειρήσω το νικητήριο σουτ του αγώνα και αστόχησα. Έχω αποτύχει τόσες, και τόσες, και τόσες, φορές στη ζωή μου. Κι αυτό είναι που με έκανε να πετύχω"!

Michael Jordan

Σχετικά με τα Jordan από τους hot Macklemore x Ryan Lewis

Keywords
michael jordan, jordan, jordan, michael jordan, kobe bryant, lebron james, under armour, nba 2k11, all star, people, ήτοι, nike, sports, star, nba, kobe, bryant, lebron, james, rose, εταιρεία, adidas, reebok, νικε, basketblog, site, franchise, συμμετοχή, facebook, gym, converse, magic, προσφορες, david, howard, jump, phil, knight, mercedes, νβα, air, mike, δις, ελλαδα, hellas, house, ryan, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, www.facebook.com, Καλή Χρονιά, ολυμπιακοί αγώνες, τελος του κοσμου, ήτοι, γυναικα, καριερα, μπασκετ, νβα, νικε, ονειρο, adidas, james, nba, nba 2k11, nike, people, ryan, star, αγαπη, αγορα, αγωνες, αρθρο, απλα, βαθμολογια, γινει, γινεται, γονεις, γραφεια, δυστυχως, διοικηση, δις, διαδικτυο, εγινε, εδαφος, αιθουσα, ειπε, εξι, επενδυσεις, εποχη, επιτυχια, επιθυμια, ερευνα, εστιατορια, εταιρεία, ετων, ετος, ευρωπη, ζωη, ζωη μου, ηλικια, ητα, η φωνη, διαφημιση, κοκκινου, λιονελ μεσι, λογο, μεσι, μυστικο, ξεκινημα, ομαδα, ονομα, παιδια, παπουτσια, παρουσιαση, προβληματα, πωλησεις, ροναλντο, συζητηση, συντομα, συμμετοχή, σχεδιο, τμημα, τρια, φτανει, φωνη, φορα, χαος, air, all star, basketblog, bryant, converse, kobe, δικαιωματα, david, δωματιο, ειδη, φιλοι, phil, franchise, house, howard, hellas, knight, kobe bryant, κορες, lebron james, lebron, magic, μπεκαμ, sports, παιχνιδι, πηγες, reebok, rose, σημα, site, υγειας, jump, under armour, ξεκινησε, χερια, ζευγαρι
Τυχαία Θέματα