«Bούδας», «στρατηγός» και... Πλατεία

Μπασκετογειτονιές κι από τις λίγες παραμένει η Νέα Σμύρνη. Την στιγμή που ο Πανιώνιος περνά τις δυσκολότερες στιγμές στην πιο σύγχρονη ιστορία του (αναφορικά με το αύριο), το «κυανέρυθρο» χρώμα παραμένει έντονο σε κάθε ελληνική -και διεθνή- μπασκετική γωνιά. Ολοι όσοι ενδεικτικά αναφέρονται παρακάτω, κατέγραψαν -παλαιότερα- τις δικές τους σημαντικές εικόνες στην Πλατεία. Οπως δηλαδή, ο «Βούδας» του ελληνικού μπάσκετ. Ο Μάκης Δενδρινός

ανέλαβε διοικητικό πόστο στον Κολοσσό Ρόδου, επιστρέφοντας μετά από χρόνια στο προσκήνιο. Στους νησιώτες αγωνίζεται ο Γιάννης Γεωργαλής, που προτού επαναπατριστεί, πρόλαβε να καθιερωθεί μέσω (Απόλλωνα Πάτρας, Πανελληνίου αλλά και) Πανιωνίου.

Τόσοι και τόσοι «εκτινάχθηκαν» από τον Ιστορικό, είτε ξεκινώντας, είτε συνεχίζοντας τον δρόμο τους. Από την Εθνική, μπορεί εύκολα να διακρίνει κάποιος τον «στρατηγό» Κώστα Μίσσα, τον Βλαδίμηρο Γιάνκοβιτς, τον Γιώργο Μπόγρη και τους ασίσταντ κόουτς Θανάση Σκουρτόπουλο, Βασίλη Γεραγωτέλλη. Ο Ολυμπιακός πιέζει για τον νεαρό Δημήτρη Σταμάτη, εμπιστευόμενος τούς εξελίξιμους Βασίλη Καββαδά και Δημήτρη Αγραβάνη. Ο Παναθηναϊκός στηρίζει τον Νίκο Παππά και ο ΠΑΟΚ απέκτησε τον Μαρκ Κάρτερ, όπως αντίστοιχα είχε κάνει πέρσι με τον συνονόματό του Πέιν. Δικό του άλλωστε, έκανε τον Μάριο Μπατή, αλλά και τον Γάιο Σκορδίλη ο Απόλλων Πατρών. Την ίδια ώρα, στην Ελευσίνα κατηφόρισε ο Γιάννης Αθανασούλας (μαζί με τον Στέλιο Ιωάννου), με τον Χρήστο Σαλούστρο να «αιωρείται» κάπου ανάμεσα σε ΠΑΟΚ, Αρη και ΑΕΚ και τον Δημήτρη Μαυροειδή να εντάσσεται στην Κηφισιά. Τούς Βασίλη Σίμτσακ και Νίκο Αγγελόπουλο, διεκδικεί ο Αρης και τον Ερικ ΜακΚόλουμ φαίνεται πως «κέρδισε» η κινεζική Ζεγιάνγκ.

Οπως εξίσου «κυανέρυθρο» παρελθόν έχει ο Στράτος Περπέρογλου, που πλέον βρίσκεται στην Εφες τού Ντούσαν Ιβκοβιτς. Αντίπαλός του στην Τουρκία θα είναι ο Βλάντιμιρ Μίτσοφ (Γαλατασαράι). Στην δεύτερη κατηγορία του πρωταθλήματος των γειτόνων θα παίζει πια ο Χρήστος Ταπούτος, με τον γυμναστή Κώστα Χατζηχρήστο να πλαισιώνει το τιμ της ρωσικής ΤΣΣΚΑ. Παράλληλα, τον (πρωταθλητή Ευρώπης με την Μακάμπι), Ταϊρίς Ράις να συνεχίζει στην Χίμκι και τον Αλεξ Στέφεσον, που λόγω τραυματισμού δεν μπόρεσε να προσφέρει στον Πανιώνιο, να προέρχεται από καλή σεζόν με την Ολίμπια Λιουμπλιάνας. Ανοδική άλλωστε (προπονητικά) πορεία δείχνει να έχει ο Νέναντ Μάρκοβιτς, που διετέλεσε παίκτης και τεχνικός στον Πανιώνιο. Οπως στο «τιμόνι» βρέθηκαν οι Παναγιώτης Γιαννάκης (πιθανότατα πια προς ΑΕΚ), Λευτέρης Σούμποτιτς (Αλ Ριάντ Λιβάνου), Γιώργος Μπαρτζώκας (Ολυμπιακός) και Βλάντο Τζούροβιτς.

Είναι και άλλοι βέβαια που συνεχίζουν σε χαμηλότερη κατηγορία, όπως ο Λάζαρος Αγαδάκος (Κορωπί). Σούπερ σεζόν είχε πέρσι στο Παγκράτι ο Φώτης Βασιλόπουλος, με τους Γιώργο Διαμαντόπουλο και Βαγγέλη Σκλάβο να «επανατοποθετούν» την Δόξα Λευκάδας στην Α2. Οσον αφορά άλλους και άλλους που δεν είναι εν ενεργεία αθλητές και άφησαν πολλά χαϊλάιτς στην Πλατεία; Από τον Φάνη Χριστοδούλου, ως τον Νίκο Λινάρδο, τούς Γιώργο Γάσπαρη, Βασίλη Κικίλια, Μάκη Δρελιώζη, Νίκο Οικονόμου, Βασίλη Ξανθόπουλο, Γιώργο Σιγάλα, Γιάννη Σιούτη και Γιάννη Καλαμπόκη. Και επιπροσθέτως τούς Θερλ Μπέιλι, Ρούμπεν Ντάγκλας, Τζεφ Μακ Ινις, Πι Τζέι Μπράουν, Εντ Στόουκς, Γιώργο Μποσγανά, Τάκη Κορωναίο, Γιώργο Καλαϊτζή, Γιάννη Γιαννούλη, Γιώργο Καράγκουτη, Μπάιρον Ντίνκινς, Τζον Χάτσον και Χένρι Τέρνερ.

Keywords
Τυχαία Θέματα