Η ζωή με τον Εγκέλαδο!

09:03 6/2/2014 - Πηγή: Bam

Άλλη μία δύσκολη νύχτα για τους σεισμοπαθείς της Κεφαλονιάς. Οι άνθρωποι αντέχουν, παρά τις συνεχείς δονήσεις, τις σημαντικές ελλείψεις σε στέγη και νερό, και την κακοκαιρία με κρύο και βροχή.

Δεν λένε να σταματήσουν οι μετασεισμοί στην Κεφαλονιά, με την μεγαλύτερη δόνηση να καταγράφεται τα ξημερώματα της Πέμπτης και να έχει ένταση 3,8 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

Την ίδια στιγμή, αρκετοί κάτοικοι καταγγέλλουν ελλείψεις σε νερό και προβλήματα στις συνθήκες προσωρινής στέγασης, σχεδόν δύο εβδομάδες μετά τον ισχυρό σεισμό των 5,9 R της 26ης Ιανουαρίου.

Μόλις

το πρωί της Πέμπτης άρχισε η τοποθέτηση λυομένων που θα στεγάσουν προσωρινά τους μαθητές των σχολείων που έχουν κριθεί ακατάλληλα.

Δεκάδες σκηνές έχουν στηθεί στο γήπεδο του Ληξουρίου, αλλά κανείς δεν μπορεί να κοιμηθεί σχεδόν πάνω σε γρασίδι δεδομένου του κρύου και της υγρασίας.

Το συντονισμό των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της κατάστασης στην Κεφαλονιά ανέλαβε ο αρμόδιος υπουργός Υποδομών, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Χρηματοδότηση ανακατασκευής των σπιτιών του νησιού που υπέστησαν ζημιές από τους σεισμούς, καθώς και επιδότηση ενοικίου, αποφασίστηκε κατά την ευρεία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, το βράδυ της Τετάρτης.

Πιο αναλυτικά, τα μέτρα περιλαμβάνουν:

* Οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς απαλλάσσονται από τον ειδικό φόρο ακινήτων το 2014

* Θα λάβουν επιδότηση ενοικίου μέχρι 500 ευρώ ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση

* Θα δοθεί ενίσχυση για την αποκατάσταση κατεστραμμένων οικοσκευών με πόσο μέχρι 6.000 ευρώ

* Θα επιδοτηθεί το 80% του ποσού για τις επισκευές των κτιρίων και το υπόλοιπο 20% θα καλυφθεί με άτοκο δάνειο

* Οι ίδιες ρυθμίσεις θα ισχύσουν και για τις επιχειρήσεις και ξενοδοχειακές τουριστικές επιχειρήσεις, ενώ θα υπάρξουν μέτρα και για την αντικατάσταση του εξοπλισμού τους

* Θα υπάρξει ειδική μέριμνα για όσους έχουν δάνειο για εργατική κατοικία

* Συνεχίζεται η καταβολή του εφάπαξ επιδόματος που είναι μέχρι 600 ευρώ. Θα διατεθούν συνολικά 500.000 ευρώ

Έως τον προσεχή Μάιο θα είναι έτοιμο το λιμάνι στο Ληξούρι που έχει σχεδόν καταστραφεί.

Σε ό,τι αφορά τις ζημιές στο δίκτυο ύδρευσης και στο δρόμο Ληξουρίου-Αργοστολίου, που παραμένει κλειστός, δεν ανακοινώθηκε σαφές χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης…

Ανδρέας Μορφόπουλος

Keywords
Τυχαία Θέματα