Γαύρε Γιάννη καλώς ήρθες στον Ολυμπιακό!

18:26 1/11/2014 - Πηγή: Bam

Με κάθε επισημότητα, η ΚΑΕ Ολυμπιακός ανακοίνωσε σήμερα τη συμφωνία της με έναν «δικό» της άνθρωπο, τον Γιάννη Σφαιρόπουλο, για τα επόμενα δύο χρόνια.

Το όνομα του είχε ακουστεί για τον πάγκο του Ολυμπιακού, αμέσως μετά την απομάκρυνση του Γιώργου Μπαρτζώκα. Μάλιστα ήταν ένας εκ των βασικών υποψήφιων. Πλέον το φλερτ

κατέληξε σε γάμο και ο Γιάννης Σφαιρόπουλος είναι ο νέος προπονητής της ομάδας μπάσκετ του Ολυμπιακού, της ομάδας της καρδιάς του, επιστρέφοντας σε γνώριμα για αυτόν λημέρια.

Του Δημήτρη Παπούλη

Ο γεννημένος το 1967, Γιάννης Σφαιρόπουλος, έκανε τα πρώτα βήματα του στα παρκέ ως παίκτης του Απόλλωνα Καλαμαριάς στη γενέτειρά του Θεσσαλονίκη. Από μικρή ηλικία ξεκίνησε και την προπονητική του καριέρα καθώς ανέλαβε τα τμήματα υποδομής του Απόλλωνα μόλις στα 19 του. Στην ομάδα της Καλαμαριάς παρέμεινε μέχρι το 1997 όντας πια προπονητής του ανδρικού τμήματος στα πρωταθλήματα της Β’ και της Γ’ εθνικής.

Ο επόμενος σταθμός στην καριέρα του ήταν και αυτός στην συμπρωτεύουσα. Το 1997 ανέλαβε χρέη βοηθού προπονητή στον ΠΑΟΚ, ενώ διετέλεσε και πρώτος προπονητής στο δεύτερο μισό της σεζόν 2000-01.Νωρίτερα είχε προλάβει να στεφθεί Κυπελλούχος Ελλάδας το 1999 ως άμεσος συνεργάτης του Κώστα Φλεβαράκη.

Η συνέχεια περιελάμβανε Ολυμπιακό. Ο Σφαιρόπουλος ήρθε στο «λιμάνι» το 2005, ως άμεσος συνεργάτης του Γιόνας Καζλάουσκας. Η σχέση που ανέπτυξε με την ομάδα μάλιστα ήταν τέτοια, που παρέμεινε και μετά την απομάκρυνση του Λιθουανού. Έτσι, συνέχισε στον Ολυμπιακό και τις επόμενες σεζόν, υπό τους Πίνι Γκέρσον και Παναγιώτη Γιαννάκη.

Εν τω μεταξύ, το 2006, μετείχε στο Summer League του ΝΒΑ στο Λας Βέγκας ως μέλος του τεχνικού τιμ των Κλίβελαντ Καβαλίερς.

Από τον Ολυμπιακό έφυγε ώστε να κάνει το παραπάνω βήμα στην καριέρα του, αφού το 2008 ανέλαβε ως πρώτος προπονητής τον Κολοσσό Ρόδου. Η άκρως επιτυχημένη πορεία του στη Ρόδο κράτησε μέχρι το 2011, όταν και έφυγε για το εξωτερικό. Συγκεκριμένα «μετανάστευσε» για τη Ρωσία ώστε να βρεθεί και πάλι ως βοηθός προπονητή στο πλευρό του Γιόνας Καζλάουσκας στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Η μοίρα μάλιστα του επεφύλασσε στον τελικό της Ευρωλίγκας εκείνη τη χρονιά να αντιμετωπίσει τον αγαπημένο του Ολυμπιακό, με τη γνωστή εξέλιξη και εποποιία των Πειραιωτών. Πάντως με τη ρωσική ομάδα κατέκτησε το πρωτάθλημα και το Κύπελλο Ρωσίας, αλλά και τη VTB League εκείνης της σεζόν.

Το 2012, μετά τη Ρωσία, ο Σφαιρόπουλος επέστρεψε στην Ελλάδα, αυτή τη φορά για λογαριασμό του Πανιωνίου, ο οποίος λίγες μέρες νωρίτερα είχε αποδεσμεύσει τον Θανάση Σκουρτόπουλο.

Παράλληλα με την προπονητική (είτε ως βοηθός, είτε ως πρώτος προπονητής) σε συλλόγους, ο Σφαιρόπουλος διετέλεσε και μέλος των προπονητικών τιμ της εθνικής Ελλάδας κατά τις περιόδους 2001-2004 και 2009-10, υπό τους Γιάννη Ιωαννίδη, Παναγιώτη Γιαννάκη και Γιόνας Καζλάουσκας. Το 2009 μάλιστα, ως άμεσος συνεργάτης του Γιόνας Καζλάουσκαςω κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ της Πολωνίας με την «επίσημη αγαπημένη».

Πλέον οι αδελφοί Αγγελόπουλοι του εμπιστεύτηκαν τις τύχες του Ολυμπιακού, στην μεγαλύτερη πρόκληση της καριέρας του. Στον 4ο σταθμό του στην Ελλάδα ως πρώτος προπονητής (μετά τους ΠΑΟΚ, Κολοσσό Ρόδου και Πανιώνιο), ο Γιάννης Σφαιρόπουλος καλείται να αποδείξει πως δικαίως θεωρείται ένας από τους καλύτερους Έλληνες προπονητές της γενιάς του και να οδηγήσει την ομάδα του, σε νέες επιτυχίες. Έχει άλλωστε όλα τα εχέγγυα για να τα καταφέρει.

Keywords
Τυχαία Θέματα