Στενάζει λόγω έλλειψης ρευστού η αγορά!

13:32 9/3/2015 - Πηγή: Bam

Ημέρες 2011-2012 ζει και πάλι ο εμπορικός κόσμος της χώρας. Η πιστωτική ασφυξία επανήλθε οδηγώντας χιλιάδες μικρές και μεγάλες ελληνικές εισαγωγικές επιχειρήσεις σε απόγνωση.

Με δεδομένη την έλλειψη ρευστότητας των τραπεζών, οι Έλληνες εισαγωγείς φαίνεται πως αντιμετωπίζουν και πάλι οξύ πρόβλημα, καθώς αδυνατούν να προπληρώσουν παραγγελίες.

Οι ξένοι προμηθευτές τους, απαιτούν, πλέον, πληρωμή τοις μετρητοίς,

επειδή θεωρούν ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να έχει πολύ σύντομα πρόβλημα και φοβούνται μήπως χάσουν τα λεφτά τους.

Τους προηγούμενους μήνες οι ξένοι προμηθευτές δέχονταν πίστωση έως και 60 ημερών, αλλά, το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί στην αγορά τον τελευταίο μήνα ξυπνά μνήμες από το όχι και τόσο μακρινό παρελθόν (2011-2012).

Πλέον, οι επιχειρηματίες φοβούνται ότι αυτή τη φορά αν δεν αλλάξει άμεσα το οικονομικό περιβάλλον και δεν ομαλοποιηθεί η κατάσταση, οι ζημιές θα είναι ανεπανόρθωτες, τόσο για το εμπόριο όσο και για την εγχώρια βιομηχανία και μεταποίηση.

Μάλιστα οι ίδιοι εκπρόσωποι δεν κρύβουν τους φόβους τους για ελλείψεις προϊόντων αλλά και αυξήσεις τιμών εφόσον η κατάσταση αυτή ενταθεί.

Η αξία των εισαγόμενων αγαθών στη χώρα μας το 2013 ήταν 46,2 δισ. ευρώ και 46,7 δισ. το 2014.

Με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Βασίλης Κορκίδης, προειδοποιεί :

«Εάν συνεχιστεί ένα τετράμηνο η ασφυξία, τότε αναμένονται αυξήσεις σε βιομηχανικά προϊόντα, καύσιμα, τρόφιμα, φάρμακα κ.ά, ενώ ο κίνδυνος ελλείψεων στην εγχώρια αγορά είναι ορατός…».

Ανδρέας Μορφόπουλος

Keywords
Τυχαία Θέματα