«Να πάμε τον Πειραιά πιο ψηλά»

18:07 17/5/2014 - Πηγή: Bam

Ο Γιάννης Μώραλης μιλάει στη SportDay για το πρόγραμμά του ως υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά, την επόμενη μέρα των εκλογών και τα έργα που ετοιμάζει για τον αθλητισμό.

Hταν η υποψηφιότητα που προκάλεσε αίσθηση.

Ο συνδυασμός «Πειραιάς Νικητής» συζητήθηκε πολύ λόγω της παρουσίας του προέδρου του Ολυμπιακού Βαγγέλη Μαρινάκη, με υποψήφιο δήμαρχο

τον Γιάννη Μώραλη, ένα επίσης επίλεκτο στέλεχος της «ερυθρόλευκης» οικογένειας. Είναι αυτό το διαφορετικό που πάντα παρουσιάζει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και προκαλεί συζητήσεις...

Λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες, ο Γιάννης Μώραλης μίλησε στην «SportDay» για την απόφαση που πήρε, το πρόγραμμά του, τις υποσχέσεις που εξηγεί γιατί θα υλοποιηθούν, για την πολιτική που ήταν μέσα στο σπίτι του, λόγω του πατέρα του Πέτρου Μώραλη. Για όλα έζησε την προεκλογική περίοδο στις επαφές τους με τους πολίτες, για τους αντιπάλους του και φυσικά για τον αθλητισμό, που έχει ιδιαίτερο ρόλο στο πρόγραμμά του...

Κύριε Μώραλη, λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες τι είναι εκείνο που σκέφτεστε περισσότερο;

«Την κρισιμότητα αυτών των εκλογών. Την κρισιμότητα για το παρόν και το μέλλον της πόλης, για τα παιδιά του Πειραιά μας. Η πόλη πρέπει να αλλάξει ρότα. Οι Πειραιώτες έχουν να επιλέξουν ανάμεσα στον σημερινό Πειραιά του κυρίου Μιχαλολιάκου, της ανεργίας και του μαρασμού και σε έναν δυναμικό, ισχυρό Πειραιά της ανάπτυξης και της ευημερίας».

Εύλογο το ερώτημα και θα σας το έχουν θέσει πολλοί. Για ποιο λόγο βγήκατε μπροστά σ' αυτήν την προσπάθεια; Εσείς, ο κ. Μαρινάκης, άνθρωποι που δεν πολιτευόσασταν...

«Αγαπάμε την πόλη, τη ζούμε καθημερινά, θέλουμε να προσφέρουμε. Γι' αυτό βγαίνουμε στο προσκήνιο, μιλάμε καθαρά και ζητάμε την ψήφο των συμπολιτών μας. Δεν κάνουμε παιχνίδια παρασκηνίου. Και γι αυτό θεωρώ και άδικο να μας ζητάνε να απολογηθούμε γι' αυτό. Οποιος βγαίνει μπροστά δεν έχει τίποτα να κρύψει».

Το είχατε σκεφτεί ποτέ στο παρελθόν; Διότι, προέρχεστε από μία πολιτική οικογένεια- ο πατέρας σας ήταν υπουργός- αλλά εσείς είχατε αφοσιωθεί στον χώρο του ποδοσφαίρου...

«Ναι, είμαι πολιτικοποιημένος από μικρή ηλικία. Προσωπικά προέρχομαι από το χώρο της κεντροαριστεράς, όπως θα γνωρίζετε. Ηταν όμως συνειδητή επιλογή να μην εμπλακώ με κόμματα. Επέλεξα να αφοσιωθώ στον Ολυμπιακό, την ομάδα της πόλης μας, και ελπίζω ότι συνέβαλα κι εγώ στο να κάνουμε τους Πειραιώτες περήφανους μέσα από τις επιτυχίες της ομάδας μας. Σήμερα, μια ομάδα ανθρώπων που βρεθήκαμε μέσα από τον Ολυμπιακό, αλλά αγαπάμε την πόλη και θέλουμε να προσφέρουμε, κάνουμε μια προσπάθεια που ξεπερνά τα κομματικά και πολιτικά στεγανά και συσπειρώνει δυνάμεις από όλους τους πολιτικούς και κοινωνικούς χώρους».

Στις συναντήσεις με τους πολίτες σας έχει ρωτήσει κανείς «γιατί να σας ψηφίσω, κύριε Μώραλη»; Και τι του απαντήσατε;

«Για να πάμε τον Πειραιά ψηλότερα. Να τον κάνουμε ξανά ένα δυναμικό ναυτιλιακό κέντρο που θα δημιουργεί θέσεις εργασίας. Για να κάνουμε καλύτερη τη ζωή στην πόλη. Για να αποκτήσει ο Πειραιάς ταυτότητα, χρώμα, τουρισμό, περισσότερη ζωντάνια. Ο απερχόμενος δήμαρχος όλα αυτά τα αντιμετωπίζει ως άγνωστες έννοιες. Εξακολουθεί να λειτουργεί με παλαιοκομματικές τακτικές χωρίς να μπορεί να δει τη μεγάλη εικόνα. Δεν τον αδικώ. Είναι 35 χρόνια στην πολιτική, έτσι έμαθε, έτσι κάνει. Αλλά ο Πειραιάς αξίζει περισσότερα».

Τι είναι αυτό που σας ζητεί ο πολίτης καθημερινά όλες αυτές τις ημέρες; Ποια είναι τα βασικά αιτήματά τους;

«Το βασικότερο είναι η ανεργία. Ο Πειραιάς βιώνει την κρίση με πολύ έντονο τρόπο. Είναι από τις περιοχές της Αττικής με το πιο μεγάλο ποσοστό ανεργίας. Αυτό πρέπει να το σταματήσουμε. Και θα το πετύχουμε μόνο αν αξιοποιήσουμε τα πλεονεκτήματα της πόλης. Ναυτιλία, τουρισμός, ιδίως η κρουαζιέρα, ακίνητα του Δήμου που μπορούν να αποτελέσουν χώρους επενδύσεων ή φιλοξενίας start ups και φυσικά υπηρεσίες γύρω από αυτά».

Ο αθλητισμός είναι ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας. Τι θα κάνετε λοιπόν για τον αθλητισμό, στον Πειραιά;

«Πρώτο μέλημα η δημιουργία ενός σύγχρονου κολυμβητηρίου στο στρατόπεδο Σακελλίωνα. Ολυμπιακός και Εθνικός είναι όλη η ιστορία της ελληνικής κολύμβησης και χρειαζόμαστε ένα κολυμβητήριο για να συνεχίσουμε να πρωταγωνιστούμε. Στη συνέχεια θα προχωρήσουμε σε δημιουργία χώρου για τον στίβο στον χώρο του Δήμου ανάμεσα στο ΣΕΦ και το Τροκαντερό, ο οποίος θα ζητήσουμε να ενταχθεί στο ευρύτερο συγκρότημα του νέου Φαλήρου. Αυτά σε ό,τι αφορά τις μεγάλες κεντρικές παρεμβάσεις. Εκτός από αυτές θα προχωρήσουμε άμεσα στην αναβάθμιση και συντήρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων που υπάρχουν τώρα, πολλές εκ των οποίων είναι εγκαταλελειμμένες, ενώ σχεδιάζουμε και τη δημιουργία μικρών χώρων άθλησης –γήπεδα 5χ5– σε κάθε γειτονιά».

Εχετε δώσει συγκεκριμένες υποσχέσεις στους Πειραιώτες. Ολα αυτά, είτε αφορούν έργα, είτε πρωτοβουλίες και αποφάσεις για την πάταξη της ανεργίας, για την ανάπτυξη είναι τελικά υλοποιήσιμα; Εννοώ, αν υπάρχουν συγκεκριμένες μελέτες, αν έχουν κοστολογηθεί και μπορούν τελικά να γίνουν σε ένα πολύ δύσκολο -οικονομικά- περιβάλλον.

«Ναι. Ολα όσα έχουμε εξαγγείλει έχουν πηγές χρηματοδότησης. Μεγάλο μέρος θα χρηματοδοτηθεί από το νέο ΕΣΠΑ, και ειδικότερα από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττικής, τα Εθνικά Προγράμματα και άλλα Χρηματοδοτικά Μέσα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Για την περίοδο 2014-2020 η Περιφέρεια Αττικής «προσβλέπει» σε πόρους πάνω από 3 δισ. €, πολλοί εξ αυτών αφορούν τη «γαλάζια Οικονομία», με περιοχή εφαρμογής μια ευρεία περιοχή από τον Πειραιά έως την Ελευσίνα. Πολλές δράσεις θα τις εντάξουμε σε προγράμματα Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων. Ενώ φυσικά προσδοκούμε σε μεγάλη αύξηση των εσόδων μας από τη συνολική οικονομική αναγέννηση της πόλης και την αξιοποίηση δημόσιων ακινήτων».

Δηλώσατε αισιόδοξος για το αποτέλεσμα των εκλογών. Απέναντί σας έχετε έμπειρους πολιτικούς όπως ο κ. Μιχαλολιάκος και ο κ. Δρίτσας. Πού θεωρείτε ότι υπερτερείτε για να εκλεγείτε τελικά δήμαρχος Πειραιά;

«Και ο κ. Μιχαλολιάκος και ο κ. Δρίτσας είναι πρόσωπα της κεντρικής πολιτικής σκηνής με συγκεκριμένες κομματικές αναφορές. Εμείς είμαστε μια κίνηση συλλογική, με αναφορές σε όλους τους χώρους, προερχόμαστε από την κοινωνία και έχουμε αποδείξει ότι ξέρουμε να πετυχαίνουμε στόχους. Και πιστεύω ότι οι Πειραιώτες θα μας εμπιστευθούν, γιατί εμείς μπορούμε να υποσχεθούμε κάτι περισσότερο».

Keywords
Τυχαία Θέματα