Λάμψη πολλών αστέρων!

09:49 8/5/2014 - Πηγή: Bam

Παγκόσμια λάμψη εκπέμπει το Ηρώδειο. Το ρωμαϊκό θέατρο της Αθήνας κατατάσσεται δεύτερο βάσει των αποτελεσμάτων διεθνούς έρευνας, της έγκριτης καναδικής εφημερίδας Globe and Mail.

Στη δεύτερη θέση της λίστας με τους χώρους που φιλοξενούν

ζωντανές παραστάσεις, παγκοσμίως, κατατάσσεται, σύμφωνα με διεθνή έρευνα το Ηρώδειο. Στην κορυφή του καταλόγου είναι το παραθαλάσσιο Minack Theatre στην Κορνουάλη της Αγγλίας.

Το διάσημο ρωμαϊκό θέατρο της Αθήνας βρίσκεται πάνω από διάσημους καλλιτεχνικούς χώρους όπως : Η Όπερα του Σίδνεϊ, η Σκάλα του Μιλάνου, το Κάρνεγκι Χολ της Νέας Υόρκης, το θέατρο Μπολσόι της Μόσχας και άλλα.

Σε ειδικό ένθετο που φιλοξενεί η έγκριτη καναδική εφημερίδα Globe and Mail, με τίτλο : Top venues for live theatre – δηλαδή «Οι κορυφαίοι χώροι για ζωντανές παραστάσεις» - παρουσιάζονται οι καλύτερες τοποθεσίες στον πλανήτη για το φιλοθεάμον κοινό.

1. Minack Theatre (Κορνουάλη, Αγγλία)

2. Ωδείο Ηρώδου του Αττικού

3. Όπερα του Σίδνεϊ

4. Σκάλα του Μιλάνου

5. Κάρνεγκι Χολ (Νέα Υόρκη)

Σε ό,τι αφορά το Ηρώδειο, περιγράφεται ως «η τέλεια τοποθεσία όπου η μοντέρνα μουσική συναντά την αρχαία ατμόσφαιρα» και χαρακτηρίζεται ως «το ιδανικό όλων των καλλιτεχνών».

Το Ηρώδειο στο πέρασμα του χρόνου

Το Ωδείο Ηρώδου του Αττικού στη νοτιοδυτική πλαγιά της Ακρόπολης χτίστηκε με ταχύτατο ρυθμό με δαπάνες του Ηρώδη του Αττικού κατά τον 2ο αιώνα μ.Χ., προς τιμήν της συζύγου του, Ασπασίας Αννίας Ρηγίλλης, η οποία πέθανε το 160 μ.Χ.

Ο χώρος είχε 32 σειρές από μαρμάρινες κερκίδες, χωρούσε περίπου 5.000 θεατές και ήταν στεγασμένος με οροφή από ξύλο κέδρου.

Λειτούργησε μόνο 105 χρόνια, αφού το 267 μ.Χ. καταστράφηκε από τους Έρουλους επιδρομείς.

Διάφορα ευρήματα αρχαιολόγων (ανθρώπινα κρανία και κρανία ταύρων) φανερώνουν ότι το Ηρώδειο χρησιμοποιήθηκε από τους Ρωμαίους και για αιματηρά θεάματα, όπως ήταν οι μονομαχίες και οι ταυρομαχίες.

Ανδρέας Μορφόπουλος

Keywords
Τυχαία Θέματα