«Θα αντιδράσουμε αν επιτεθείτε στη Συρία...»

12:45 4/9/2013 - Πηγή: Bam

Αυστηρή προειδοποίηση του Βλάντιμιρ Πούτιν προς τις ΗΠΑ, την Τετάρτη. Δήλωσε ότι σε περίπτωση μονομερούς στρατιωτικής δράσης στη Συρία, η Μόσχα έχει σχεδιάσει την αντίδρασή της.

Ζωντανεύουν μνήμες «Ψυχρού Πολέμου». Μήνυμα στις ΗΠΑ να μην επιτεθούν απροειδοποίητα στη Συρία έστειλε την Τετάρτη ο Βλάντιμιρ Πούτιν. Η δήλωση του Ρώσου πρόεδρου έρχεται λίγες ώρες μετά το «πράσινο φως» του αμερικανικού Κογκρέσου για χρήση στρατιωτικής ισχύος κατά

της Συρίας.

Σε συνέντευξή του στο Associated Press ο Βλ. Πούτιν διαμήνυσε στην Ουάσιγκτον ότι σε περίπτωση που προχωρήσει σε μονομερή στρατιωτική δράση, η Μόσχα έχει σχεδιάσει την αντίδρασή της.

Παρ’ όλα αυτά, η Ρωσία δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υποστηρίξει ένα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που θα προβλέπει αεροπορικές επιδρομές στη Συρία.

Προϋπόθεση, βέβαια, να αποδειχθεί πέραν πάσης αμφιβολίας η χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ.

«Υπάρχει μάλιστα η άποψη ότι πρόκειται για ένα συνονθύλευμα από τους ίδιους τους ενόπλους, οι οποίοι, όπως καλά γνωρίζουμε και το αναγνωρίζει και η αμερικανική κυβέρνηση, συνδέονται με την Αλ-Κάιντα και πάντοτε ξεχώριζαν για την ιδιαίτερη βαναυσότητά τους», πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Υπογράμμισε σχετικά ότι «προς το παρόν δεν υπάρχουν ακριβείς πληροφορίες σχετικά με το τί ακριβώς συνέβη στη Συρία, γι’ αυτό και είναι απαραίτητο να ερευνηθούν λεπτομερώς όλα τα στοιχεία».

Ωστόσο, δεν απέκλεισε τα χημικά όπλα να τα έριξαν οι ίδιες ομάδες ισλαμιστών ανταρτών που συνδέονται με την «αλ Κάιντα» και πάντοτε ξεχώριζαν για πράξεις ιδιαίτερης βαναυσότητας.

Μάλιστα, κάλεσε τις ΗΠΑ να αναμείνουν το πόρισμα των επιθεωρητών του ΟΗΕ, και αν έχουν «πειστικές» αποδείξεις να τις παραδώσουν στους αξιωματούχους του διεθνούς Οργανισμού.

«Οποιεσδήποτε άλλες αφορμές και τρόποι, που θα δικαιολογούσαν την άσκηση βίας ενάντια ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους, είναι ανεπίτρεπτοι» είπε ο Πούτιν και τόνισε ότι «ενδεχόμενη επέμβαση δεν μπορεί να θεωρηθεί παρά μόνον ως επιθετική ενέργεια…».

Ανδρέας Μορφόπουλος

Keywords
Τυχαία Θέματα