«Πετάει» ο Πειραιάς!

10:01 30/1/2014 - Πηγή: Bam

«Γκολ» στην κρίση! Στο ταχύτερα αναπτυσσόμενο λιμάνι του πλανήτη για το 2013 αναδείχτηκε ο Πειραιάς. Η διακίνηση κοντέινερ ξεπέρασε κάθε προσδοκία, καταγράφοντας αύξηση πάνω από 200% την τελευταία τριετία.

«Έτσι σκοράρει ο Πειραιάς». Κέρδισε τον τίτλο του ταχύτερα αναπτυσσόμενου λιμένα, παγκοσμίως. Μάλιστα, οι ειδικοί εκτιμούν ότι έως το 2016 μπορεί να έχει καταστεί στο μεγαλύτερο εμπορικό λιμάνι της Μεσογείου.

Χαρακτηριστικό είναι, όπως γράφει η «Καθημερινή», πως η θυγατρική

της Cosco που διαχειρίζεται τους προβλήτες «2» και «3», διακίνησε 2,520 εκατομμύρια κοντέινερ το 2013.

Εάν σε αυτό τον αριθμό προστεθούν και τα 644 χιλιάδες του προβλήτα «1» -που διαχειρίζεται ο ΟΛΠ- ο Πειραιάς, φτάνει στα 3,163 εκατομμύρια και καθίσταται έτσι το τρίτο μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου (+ 200% από το 2011).

Δύο είναι τα «κλειδιά» για την εκτόξευση του Πειραιά. Αφενός η γειτνίασή του με το Σουέζ, καθώς η αιγυπτιακή διώρυγα αποτελεί το σημείο εισόδου των ασιατικών εισαγωγών στην Ευρώπη.

Και αφετέρου η σιδηροδρομική διασύνδεση του Πειραιά με το εθνικό και ευρωπαϊκό σιδηροδρομικό δίκτυο, που εξοικονομεί 6 ημέρες στα εμπορεύματα που κατευθύνονται στην κεντρική Ευρώπη.

Ακολουθεί η λίστα με τα δέκα μεγαλύτερα εμπορικά λιμάνια της Μεσογείου το 2013 :

Βαλένθια (Ισπανία)Αλγκεθίρας (Ισπανία)Πειραιάς ( Ελλάδα)Αμπαλί (Τουρκία)Τζόια Τάουρο (Ιταλία)Μααρσαλόκ (Μάλτα)Γένοβα (Ιταλία)Βαρκελώνη (Ισπανία)Μερσίνη (Τουρκία)Λας Πάλμας (Ισπανία)

Ανδρέας Μορφόπουλος

Keywords
Τυχαία Θέματα