ΟΗΕ : Εξετάζει ένοπλη επέμβαση στη Συρία

12:06 22/8/2013 - Πηγή: Bam

Συνεδριάζει εκτάκτως την Πέμπτη το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να εξετάσει τις καταγγελίες της συριακής Αντιπολίτευσης ότι το καθεστώς Άσαντ διέταξε επίθεση με χημικά όπλα κατά αμάχων.

Αναλαμβάνει δράση η διεθνής κοινότητα, ύστερα από το χθεσινό μακελειό στα προάστια της Δαμασκού, με εκατοντάδες νεκρούς, ανάμεσά τους δεκάδες παιδιά. Στρατιωτική επέμβαση προτείνει η Γαλλία αν

επιβεβαιωθούν οι καταγγελίες ότι έγινε χρήση τοξικών αερίων κατά των αμάχων. Πληροφορίες για νέες επιθέσεις του Στρατού, το πρωί της Πέμπτης, σε θέσεις ανταρτών στα περίχωρα της συριακής πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με το Reuters, δυνάμεις του Σύρου Προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ βομβάρδισαν προάστια της Δαμασκού, το πρωί της Πέμπτης, τα οποία βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ισλαμιστών ανταρτών.

Πρόκειται για την ίδια περιοχή, όπου 24 ώρες πριν αντικαθεστωτικές ένοπλες ομάδες κατηγόρησαν τον στρατό για έκλυση εκατοντάδων αερίων στη διάρκεια μίας επίθεσης με χημικά.

Με τον αριθμό των νεκρών της Τετάρτης να εκτιμάται μεταξύ 500 και 1.300, ήταν η πιο θανατηφόρα επιδρομή με τοξικά όπλα στον κόσμο από το 1980.

Μέλη της Αντιπολίτευσης είπαν ότι άνδρες, γυναίκες και παιδιά σκοτώθηκαν την ώρα που κοιμόντουσαν.

Το γεγονός οδήγησε σήμερα σε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Το Συμβούλιο θα αναμένει το πόρισμα των επιθεωρητών του Οργανισμού που βρίσκονται στη Συρία. Επικεφαλής της αποστολής είναι ο Σουηδός Άκε Σέλστρομ, που ήταν ειδικός εμπειρογνώμονας για όπλα χημικού πολέμου στο Ιράκ.

Μέχρι στιγμής οι προσπάθειες των ΗΠΑ και των συμμάχων τους να εγκριθεί στον ΟΗΕ δήλωση καταδίκης του καθεστώτος Άσαντ, προσκρούουν στο βέτο που προβάλλουν η Ρωσία και η Κίνα.

Το κατηγορώ για τον Σύρο Πρόεδρο είναι περισσότερο βαρύ, μετά και τις εικόνες και βίντεο που σόκαραν την παγκόσμια κοινή γνώμη.

- Σας προειδοποιούμε ότι οι εικόνες στο παρακάτω videoείναι ιδιαίτερα σκληρές :

https://www.youtube.com/watch?v=Sud5mDm-rNU

Ανδρέας Μορφόπουλος

Keywords
Τυχαία Θέματα