Το «ντέρμπι» της Κυριακής!

09:09 8/11/2013 - Πηγή: Bam

Σε κόντρα Σαμαρά-Τσίπρα με φόντο την ΕΡΤ θα εξελιχθεί η τριήμερη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Τα μεσάνυχτα της Κυριακής η ψηφοφορία.

Στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο! Τα μεσάνυχτα της Κυριακής θα διεξαχθεί η ψηφοφορία

για την ανανέωση ή μη της εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, μετά την πρόταση μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για την εκκένωση της ΕΡΤ απ’ την Αστυνομία.

«Η Δημοκρατία δεν φοβάται τις μομφές. Δεν θα κάνουμε πίσω», σχολίασε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, στη διάρκεια ομιλίας του, σε σύλλογο αποφοίτων του Harvard, το βράδυ της Πέμπτης.

«Πρέπει να σταματήσουμε την πορεία προς την καταστροφή της Δημοκρατίας», τόνισε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, από τη μεριά του.

Για να γίνει δεκτή η πρόταση δυσπιστίας (μομφής), δηλαδή για να αποδειχθεί ότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει πλέον την εμπιστοσύνη της Βουλής,πρέπει να υπερψηφιστεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (300), δηλαδή από 151 βουλευτές.

Ειδικότερα , όπως αναφέρεται στο άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής, η πρόταση δυσπιστίας πρέπει να είναι υπογεγραμμένη από 50 τουλάχιστον βουλευτές (το 1/6 των 300) και να αναφέρει σαφώς τα θέματα για τα οποία θα διεξαχθεί η συζήτηση.

Ωστόσο, η κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ εγείρει πολιτικά ζητήματα, καθώς σύμφωνα με τον κανονισμό, δεν μπορεί να υποβληθεί άλλη πρόταση δυσπιστίας πριν περάσουν έξι μήνες από την τελευταία, εκτός αν είναι υπογεγραμμένη από 151 βουλευτές, πράγμα σχεδόν αδύνατο, με τα σημερινά δεδομένα και τους ισχύοντες συσχετισμούς δυνάμεων.

Η τριήμερη διαδικασία επί της πρότασης μομφής στη δικομματική κυβέρνηση θα αρχίσει στην Ολομέλεια της Βουλής στις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής.

Ανδρέας Μορφόπουλος

Keywords
Τυχαία Θέματα