Economist για την Ελλάδα: «Kali Chronia – 2014»!

18:23 10/1/2014 - Πηγή: Bam

Την έκπληξή του για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας αποτυπώνει ο Economist. Μαζί, όμως, με τα εύσημα, στέλνεται και η προειδοποίηση προς τον Αντώνη Σαμαρά ότι ο πολιτικός του χρόνος τελειώνει...

Στα δύο πρόσωπα της Ελλάδας –το οικονομικό και το πολιτικό– αναφέρεται άρθρο του Economist,

την Παρασκευή, κάνοντας μία αποτίμηση της χρονιάς που έφυγε και την κληρονομιά που άφησε στη χρονιά που ήρθε.

Το έγκυρο βρετανικό περιοδικό σημειώνει ότι το 2014 αρχίζει με ασυνήθιστη ροή καλών ειδήσεων για την Ελλάδα, «το μέχρι πρότινος προβληματικό παιδί των χαμένων οικονομικών στόχων, που τώρα ξεπερνά όλες τις προσδοκίες».

Ωστόσο, ο συντάκτης του άρθρου σπεύδει να προειδοποιήσει ότι ο χρόνος του Έλληνα πρωθυπουργού εξαντλείται, λόγω Ευρωεκλογών και Τσίπρα.

Αναφέρεται στο πρωτογενές πλεόνασμα, τη συρρίκνωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, την πιθανότητα επιστροφής στις αγορές μέσα στο 2014 και την απομάκρυνση του κινδύνου εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι οι άλλοτε οργισμένοι Γερμανοί αξιωματούχοι, έφθασαν στην Αθήνα για την τελετή έναρξης της ελληνικής προεδρίας, όχι για να μαλώσουν τους Έλληνες, αλλά για να επαινέσουν τον Αντώνη Σαμαρά.

Παρ’ όλα αυτά, τονίζεται ότι λόγω λαθών των ελληνικών κυβερνήσεων και των δανειστών, η οικονομική και η πολιτική κατάσταση στη χώρα είναι άκρως προβληματική.

Σημειώνεται το επίπεδο-ρεκόρ της ανεργίας, οι μισθολογικές περικοπές, η συρρίκνωση της παραγωγικότητας, η μείωση των εξαγωγών και το δυσλειτουργικό κράτος.

Ο Economist επισημαίνει ότι η αναδιάρθρωση της οικονομίας και η επανίδρυση του κράτους χρειάζονται χρόνο και αποφασιστικότητα, όμως ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν διαθέτει ούτε το ένα ούτε και το άλλο.

Εκτιμά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί σταθερό προβάδισμα σε όλες τις δημοσκοπήσεις εν όψει ευρωεκλογών, βλέποντας τον Αλέξη Τσίπρα επίδοξο διάδοχο του Αντώνη Σαμαρά στην εξουσία.

Για τον σημερινό αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ο συντάκτης του άρθρου λέει ότι πρόκειται για έναν «φωτογενή και πανούργο ηγέτη που είναι πανευρωπαϊκός υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν».

Ο Economist εκτιμά, πάντως, ότι από το 2015 οι δανειστές της Ελλάδας πιθανόν να πρέπει να συνδιαλλαγούν με τον κ. Τσίπρα ως πρωθυπουργό.

Καλεί, λοιπόν, τους Ευρωπαίους να προχωρήσουν, άμεσα, σε νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, προκειμένου να αμβλυνθεί η λιτότητα και να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις της οικονομίας και του κράτους.

Εάν δεν το πράξουν και εξακολουθήσουν να κωλυσιεργούν, αγνοώντας ουσιαστικά τις θυσίες των Ελλήνων πολιτών, η σκυτάλη, αργά ή γρήγορα θα περάσει από τον Αντώνη Σαμαρά στον νέο «Ανδρέα Παπανδρέου…».

Ανδρέας Μορφόπουλος

Keywords
Τυχαία Θέματα