Σαμαράς : «Τέλος από το 2015 στα Μνημόνια…»

11:52 22/4/2014 - Πηγή: Bam

Την εκτίμηση ότι από το 2015 η Ελλάδα θα έχει όχι μόνον πρωτογενές, αλλά και δημοσιονομικό πλεόνασμα, διατυπώνει ο Αντώνης Σαμαράς, τέσσερα χρόνια από την είσοδο της χώρας στα Μνημόνια.

«Μπορούμε πλέον να σταθούμε στα πόδια μας και δεν χρειαζόμαστε νέα βοήθεια από το ΔΝΤ

και την Ευρώπη», δηλώνει την Τρίτη στο αμερικανικό δίκτυο Bloombergο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, παραμονή της ανακοίνωσης, αύριο Τετάρτη, του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2013 από τη Eurostat. Εκτιμάται ότι τελικά θα υπερβεί το 1,5 δισ. ευρώ.

Μιλώντας ο κ. Σαμαράς στο Bloomberg εκτιμά ότι από το 2015 η Ελλάδα θα έχει να επιδείξει εκτός από το πρωτογενές και δημοσιονομικό πλεόνασμα.

Στην ίδια συνέντευξη ο πρωθυπουργός ξεκαθαρίζει πως η Ελλάδα δεν βιάζεται να επανέλθει στις αγορές.

Μάλιστα, πετάει και το μπαλάκι στους Ευρωπαίους εταίρους λέγοντας ότι «ήρθε η ώρα να τηρήσουν τα συμφωνημένα σχετικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους».

Το «πράσινο φως» για το ποσό των 6,3 δισ. ευρώ της τελευταίας δόσης του δανείου του Μηχανισμού Στήριξης, θα ανάψει το EuroWorking Group, την Πέμπτη.

Επιπρόσθετα, στο Eurogroup που έχει προγραμματιστεί στις αρχές Μαΐου, θα γίνει μία πρώτη συζήτηση για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους.

Ωστόσο, οι τελικές αποφάσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα επιτευχθεί η ελάφρυνση - «κούρεμα» ή επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων από 30 σε 50 χρόνια - αναμένεται να ληφθούν το φθινόπωρο.

Και ως τότε, οι προαναγγελθείσες εξαγγελίες από την κυβέρνηση είναι πολύ πιθανό να μην βρουν «πολιτικό» αντίκρισμα, όπως προσδοκά, το Μαξίμου στις κάλπες του Μαΐου…

Ανδρέας Μορφόπουλος

Keywords
Τυχαία Θέματα