«Έφυγε» ο Χρήστος Θεοχαράτος!

14:02 22/11/2013 - Πηγή: Bam

Νέο «χτύπημα» για την ελληνική δημοσιογραφία. Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 78 ετών άφησε ο Χρήστος Θεοχαράτος, διευθυντής εφημερίδων και εντύπων, επί σειρά ετών.

Έναν «επίλεκτο» βετεράνο έχασε η πολιτική αρθρογραφία. Ο λόγος για τον Χρήστο Θεοχαράτο, που έφυγε από τη ζωή στα 78 του χρόνια, από λοίμωξη του αναπνευστικού.

Ο Χρήστος Θεοχαράτος υπήρξε διευθυντής της εφημερίδας «Έθνος», όπου βρέθηκε από την πρώτη ημέρα της έκδοσής του, τον Σεπτέμβριο του 1981, στο επαναστατικό για την εποχή εκείνη, σχήμα ταμπλόιντ.

Το

1985 βραβεύτηκε από το «Ίδρυμα Προαγωγής Δημοσιογραφίας».

Ακολούθησαν οι εφημερίδες «Ριζοσπάστης» και «Αδέσμευτος Τύπος».

Με την πένα του, εξάλλου, συνέγραψε την ιστορική νουβέλα «Πάθος», τη δίτομη ιστορική μελέτη «Ρήγας Φεραίος», το πολιτικό δοκίμιο «Μανιφέστο της Νεολαίας» και τη δίτομη βιογραφία του Χαρίλαου Φλωράκη.

Παράλληλα με τη συγγραφή και τη δημοσιογραφία, ο Χρήστος Θεοχαράτος είχε και το «μικρόβιο» της πολιτικής. Όντας στον ιδεολογικό χώρο της Αριστεράς, είχε κατέλθει ως υποψήφιος βουλευτής με το ΚΚΕ, το 1993.

Είχε επιλέξει ως εκλογική περιφέρεια την Κεφαλλονιά. Άλλωστε, στο όμορφο νησί του Ιονίου γεννήθηκε το 1935, στο χωριό Κομητάτα.

Ο Χρήστος Θεοχαράτος ήταν ο τρίτος γιος γονέων ακτημόνων, δηλ. φτωχών αγροτών που δούλευαν σε ξένα κτήματα για να ζήσουν.

Οι μνήμες του ως παιδιού της Κατοχής, της Πείνας, του Εμφυλίου και της Εξορίας χαρακτηρίζονταν από τον ίδιο ως «καταγματικές», με την έννοια των τραυματικών βιωμάτων και αναμνήσεων.

Έφηβος αφήνει την Κεφαλλονιά, και μετακινείται διαδοχικά στην Πάτρα, στην Ιθάκη και τέλος, στην Αθήνα.

Στην πρωτεύουσα κάνει όλες τις δουλειές. Εργάζεται κατά καιρούς ως αγρότης, οικοδόμος και λατόμος.

Την πρώτη του επαφή με τη δημοσιογραφία, την έχει τη δεκαετία του 1960 ως τυπογράφος και διορθωτής, πριν γίνει ρεπόρτερ.

Με την Μεταπολίτευση του 1974 ο Χρήστος Θεοχαράτος άρχισε την μακρά πορεία του, που θα τον καθιερώσει ως πολιτικό αρθρογράφο στις μεγαλύτερες εφημερίδες και περιοδικά της χώρας, τις δεκαετίες του ’80, του ’90 και του 2000.

Η κηδεία του θα γίνει την Τρίτη, 26 Νοεμβρίου, στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τα Κομητάτα Κεφαλλονιάς.

Ανδρέας Μορφόπουλος

Keywords
Τυχαία Θέματα